diagonaalpad
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
07/07/2024
2 min

Het Diagonaalpad: de route van Dwars door de Lage Landen 2024

07/07/2024
2 min

Van Lauwersoog in Groningen diagonaal door Nederland naar De Panne in West-Vlaanderen. 980 kilometer wandelen. Arnout en zijn team namen ons in hun 2024-seizoen van Dwars door de Lage Landen weer mee op prachtig wandelavontuur met mooie ontmoetingen. Dit programma kijken is niet zonder gevaren, want je krijgt er spontaan de wandelkriebels van. Wil je in hun voetsporen stappen en de route van Dwars door de Lage Landen 2024 lopen? Op deze pagina maak je kennis met het Diagonaalpad.

--> Heb je nog nooit van Dwars door de Lage Landen gehoord? Op NPO Start kan je de afleveringen gratis terugkijken. Heel leuk en inspirerend!

diagonaalpad-dwars-door-de-lage-landenMuiderslot langs het Floris V-pad, foto: Ad Snelderwaard via Wandelnet

Het Diagonaalpad en de subroutes

Het Diagonaalpad is een verzamelnaam voor drie Nederlandse langeafstandwandelroutes (LAWs) die samen een lijn diagonaal door Nederland vormen. Dit zijn het Friese Woudenpad (LAW 1-1), Pionierspad (LAW 1-2) en het Floris V-pad (LAW 1-3). De route tussen Lauwersoog in Noord-Groningen en Bergen op Zoom aan de Belgische grens is in totaal 619 kilometer lang. Hij is beide kanten op goed wit-rood gemarkeerd en er zijn routegidsen beschikbaar, dus navigeren is niet ingewikkeld. Onderweg duik je in de Nederlandse geschiedenis en krijg je een goed beeld van de gevarieerde landschappen die Nederland rijk is.

diagonaalpad-wandelenFriese Woudenpad bij Wolvega-Oldeberkoop, foto: Pim Kuipers via Wandelnet

De route in dagwandelingen

Vind je 619 km in één ruk lopen een beetje te gek? Je hoeft niet meteen een hele maand te gaan wandelen. De routes zijn namelijk zo uitgezet, dat het begin- en eindpunt van elke etappe in de bewoonde wereld en niet ver van het openbaar vervoersnetwerk ligt. Zo kan je heel makkelijk een dagwandeling maken, of een wandelweekend uitzetten. Slaapplekken langs de route vinden is doordat de etappe-eindes in de bewoonde wereld liggen ook niet moeilijk.

diagonaalpad-dwars-door-nederlandPionierspad Schokland, foto: Luuk Gijselhart via Wandelnet

Het Diagonaalpad: etappes en kaarten

Wandelnet deelt op hun pagina over het Diagonaalpad meer informatie over de route. Je vindt er een voorgestelde etappe-indeling met afstanden van 10 tot 25 kilometer. Hier wordt het Diagonaalpad in 34 etappes verdeeld, maar je kan natuurlijk ook je eigen etappe-indeling met kortere of juist langere wandelafstanden plannen.

Er is ook een handige routegids te koop: wandelgids Dwars door de Lage Landen II. Hierin staan 50 wandelroutes langs het Diagonaalpad en het Belgische deel van Arnouts avontuur beschreven. Er zijn ook handige LAW-routegidsen voor elk van de drie subroutes te koop:

diagonaalpad-wandelroutePionierspad door het Waterloopbos, foto: Luuk Gijselhart via Wandelnet

Welke routes werden nog meer gelopen in Dwars door de Lage Landen?

Arnout en zijn maten vervolgden hun wandelavontuur van seizoen twee op de GR-5A. Die volgden ze zo'n 360 kilometer door België naar de West-Vlaamse kust. In het seizoen van 2023 liepen ze al zo'n 900 kilometer van Oostende naar Pieterburen. Toen combineerden ze de GR5A, de GR565, de GR5 en het Pieterpad.

Omslagfoto: Floris V-pad nabij Dintelse Gorzen, foto: Ad Snelderwaard via Wandelnet

Reacties
Categorieën