Campspace: kamperen in achtertuinen

Op boekingsplatform Campspace kies je uit 75.000 kleinschalige kampeerplekken in ruim 45 landen. Campspace begon als een platform waarop mensen hun achtertuin aan kampeerders konden verhuren. Het bedrijf heeft zich sindsdien grootst ontwikkelend, en je boekt er nu ook plekken op minicampings. Neem je eigen tent, caravan of camper mee, of huur basic ingerichte accommodatie. Op deze pagina deel ik meer over mijn ervaringen met Campspace.


Hoe werkt Campspace?

Via de zoekfunctie op Campspace.com kan je door alle kampeerplekken browsen. Wel zo handig om even te filteren op locatie en je gewenste reisdatum. Je kan verder filteren op aantal gasten en het type kampeermiddel waarvoor je een boeking wilt maken. In geavanceerde filters deel je eisen zoals een warme douche en elektriciteit en het soort uitzicht en de activiteiten in de omgeving die je wenst.

Fijn plekje gevonden? Boek hem direct via de beveiligde boekings- en betaalsoftware van de website. Soms moet een host je boeking eerst handmatig goedkeuren en soms is je boeking direct gedaan.

—> meld je via deze link aan bij Campspace en krijg na aanmelding 10 euro korting op je boeking!

Faciliteiten

Elke Campspace heeft minimaal een wc en een waterpunt. Welke andere faciliteiten er zijn, verschilt per plek. Ik heb op luxe adresjes met een warme regendouche en een keuken met vaatwasser gestaan. En op adresjes waar alleen een composttoilet en een waterpomp in het bos stonden. Wat er wel en niet aanwezig is, staat aangegeven op de boekingspagina van de locatie.


Wat kost dat?

De prijs van een overnachting verschilt per locatie. De hosts die hun achtertuin of een plek op hun minicamping aanbieden, bepalen zelf de prijs. Zo zijn er Campspaces waar je voor 10 euro per nacht staat, en plekken met ingerichte accommodatie waar je 100+ euro per nacht betaalt. Filteren op prijs kan op het moment van schrijven helaas niet, dus je moet even scrollen tot je iets binnen je budget vindt.

Is dat veilig?

Alle locaties op de website zijn eerst door een scout bezocht voordat ze online waren. Zo'n scout is een kampeerder zoals jij en ik, die nieuwe plekken bezoekt, fotografeert en beschrijft in een review. Andere gasten kunnen ook reviews achterlaten. Zo voelt het zelfs voor mij als solokampeerder veilig om bij mensen aan te bellen voor een nachtje in de tuin logeren.


Ingerichte accommodatie

Hosts kunnen ook ingerichte accommodatie via Campspace aanbieden. Denk daarbij aan een boomhut, tipi, yurt, pipowagen of tiny house. Deze accommodaties variëren van heel basic naar vrij luxe. Ook hierop kan je in de zoekresultaten filteren. Een paar voorbeelden:

Kan ik ook met hond kamperen via Campspace?

Er zijn veel Campspaces waarop de hond ook welkom is. Ik heb vrienden met een angstige hond, voor wie dit ideaal is. Een privékampeerplek in een grote tuin is zoveel rustiger voor die hond dan een camping waar ook andere honden aanwezig zijn. Houd wel in gedachten dat je bij mensen te gast bent en dat die mensen ook buren hebben. Blaffende honden worden niet zo gewaardeerd.

Benieuwd op welke terreinen de hond welkom is? Filter in de zoekresultaten op 'huisdieren toegestaan'.


Zelf host worden

Heb je zelf een grasplek in de tuin, of een open plek in een bosje? Word zelf Campspace-verhuurder. Het platform biedt een kalender, betaalsysteem, fotograaf en veilig communicatieportaal. Op deze pagina staan uitgebreide informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Tip: gratis overnachten als scout

Ik schreef al dat Campspaces eerst bezocht en gefotografeerd worden door een scout. Iedereen die kan fotograferen kan scout worden. Als scout ga je als proefkonijn naar plekken van nieuwe Campspace-hosts. Je krijgt een gratis overnachting in ruil voor een praatje met de host en foto's en een review voor de boekingspagina. Op deze manier heb ik al heel wat gratis avonturen in Nederland beleefd.


Gratis alternatief voor Campspace: Welcome to my garden

Er is nog een platform waar je kampeerplaatsen in achtertuinen boekt: Welcome to my garden. Er zijn wat verschillen tussen de platforms. Welcome to my garden focust echt alleen op tuinen van mensen, waar mensen die wandelend of fietsend komen een nachtje gratis kunnen overnachten. Op deze plekken maak je vaak gebruik van de faciliteiten bij mensen thuis, en zit er vaak een iets groter sociaal aspect aan (avontuurlijke verhalen uitwisselen, jeej!). Via Campspace betaal je meer, maar ben je ook welkom als je met de auto of camper komt. Campspaces hebben vaak ook meer buitenshuis liggende faciliteiten.