Driedaagse trektocht over de Veluwe + gratis route
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
05/31/2021
6 min

Driedaagse trektocht over de Veluwe + gratis route

05/31/2021
6 min

Dit weekend ging ik met twee meiden op avontuur op de Veluwe. Ik zette een driedaagse wandelroute uit in de omgeving van Loenen, Dieren, Otterlo en Hoenderloo. In dit blogbericht vertel ik je meer over deze driedaagse trektocht op de Veluwe en deel ik de route en campings met je, zodat je ook zelf hier op pad kunt!

trektochtroute-veluwe

Driedaagse trektocht over de Veluwe

Deze driedaagse trektocht over de Veluwe loopt grotendeels over het Veluwe Zwerfpad, een gemarkeerd streekpad. De wandelafstand voor de eerste twee dagen is ongeveer 19 kilometer. De tweede dag fiets je na 19 kilometer wandelen door het Nationaal Park Hoge Veluwe om zo bij de camping aan de andere kant te komen. De derde dag wandel je 14 kilometer naar een station, vanaf waar je de trein naar het beginpunt kunt nemen.

Je kunt de route één tot twee dagen langer maken door:

 • dag 2 in twee delen op te splitsen en door het park te wandelen i.p.v. fietsen
 • van Otterlo over het Veluwe Zwerfpad naar Arnhem te wandelen

Het begin- en eindpunt zijn zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

lange-wandelroute-veluwe

Dag 1: van Dieren naar Loenen – ruim 19 kilometer

We beginnen de driedaagse trektocht over de Veluwe bij het station van Dieren. Vanaf de spoorbrug bij de P+R kun je direct de roodgele markering volgen. Buiten het dorp wijst er een roodgeel pijltje naar links én één naar rechts. Sla hier rechtsaf en blijf tot je bijna in Loenen bent de route volgen. De route komt vrijwel langs de camping: voordat je het bos uit gaat richting Loenen, zie je houten wegwijzers naar de camping staan.

Op deze eerste dag van de driedaagse trektocht over de Veluwe loop je vooral door bos. Saai wordt het nooit, want de verschillende soorten bos wisselen elkaar continu af. De bosbodem is bedekt met bosbessen en vooral in de lente is het een grote groene oase. Het bos wordt in de tweede helft van de route afgewisseld met heide. Natuurkampeerterrein Zegenoord ligt in het bos en is een aanrader voor iedereen die het bosgevoel na de wandeling vast wil houden.

driedaagse-trektocht-over-de-veluwe-loenen

Kamperen in Loenen

Tip: parkeer je auto gratis in de P+R garage bij het station. Hier gaan de hekken ’s nachts op slot en staat je auto relatief veilig. Je kunt vanaf eindpunt Wolfheze de trein naar het station pakken, zodat je precies bij je auto uitstapt.

 • afstand: 19.5 kilometer
 • markering: ja, volledig – roodgeel (Veluwe Zwerfpad)
 • camping: Natuurkampeerterrein Zegenoord (let op: je moet hier één kampeerplek per tent reserveren, ook als je minitentjes hebt!)
 • supermarkten: Spar in Dieren en Loenen
 • horeca: Dieren en Loenen

meerdaagse-wandelroute-over-de-veluwe

Dag 2: van Loenen naar Otterlo – ruim 19 km lopen en een stuk fietsen

Ook deze tweede dag wandel je vooral door het (afwisselende) bos en langs/over heide. Hier loopt het Veluwe Zwerfpad loopt deels over een mountainbikeroute, dus vooral in het weekend moet je goed opletten. Je kunt eventueel het parallelpad over de heide bij de Ramenberg nemen op drukke dagen, zodat er minder op je gemopperd wordt. Bij Woeste Hoeve steek je de snelweg over richting Hoenderloo. Hier vind je een oorlogsmonument: een mooie plek om even dankbaar te zijn voor je vrijheid en veiligheid. Wandel verder door het bos naar Hoenderloo.

In Hoenderloo vind je voldoende terrassen om even lekker bij te komen. Heb je nog energie over? Dan kun je te voet het Nationaal Park de Hoge Veluwe oversteken. Wij waren best moe na ruim 19 kilometer wandelen en zetten onze tassen in de kinderzitjes van de leenfietsen. Slingerend door bos en over open vlakte genoten we van het zonnetje en de ontspanning voor onze benen. Het loont om te pauzeren en op de bosrand uit te kijken. Wij zagen hier een moeflon met enorme hoorns!

trektocht-nationaal-park-hoge-veluwe

 • afstand wandelen van Loenen naar Hoenderloo: 19.3 kilometer
 • afstand fietsen van Hoenderloo naar Otterlo: ongeveer 8 kilometer
 • markering wandelroute: ja, volledig – roodgeel (Veluwe Zwerfpad)
 • markering fietsroute: volg de fietspaddenstoelen naar Otterlo
 • camping: Beek en Hei in Otterlo (let op: 50 cent muntjes nodig voor de douche!)
 • supermarkten: in Loenen, Hoenderloo en Otterlo
 • horeca: Loenen, Hoenderloo en Otterlo
 • let op: de toegangsprijs voor wandelaars in het Nationaal Park Hoge Veluwe bedraagt ongeveer 11 euro. Fietsen lenen kan binnen het park gratis.

Tip: je kunt deze etappe in twee delen opsplitsen om zo langer te kunnen genieten van het Nationaal Park Hoge Veluwe. Binnen de ingang van het park bij Hoenderloo vind je een (natuur)kampeerterrein.

camping-in-otterlo

Winkeltje vol boeken met hilarische titels nabij de camping in Otterlo

Dag 3: van Otterlo naar Wolfheze

Op de derde dag van deze driedaagse trektocht over de Veluwe loop je niet over het Veluwe Zwerfpad, maar over een door mij zelf uitgestippelde wandelroute. Het Veluwe Zwerfpad loopt niet rechtstreeks binnen 20 kilometer naar Wolfheze. Gelukkig is er een prachtig alternatief door Planken Wambuis, een prachtig natuurgebied. Hier leven vele wilde dieren die ook overdag uit het bos komen. Wij zagen vier zwijnen met minstens tien biggetjes op een open grasveld.

Slinger langs de zandvlakte, door bos en over heide en neem regelmatig pauze om van het uitzicht te genieten. Je loopt een aantal kilometers langs een fietspad, omdat het Planken Wambuis voor een deel rustgebied met verboden toegang voor mensen is. Waar geen wandelpad langs het fietspad loopt, is de berm breed genoeg voor wandelaars. Wie genoeg energie voor de hele dag heeft, verlaat vlakbij Otterlo de route om over de zandvlakte te struinen.

driedaagse-trektocht-over-de-veluwe-otterlo

Een paar minuten loop je langs de grote weg om de snelweg over te kunnen steken naar Wolfheze. Gelukkig kun je de route in stijl afsluiten met het stukje bos en heide tussen de snelweg en het dorp. De route eindigt bij het station in Wolfheze.

 • afstand: 14 kilometer
 • markering: nee, gebruik de app Komoot
 • supermarkten: Spar in Otterlo
 • horeca: Otterlo en Wolfheze (station)
 • camping in Wolfheze: Lindenhof (niet de meest sfeervolle camping voor tentkampeerders, wel op de route en nabij station)

driedaagse-trektocht-over-de-veluwe

Van Wolfheze naar Dieren

Van Wolfheze rijdt een trein naar Arnhem (10 minuten). Op het station van Arnhem kun je overstappen op de trein naar Dieren. De totale reistijd bedraagt dan 25 minuten. Op het station van Wolfheze vind je een kaartjesautomaat, een toilet en gezellige horeca.

Zelf een driedaagse trektocht over de Veluwe lopen?

Je kunt deze route makkelijk zelf wandelen. Voor dag 1 kun je volledig het Veluwe Zwerfpad volgen. Voor dag 2 volg je het Veluwe Zwerfpad van Loenen naar Hoenderloo. In Hoenderloo kun je het Veluwe Zwerfpad (variant B, zie routegids en volg niet gewoon de bordjes want dan kom je uit in Schaarsbergen!) over het park volgen. Ben je moe na de negentien kilometer wandelen van Loenen naar Hoenderloo? Dan pak je bij de ingang van het park een witte fiets en volg je de fietspaddenstoelen naar Otterlo. Vanaf de uitgang van het park in Otterlo is het dan nog een klein stukje lopen naar de camping.

Voor het navigeren op dag drie kun je een papieren kaart of anders de routes die ik hier deelde m.b.v. de app Komoot volgen.

Tip: bekijk ook eens dit microavontuur op de Veluwe, deze tweedaagse wandelroutes in Nederland en dit blog over wandelen van Otterlo naar Lunteren over Veluwe Zwerfpad

veluwe-zwijn

Eén van de zwijnen met biggetjes

Reacties
Categorieën