Wandelen in Lungau
Oostenrijk
Paulien
Oostenrijk
03/14/2023
2 min

Winterwandelen in het Oostenrijkse Lungau

03/14/2023
2 min

Ruim zes weken woonde ik als huisoppas ten zuidoosten van Salzburg. De vijftien dorpen van de regio Lungau liggen allemaal minstens duizend meter boven zeeniveau. In november en december werd ik dan ook regelmatig getrakteerd op verse sneeuw. Opende ik ‘s morgens mijn gordijnen en zag ik een verse laag wit? Dan trok ik snel mijn wandelschoenen aan om een wandeling in de omgeving te maken. In dit artikel deel ik mijn drie favoriete wandelroutes.

Wandeling 1: rondje om de Prebersee

De meest toegankelijke en sprookjesachtige wandelroute is die om de Prebersee. De parkeerplaats van dit bergmeer ligt aan een doorgaande weg die, zo goed mogelijk sneeuwvrij gehouden wordt. Het bijna ronde meer ligt op 1.514 meter boven zeeniveau aan de voet van de indrukwekkende Preber-berg. ‘s Zomers wordt hier gezwommen in het aangenaam warme water. ‘s Winters trotseren locals de wandelpaden op hun langlaufski’s. De paden rondom het meer zijn goed onderhouden en ook ‘s winters goed te bewandelen. Geniet er van een bijna tastbare stilte en kijk naar de weerspiegeling van besneeuwde bergen op het dunne laagje ijs, die bij zonsopkomst nog mooier zijn. Ik vond de ronde om de Prebersee zo mooi, dat ik minstens eens per week bij zonsopkomst en ingepakt als een Michelinmannetje aan de oever ontbeet.


oostenrijk-wandelen-rondom-prebersee

Wandeling 2: naar de Unterer Lanschitzsee

Ten noorden van de regiohoofdstad Tamsweg ligt het Lessach-tal. Wanneer er weinig sneeuw ligt, kun je een weg vrij diep het dal in volgen. Parkeer je auto bij de Laßhoferalm-berghut en volg de gele bergwandelbordjes naar de Unterer Lanschitzsee. Al snel kom je op een lang pad dat geheel uit boomwortels lijkt te bestaan. Verder volg je brede paden door het bos naar een open vlakte, vanaf waar je een smaller pad naar boven blijft volgen. Je passeert hutten die in de winter gesloten zijn en bereikt na een kleine afdaling de Unterer Lanschitzsee. Het sprookjesachtige meer wordt begrensd door een muur van bergen die zo steil is dat er niets op lijkt te groeien. Als je nog energie over hebt, kun je doorlopen naar de Mittler Lanschitzsee en de Oberer Lanschitzsee. In de winter is dat alleen geschikt voor meer geoefende wandelaars. Nadat je uitgekeken bent op de laagste van de drie zeeën, volg je dezelfde route weer naar beneden. Saai is dat heen-en-weer lopen niet, want de uitzichten op besneeuwde bergtoppen zijn fenomenaal.

 

<iframe src=

oostenrijk-sneeuw-unterer-lanschitzsee

Wandeling 3: op de flank van de Mitterberg

Een relatief makkelijke wandelroute begint in het gezellige dorp Mariapfarr en voert je over de flank van de Mitterberg. Deze 1.581 meter hoge berg ligt centraal in de regio en biedt fantastische uitzichten op de tegenoverliggende dalen. Vanaf hier zie je de Preber-berg en het Lessach-tal van bovengenoemde wandelroutes liggen. Wandel het dorp uit langs een eenzaam kapelletje op een uitgestrekt veld en volg het pad het bos in. Het eerste deel klim je zonder berguitzichten, maar vlak voor het hoogste punt kun je door openingen in het bos uitkijken over het dal en achterliggende bergen. Boven ligt een mooie boerderij met uitzicht over het dal aan de andere kant van de berg. De route leidt je langs schattige kapelletjes weer terug naar je beginpunt. Deze route is ook in hartje winter op sneeuwschoenen goed te doen.


oostenrijk-wandeling-bergen-mitterberg

Dit artikel verscheen eerder op het inspiratieblog van Travel Diaries.

Reacties
Categorieën