Welke regenkleding voor wandelen kopen? 4 stappen
Een regenbui tijdens je wandeling is helemaal niet zo erg, mits je droog blijft dankzij goede regenkleding. Kleding die je beschermt tegen de nattigheid van buitenaf én voorkomt dat je nat wordt van je eigen zweet. Kleding waarin je nog altijd lekker kan wandelen, zonder je als een smeerworst in een te strak plastic laagje te voelen. In dit blog help ik je in 4 stappen goede regenkleding voor wandelen en geef ik onderaan een aantal voorbeelden van favoriete regenjassen en regenbroeken.
Soorten regenkleding voor wandelen
Oke, vergeef me, ik ga het nu eerst even technisch maken. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn waarop regenkleding waterdicht kan zijn. Dat kan natuurlijk een plastic laag zijn zoals de poncho’s van de Action, maar ik doel op ademende regenkleding. Van niet-ademend regenkleding wordt je niet nat van de regen, maar van je eigen zweet en condensatie en dat is niet oké tijdens het wandelen.
Grofweg zijn er twee veelgebruikte manieren waarop regenkleding voor wandelen waterdicht en ademend kan zijn. Ademende regenkleding heeft een laag die lichaamsdampen naar buiten doorlaat, maar de relatief grote regendruppels van buitenaf tegenhoudt. Deze laag bestaat uit een membraan of coating.
Een membraan is een dun laagje dat verwerkt zit in de stof. Het laat alleen kleine waterdampdeeltjes van binnen naar buiten door. Kleding met een membraan heb je in 2-laags (membraan zit op de voering geplakt met aan de binnenkant een loshangende net-voering) en 3-laags (buitenstof, membraan en voering zijn samengedrukt tot één laag) varianten. Voor mensen die lange afstanden met een rugzak op in de regen lopen is een 3-laags systeem het meest geschikt.
Een coating is een ademende, waterdichte laag aan de buitenkant van je regenkleding. Een coating is langzamer in het afvoeren van water van binnenuit, waardoor je meer zweet. Regenkleding met een coating is goedkoper, maar wel gevoeliger voor slijtage dan kleding met een membraan.
1. Bepaal welk type waterdichte laag je wilt
Voor welk type regenjas je gaat, wordt vaak grotendeels bepaald door je budget. Ik zou - als je het budget hebt - gaan voor een jas met 3-laags membraan. Ik gebruik mijn model het hele jaar rond. In de zomer als een lichte regenjas die geen warmte toevoegt aan mijn toch al warme lichaam. In de winter als buitenlaag over een donsjas.
Prijzen van jassen met een coating beginnen bij 40 euro, een jas met een 2-laags membraan kost tussen de 125 en 275 euro en een jas met een 3-laags membraan kost 150 tot 500 euro. Via Marktplaats, Vinted en Facebookgroepen en in outlets kan je regenjassen met een 3-laags membraan tegen betaalbaardere prijzen kopen.
Voor regenbroeken is de keuze makkelijker. Verwacht je af en toe een buitje, dan is de goedkoopste regenbroek van een goedkope sportketen vaak prima (al niet zo duurzaam). Je hebt dan misschien even heel warme benen, maar als het slechts om een uurtje gaat, vind je dat misschien niet zo erg. Ik wandel veel in Schotland, waar het soms dagen achter elkaar regent (in de winter), dus ik vond een ademende regenbroek de investering waard.
2. Check de waterkolom
Hoe waterdicht regenkleding is, wordt uitgedrukt met de ‘waterkolom’: hoeveel millimeter water per vierkante centimeter op de stof kan drukken voordat hij doorlekt. Het gaat hier niet om hoeveel water daadwerkelijk op het materiaal komt te liggen, maar om de druk die een dergelijke hoeveelheid water uit zou oefenen. Klinkt ingewikkeld? Onthoud: hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat een kledingstuk doorlekt. Voor reizen in landen waar het zo nu en dan even kort regent, volstaat een waterkolom van 5.000 mm of hoger. Is er kans op stevige, aanhoudende buien? Koop dan regenkleding met een waterkolom van minimaal 15.000 mm.
Waterkolom waarden
- 0-1000 mm: waterafstotend maar niet waterdicht.
- 1000-5000mm: waterdicht maar lekt door bij weinig druk. Leun je tegen een natte muur, dan zal de nattigheid al snel door je kledingstuk trekken.
- 5000-15000mm: waterdicht genoeg om je droog te houden tijdens de gemiddelde regenbui.
- 15000-30000mm: waterdicht genoeg om je ook droog te houden tijdens hevige regen en sneeuw gedurende een langere periode.
3. Pas verschillende modellen
Ik raad je aan om naar een outdoorwinkel te gaan en verschillende modellen regenjassen te passen. Beweeg je armen zoals je dat tijdens het lopen zou doen om te kijken of je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Ga je in de zomer naar de winkel? Trek eventueel een trui of donsjas uit het schap om te kijken of de jas ook lekker zit als je meer kleding aan hebt, zoals je in de lente, herfst en misschien zelfs winter zou doen. Zorg dat het rugpand lang genoeg is om je hele rug te bedekken en kijk hoe makkelijk je bij de zakken kan als je een rugzak op hebt. Ik vind een jas met ventilatie-ritsen onder de oksels heel fijn voor zomerse regenbuien. Ook fijn: een capuchon die ook over je hoofd past als je een muts op hebt.
Ik koop mijn regenbroeken het liefst een maatje te groot, zodat ik meer bewegingsvrijheid heb. Ik wil mijn benen graag hoog op kunnen tillen om op een rots te stappen, zonder uit mijn broek te scheuren (dit heb ik geleerd na twee gescheurde broeken, you’re welcome). Uiteraard kies ik ze niet zo wijd dat ze van mijn billen glijden. Let op de lengte van de pijpen: hangen ze niet op de grond (struikelgevaar) en zijn ze ook niet zo kort dat het water je schoenen in stroomt? In mijn ogen de beste uitvinding ooit: ritsen aan de zijkant van je regenbroek. Die minimaal van de onderkant tot de knie komen. Hoef je je bergschoenen niet uit te doen om je regenbroek aan te trekken - wel zo snel en makkelijk.
4. Kies een kleurrijke jas
Kies liever voor een opvallend gekleurde dan een zwarte of grijze regenjas. Zo ben je ook in de mist beter zichtbaar voor je wandelmaatjes. Loop je in de regen of in de schemer langs of over een weg, dan ben je met een kleurtje beter zichtbaar voor automobilisten. En mocht er onverhoopt toch een ongeluk gebeuren, dan ben je makkelijker te spotten door reddingswerkers.
Tip: draag gaiters
Een goede aanvulling op je regenbroek: gaiters, of gamaschen zoals de Duitstaligen dat noemen. ‘Kuitlappen’ zou een goed Nederlands woord zijn denk ik. Gaiters bedekken je enkel en houden zo het water uit je schoen. De meeste gaiters komen tot boven je kuit, waar ze met een elastische band blijven zitten. Gaiters zijn ook handig om modder of zand uit je wandelschoenen te houden. Ik droeg ze bijvoorbeeld op de stranden van de Fisherman’s Trail en op de veenachtige paden van Schotland.
Mijn favoriete regenjasmerken
Ik heb de Rab Kangri regenjas (zie hier de herenuitvoering) waar ik ook na honderden kilometers in de Schotse regen lopen nog heel blij mee ben. Hij ademt goed, heeft ventilatiegaten onder de oksels en bedekt - wanneer ik dat wil - een groot deel van mijn gezicht. Ook als er een windje staat. Ik heb hem zo ruim gekocht, dat ik hem in de winter met meerdere lagen kleding ook nog lekker vind zitten. Zo heb ik geen twee verschillende jassen nodig (praktischer, duurzamer en goedkoper).
Mijn vorige regenjas was van Mammut en is te vergelijken met deze. Ik heb hem in moeten wisselen voor de Rab omdat ik eruit groeide hehe ;)
Andere merken die bekend staan om hun goede kwaliteit zijn bijvoorbeeld Arc'teryx en The North Face. Koop je liever een goede regenjas van een Nederlands merk? Bekijk de jassen van Cortazu. Ik zie ook veel wandelaars in jassen van Revolution Race, maar na uitgebreid testen vind ik de prijs-kwaliteitverhouding van hun kledingstukken niet meer zo goed (lees: twee leggings waarvan de naden na een week dragen al loslieten en een trui die na een week al pilde).
Voorbeelden van regenbroeken
Ik heb zelf de Rab Downpour Eco Broek voor dames. Hij is ademend en heeft ritsen over de hele zijkant van de pijpen. Bonus: hij is gemaakt van gerecycled materiaal. Ook goed: de Berghaus Paclite 31" Regenbroek en de Vaude Yaras Zip III regenbroek. Met een kleiner budget wil je misschien gaan voor deze van Ayacucho of een low budget en niet ademend model van bijvoorbeeld Decathlon of Human Nature.
Belangrijk voor een lange levensduur: goed onderhoud
Je wilt je goede regenkleding natuurlijk op zoveel mogelijk wandelingen mee kunnen nemen. Merk je dat het na een tijdje water begint op te nemen, zodat het er niet meer af ‘parelt’? Dan is het tijd voor een wasbeurt met een zeepvrij (impregneer)product van bijvoorbeeld Nikwax. Ik gebruik zelf een combinatie van Tech Wash en Tx direct, omdat die middelen minder schadelijk voor het milieu zijn dan die van andere merken.
Je wilt je regenkleding sowieso regelmatig wassen met een zeepvrij wasmiddel. Hier weer de tip: Techwash. De gaatjes die de jas ademend maken vullen zich tijdens het dragen langzaam met vuil. Zo raken ze verstopt en wordt je jas minder ademend. Hoe vaak je hem moet wassen, hangt af van hoe vaak je je regenkleding draagt. Laten we zeggen minimaal een wasbeurt voor elk half jaar dragen.