Fietsen in Lungau: de Mitterbergrunde
Oostenrijk
Paulien
Oostenrijk
11/19/2022
2 min

Fietsen in Lungau: de Mitterbergrunde

11/19/2022
2 min

Zes weken lang ben ik huisoppas in de Oostenrijkse regio Lungau. Deze duizend vierkante kilometer grote hoogvlakte ligt in de deelstaat Salzburg, ten zuidoosten van de gelijknamige stad. Je vindt er vele groene dalen met typisch Oostenrijkse dorpen omgeven door hoge bergen. Ik verbleef hier vanaf begin november, toen de lariksen hun oranje naalden lieten vallen en de eerste sneeuw de heuveltoppen bedekte. Met een leenfiets ging ik op de Mitterbergrunde fietsen in Lungau.

lungau-fietsroutes

Fietsen in Lungau

Lungau heeft vele berghellingen waarop je je beenspieren kunt laten branden. Heb je daar, net als ik, weinig zin in? Dan zijn er gelukkig ook vele relatief vlakke kilometers te maken. De wegen door de dalen zijn vaak redelijk vlak en lang, waarbij je heen en weer fietst vanaf het begin van het dal. Er zijn diverse fietsroutes uitgezet. Je kunt deze routes op deze website en in een handig gratis boekje dat verkrijgbaar is bij de VVV vinden. aad ik je aan om een gratis folder bij de VVV te halen. De mountainbikeroutes staan redelijk duidelijk op deze website omschreven. De bekendste fietsroute in de regio is de Murradweg, die redelijk vlak de oevers van de rivier Mur volgt. Deze route fiets je niet even in een dag, want hij is 365 kilometer lang en eindigt in Slovenië.

fietsen-lungau

De Mitterbergrunde

Voor mijn derde fietstocht in twee jaar tijd koos ik de Mitterbergrunde. Deze met groene bordjes gemarkeerde route volgt fietspaden met zo weinig mogelijk hoogteverschillen. Ik fietste op een mountainbike, maar ook op een gewone fiets is de route goed te doen. Officieel begint deze route in de regiohoofdstad Tamsweg, vanaf waar je langs de rivier naar het noorden en vervolgens naar het westen fietst. Op dit deel van de route heb je de beste uitzichten op de bergen. Van Steindorf naar Mauterndorf moeten de benen even wat harder werken, maar het uitzicht op de burcht van Mauterndorf is de moeite waard. Door het centrum van de stad fiets je een eindje over een fietspad parallel aan de weg, waarna je getrakteerd wordt op een tweede slot, Schloss Moosham. Het laatste deel van de route fiets je over de Murradweg terug naar Tamsweg. Omdat de 32 kilometer lange route in een cirkel loopt, kun je op elk punt langs de route beginnen. De route loopt rondom de Mitterberg en is daarom lastig in te korten.

(zoals je in de afbeelding kunt zien, ben ik niet in Tamsweg maar in Steindorf begonnen)

fietsen-in-lungau

Hoogtepunten langs de Mitterbergrunde

Het leuke van fietsen in Lungau is dat je op rustig tempo de culturele en historische hoogtepunten ontdekt. Zo fiets je vlak langs de Middeleeuwse burcht van Mauterndorf. Binnen de muren vind je het Lungauer Landschapsmuseum en vanuit de 44 meter hoge toren kijk je uit over het omliggende landschap. De Burcht Moosham is mogelijk nog sprookjesachtiger, zoals het met zijn lichtgekleurde torentjes boven de bomen uittorent. Het Middeleeuwse gebouw is het op twee na grootste kasteelcomplex in het SalzburgerLand. Volg een rondleiding en leer over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving. De route ligt deels aan de oevers van de Taurach-rivier en deels langs de Mur-rivier. Heb je energie over voor een uitstapje? Wijk voorbij Mariapfarr van de route af en fiets het dal van Weisspriach in. Dit prachtige, rustige dal is mijn favoriete plek in de regio.

mitterbergrunde-lungau

Reacties
Categorieën