Minimalistisch reizen
Nomadisch leven
Paulien
Nomadisch leven
12/01/2023
3 min

Minimalistisch reizen en leven: zo doe ik dat

12/01/2023
3 min

‘Maar hoe doe je dat dan met al je spullen?’ is een veelgestelde vraag van mensen die horen dat ik fulltime reis. Ik begrijp he-le-maal dat je je dat afvraagt als je in je woonkamer zit, om je heen kijkt en denkt: dit past toch niet allemaal in een tas? Daarom: een kijkje in mijn minimalistische reizen en leven.

Het begon met minimaliseren

Ik had ooit ook een appartement vol spullen. Meubels, kleding, keukenspullen, fotolijstjes en heel veel boeken. Toen ik vijf jaar geleden besloot mijn appartement te verlaten en huisoppas te worden, moest ik aan het werk. Gelukkig ben ik niet heel materialistisch en kon ik zonder pijn afscheid nemen van de meeste dingen die ik had. Mijn boeken naar de kringloop brengen deed wel even pijn, maar ik nam me voor een e-reader te kopen en al mijn favorieten daarop te downloaden. Ik maakte stapels met ‘kringloop’ en ‘bewaren’ en ging vervolgens nog eens en nog eens door de stapel ‘bewaren’ heen om hem steeds kleiner te maken.

Spullen weggeven aan mensen die er meer aan zouden hebben dan ik, via de kringloop of via vrienden, voelde ook heel goed. Bij mij zou het toch maar in een opslag liggen verstoffen, terwijl iemand anders er blij mee zou zijn. Ik voelde me als de kerstman of Oprah en dat verzachte de afscheidspijn.

minimalistisch-reizen-digital-nomad

Auto als opslagplek

Ik had vijf jaar geleden een kleine Renault Twingo. Mijn regel was dat alles wat ik bezat, in de Twingo moest passen als het nodig was. Ik woonde elke week of paar weken in een ander oppashuis en moest dus elke keer weer al mijn spullen in- en uitpakken. Dan gaat het verder minimaliseren hard, want honderd keer met volle handen tussen de voordeur en de auto heen en weer lopen verveelt snel. Ik besloot de dingen die ik niet heel vaak gebruik in een droge schuur bij een familielid te leggen. Dat geldt met name voor mijn winterwandel- en kampeerspullen, volledig volgeschreven dagboeken en routegidsen van routes die ik nog ga lopen.

De spullen die ik nog meenam en meeneem, probeer ik zo veel mogelijk een vaste plek te geven. Ik heb een boekentas, een elektronicatas, een toilettas en een kledingtas. Ik voorkom dat ik voor elke onderbroek mijn hele kledingtas op de kop moet zetten door kledingstukken per soort te sorteren in tasjes zoals deze Sunflake compressie cubes of de drybags die ik ook voor wandelen gebruik (daarin gaat e.e.a. wel meer kreukelen). Mijn kampeerspullen zitten allemaal in mijn backpack (Osprey Aura, die ook overal mee naartoe reist.

minimalistisch-reizen-twingo

Deels in de opslag, deels mee op reis

Sinds het voorjaar van 2023 heb ik geen auto meer. Dat maakt het meenemen van spullen veel lastiger. Ik heb nu de inhoud van mijn auto in de opslag liggen, en neem alleen mee op reis wat ik nodig heb. Dat maakt reizen van zonnig Zuid-Portugal naar winters Zwitserland logistiek uitdagend, maar niet onmogelijk. Vaak kan ik wel wat regelen met mensen die spullen voor mij mee kunnen brengen, en anders kan ik altijd nog een pakket per post verzenden. Verder heb ik zoveel mogelijk multifunctionele spullen: mijn thermoshirts voor de winter zijn mijn lange mouwen wandelshirts voor warmere plekken bijvoorbeeld.

Ik zoek vaak een uitvalsbasis

Komend jaar breng ik vele maanden in Schotland door. Ik arriveer in de winter, waarbij ik me voor wandeltochten als een Michelinmannetje moet kleden. Ik blijf tot de zomer, wanneer ik die warme kleding en mijn warme slaapzak en extra geïsoleerde slaapmat niet nodig heb. Tijdens eerdere Schotlandreizen heb ik mensen leren kennen, waar ik de spullen die ik niet gebruik in de opslag mag leggen. Ik kom tussen de tochten bij hen terug om een kop thee te drinken en mijn spullen om te wisselen.

Heb je geen handige adressen om je spullen op te slaan? De Consumentenbond deelt tips voor veilige locaties. Voor korte afwezigheid zoals een 5-daagse wandeling laat ik de spullen die ik tijdens een wandeling niet nodig heb in overleg vaak in het hotel achter. Ik logeer daar dan voor vertrek en na terugkomst en kies daar dus een betrouwbaar adres voor uit. Er bestaan ook babysitters voor je bagage, die je onder meer via Nannybag.com vindt.

minimalistisch-reizen-uitvalsbasis

Reacties
Categorieën