Lakenzak voor huttentocht en berghut
Huttentochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Huttentochten
08/01/2024
4 min

Een lakenzak voor je huttentocht

08/01/2024
4 min

In berghutten is een lakenzak vaak verplicht. Het beddengoed wordt op die afgelegen plekken niet elke dag verschoond, terwijl er wel elke nacht iemand anders in ligt. Een lakenzak, een soort dunne slaapzak, houdt de lakens fris. Zo’n liner moet niet alleen lekker liggen, maar ook lichtgewicht en compact in te pakken zijn. In dit blog deel ik een aantal fijne modellen lakenzak voor je huttentocht.

lakenzak-huttentocht

Wat is een goede lakenzak voor je huttentocht?

Er zijn meerdere soorten lakenzakken. Allereerst heb je de keuze in model: mummievormig of rechthoekig? Mummievormig vind ik fijn in mijn mummievormige slaapzak die ik gebruik voor het kamperen. In een berghut heb ik liever een rechthoekig model met meer ruimte voor mijn benen.

Het grootste verschil zit hem in materiaal. Katoen is lekker koel in warme slaapzalen, maar weegt wel meer en heeft een groter pakvolume dan andere materialen. Dat is niet per se slecht: jij maakt de afweging voor jezelf. Ga je voor katoen? Overweeg Egyptisch katoen (lichter) of flanel voor extra comfort.

Synthetisch is lichter, compacter en sneller drogend, maar wat zweterig bij warmte. Een fijne tussenweg is zijde: fijn op je huid, niet te zwaar of volumineus, maar wel prijziger dan andere materialen.

Er zijn ook lakenzakken die warmte toevoegen. Dat vind ik vooral fijn in slaapzakken die net wat te fris zijn voor de nachttemperaturen die ik tijdens het kamperen verwacht. In een huttentocht vind ik zo’n extra warme slaapzak niet echt de investering waard. Als je het toch koud vind ik een slaapzak, kan je vaak een wollen deken lenen van de huttenwaard. In de praktijk vind ik het, zelfs buiten het hoogseizoen, eerder warm dan koud in een slaapzaal.

lakenzak-kiezen-huttentocht

4 fijne lakenzakken voor je huttentocht

1. Goedkoopste: Decathlon basic lakenzak polyester

Deze lakenzak van Decathlon is met een prijs van 10 euro de goedkoopste die je kan vinden. Ik ben geen fan van dit merk (want duurzaamheid). Mijn vader heeft deze lakenzak en die ziet eruit alsof hij wel even mee kan. De lakenzak is gemaakt van polyester en met 275 gram redelijk gemiddeld in gewicht. Hij is qua pakvolume wel iets groter dan mijn microfiber-model. Hij doet zijn werk, maar is niet de meest comfortabele optie.

lakenzak-huttentocht-decathlon

2: Standaard: Cocoon Microfiber Lakenzak

Cocoon is een van de betere lakenzakmerken out there. Ik doe al vijf jaar met hun microfiber lakenzak. Ook deze lakenzak is gemaakt van polyester. Ik ken mensen die dat materiaal heel vervelend vinden, maar ik heb er weinig last van. Ik word vooral blij van het compacte pakvolume, het gewicht en de sneldrogendheid (heb vaak maar 1 dag om spullen te wassen tussen huttentochten of kampeertochten door). Het hoofdeinde heeft een ingenaaide kussensloop. Hij is met 290 gram iets zwaarder dan die van de Decathlon, maar de kwaliteit van de naden is aanzienlijk beter. Met een prijs van 20 euro is hij ook wat duurder.

lakenzak-huttentocht-microfiber

3. Favoriet: Cocoon Egyptisch katoen lakenzak

De Egyptisch katoenen lakenzak van Cocoon voelt lekkerder op je huid dan synthetische varianten. Het materiaal doet me denken aan van dat heerlijk zachte beddengoed in luxe hotels. Deze lakenzak heeft een gewicht van 260 gram en is daarmee lichter dan de synthetische variant. Ook deze liner heeft een ingenaaide kussensloop. Hij is ingepakt amper volumineuzer. Hij is met 35 euro wel wat duurder in aanschaf. Als je het geld hebt, zou ik absoluut voor deze optie kiezen.

-> Er zijn ook varianten van goedkoper katoen en duurzamer biologisch katoen.

beste-lakenzak-voor-huttentocht

4. Fancy: Cocoon zijden lakenzak

De zijden lakenzak van Cocoon is de meest luxueuze en prijzige in dit rijtje. Voor 70 euro heb je een lakenzak die 100 gram lichter is dan bovengenoemde modellen. Hij weegt slechts 150 gram en heeft een kleiner pakvolume. Zijde heeft als voordeel dat het je koel houdt in de warmte, en warm bij lagere temperaturen. Niet iedereen vindt zijde lekker voelen op de huid, dus test dat vooral even voordat je zo’n lakenzak koopt. Ik en mijn niet te dikke bankrekening vinden dit materiaal de extra investering niet helemaal waard.

→ Browse en filter hier de hele collectie lakenzakken van de Bever

zijden-lakenzak-voor-huttentocht

Je lakenzak wassen

Je gebruikt je lakenzak elke nacht van je huttentocht. Je kan niet in elke berghut douchen, dus soms ga je met opgedroogd zweet en stofjes van buiten je bed in. Ik kan me voorstellen dat je hem tussendoor op wilt frissen. Je kan hem tussendoor mee onder de douche nemen en wilderness wash als wasmiddel gebruiken. Je moet dan wel heel zeker weten dat hij voor bedtijd gedroogd is. Als het warm is en er een briesje staat, kan een goed uitgewrongen (synthetische) slaapzak in een uur of twee drogen.

Deze ideale omstandigheden heb ik niet vaak, dus ik hang mijn lakenzak vaak even te luchten tijdens een pauze. Aan een boomtak, over een hek of uitgespreid op een rots.

Ik was mijn lakenzak in een hotel of AirBnB tussen twee huttentochten door. Is er een wasmachine aanwezig? Dan stop ik hem samen met mijn wandelkleding in de trommel. Heb ik die luxe niet en is er geen wasservice in het dorp? Dan was ik hem uitgebreid in de wasbak.

Tip: ik vind het fijn om ook altijd een eigen kussensloop mee te nemen. Dat is in de meeste hutten niet verplicht, hoewel de slopen niet elke dag vervangen worden.

lakenzak-berghut

Reacties
Categorieën