De beste waterfilters voor wandelaars (2025)
Je wilt als wandelaar niet meer kilo's water op je rug dragen dan nodig is. Maak je een trektocht van drie dagen, dan zou het heel mooi zijn als je onderweg water uit de natuur kan drinken. Zijn er stroompjes, rivieren of meren? Neem een waterfilter mee om onderweg je voorraad aan te vullen met drinkbaar water. Op deze pagina deel ik de beste waterfilters voor wandelaars.
Waterfilters voor wandelaars
Niet alle waterfilters op de markt zijn geschikt voor wandelaars. Wij hikers willen modellen die zo licht en compact mogelijk zijn en snel hun werk doen. Je begint je zoektocht naar een waterfilter dan ook het beste in een buitensportzaak, bushcraftshop of andere avontuurlijke winkel. Het aanbod verschilt nogal per aanbieder, dus verdiep je voordat je gaat winkelen in welk filter je wilt hebben. Op de website van de leverancier staan de Nederlandse en Belgische verkooppunten vaak vermeld.
Wat doet zo'n waterfilter voor ons hikers?
De meeste waterfilters hebben een membraan met minuscule poriën waar geen ziekteverwekkers en vuil doorheen kunnen. Je perst het water vaak via een fles of zak door het waterfilter, maar er zijn ook filters die werken met een pompsysteem of die gebruikmaken van de zwaartekracht. Er gaat 'vies' water in en er komt drinkbaar water uit. Dat schone water ziet er niet altijd uit zoals het water dat uit onze kraan komt, en ruikt en smaakt vaak ook anders. Dat went vanzelf en het belangrijkste is dat je het veilig kan drinken.
De meeste filters houden naast sediment ook microplastics tegen. Sommige filters halen ook zware metalen uit het water.
Kan ik niet gewoon uit de natuur drinken?
Op sommige plekken is het best veilig om rechtstreeks uit de natuur te drinken. Bijvoorbeeld als je water direct bij de bron tapt. In de praktijk kom ik dat soort plekken niet dagelijks tegen. Als ik mijn filter toch bij me heb, filter ik al mijn natuurwater voor de zekerheid.
De mogelijke ziekteverwekkers zijn zo klein dat je ze niet in een stroompje of in je fles ziet rondzwemmen. Deze potentiële boosdoeners zijn bijvoorbeeld bacteriën, protozoa en virussen. Giardia is een voorbeeld van een bacterie waar je behoorlijk ziek van kan worden.
Let op: niet alle filters filteren virussen
De waterfilters op de markt verschillen in veel dingen: werkwijze, formaat, gewicht, kleur, etc. Voor je veiligheid is het vooral belangrijk om te weten dat niet alle filters virussen uit het water filteren. Die zijn nóg kleiner dan bacteriën en protozoa. Zo'n virus komt bijvoorbeeld in het water als er stroomopwaarts een dood dier ligt te vergaan. Toch kiest niet elke wandelaar ervoor om een virus filtrerend filter te kopen, want die dingen zijn aanzienlijk groter en zwaarder dan de virus-doorlaters. Je kan de virussen in de output van zo'n doorlater eventueel wel behandelen met chemische zuiveringsmiddelen zoals chlooroxide. Dat middeltje doodt ook de bacteriën en protozoa, dus als je dat toch gaat gebruiken, kan je je filter ook wel thuislaten.
Houd de levensduur in de gaten
Het verschilt per waterfilter hoeveel liter je ermee kan filteren tot hij zijn werk niet meer doet. Het filterende onderdeel is vaak te vervangen, maar dat moet je wel op tijd doen. Aan de meeste filters zie je niet wanneer het tijd is voor onderhoud. De Wayfarer is daarop een uitzondering, want die laat geen water meer door als hij het niet meer veilig genoeg kan filteren. De meeste filters kunnen vele liters filteren voordat ze aan vervanging toe zijn, maar controleer dit in de gebruiksaanwijzing en houd je gebruik in de gaten.
De beste waterfilters voor wandelaars voor 2025
Ik beschrijf hieronder vijf waterfilters die heel geschikt zijn voor je wandelavonturen. Er zijn natuurlijk meer modellen op de markt, maar ik probeer het overzichtelijk te houden en je niet onnodig (meer) keuzestress te geven.
1. Katadyn BeFree
Ik neem een waterfles minder mee en gebruik de zachte fles (knijpzak noem ik dat) met ingebouwd filter van de Katadyn BeFree als drinkfles. Door druk op de knijpzak te zetten, wordt de inhoud door het filter geperst. Je mond in, of een andere fles in. Ik vul bij een waterbron eerst mijn andere flessen door het water door het filter te persen. Het laatst gevangen water laat ik in de knijpzak zitten en drink ik onderweg via dat filter uit de knijpzak.
Dit filter is de lichtste uit het rijtje en heel snel in gebruik. Hij is makkelijk schoon te maken en compact weg te stoppen als je hem niet nodig hebt.
- poriegrootte: 0,1 micron (0,0001 mm - hoe kleiner de poriën, hoe meer tegengehouden wordt)
- verwijdert virussen: nee
- gewicht: 59 gram (voor de 0.6 liter variant)
- filter vervangen na: 1000 liter filteren
- extra nodig: niets
- prijs op moment van schrijven: 50 euro bij StartHiking.nl
-> De Sawyer Squeeze en het waterfilter van CarePlus werken soortgelijk. Bij deze filters pers je het water vanuit een knijpzak door het filter in een fles. Ik heb ze alledrie geprobeerd en geef voorkeur aan de Katadyn BeFree met filter ingebouwd in de knijpzak.
2. LifeSaver Wayfarer: met pompsysteem
De LifeSaver Wayfarer houdt alles tegen wat de Katadyn BeFree uit het water filtert. En daar bovenop ook nog (kleinere) virussen en zware metalen. Dit apparaat is voor wat het allemaal kan doet niet gek zwaar en groot, maar wel aanzienlijk zwaarder en groter dan de BeFree. Ik wissel de twee filters in de praktijk daarom af. Ben ik van plan vooral water uit kranen te tappen, maar wil ik een back-up methode hebben? Dan neem ik de BeFree mee. Ben ik afhankelijk van natuurwater, dan neem ik de LifeSaver Wayfarer mee. Hiermee kan ik ook zonder zorgen uit stilstaand water en shady ogende poeltjes mijn watervoorraad aanvullen. Dit filter werkt ongeveer hetzelfde als de MSR Guardian Waterfilter, maar die kost ruim 400 euro.
Lees alles over dit filtersysteem in mijn uitgebreide review van de LifeSaver Wayfarer
- poriegrootte: 0,015 micron
- verwijdert virussen: ja, en ook zware metalen
- gewicht: 323 gram
- filter vervangen na: 5000 liter filteren (het deel dat zware metalen uit het water vangt moet vaker vervangen worden als je die nodig hebt)
- extra nodig: een fles om het gefilterde water in op te vangen
- prijs op moment van schrijven: 110 euro, zie hier de verkooppunten
3. Lifestraw waterfilter in fles
Ik heb langere tijd een fles met ingebouwd filter van Lifestraw gebruikt. Dit werkt net als de Katadyn BeFree, alleen heeft deze uitvoering een harde en zwaardere fles. De fles die ik had en die je op de foto hieronder ziet, had het probleem dat hij lekte als hij niet rechtop stond. Het nieuwe model, de Lifestraw Go 2.0, lijkt dat probleem niet te hebben. Qua prijs komt hij overeen met de BeFree, alleen gaat dit filter 4x zo lang mee voor hij vervangen moet worden.
- poriegrootte: 0.2 micron
- verwijdert virussen: nee
- gewicht: 247 gram (0,6 liter uitvoering)
- filter vervangen na: 4000 liter filteren
- extra nodig: niets
- prijs op moment van schrijven: 60 euro bij Bever en Bol.com (daar meer keuze)
-> Ook Lifesaver heeft een fles met ingebouwd filter. Zie hier uitleg van de leverancier.
4. Steripen: met uv-licht
Er is nog een filtermethode die virussen doodt: de boel aanvallen met uv-licht. Dat doe je met de Steripen. Ik heb dit filter zelf een tijd gebruikt, tot ik hem kwijtraakte. Dit 'filter' is lichter dan de Wayfarer, de enige andere in dit lijstje die ook virussen dood. Wat ik een groot nadeel vindt, is dat je geen sediment uit het water filtert en je helder water nodig hebt om het licht alle deeltjes te laten doden. Je kan dat verbeteren door het water eerst door stof te halen, maar dat vind ik teveel gedoe onderweg. Een ander nadeel: dit apparaat werkt op stroom (oplaadbaar / batterijen).
Let op: gebruik voor het opvangen van het water een fles met een losse 'deksel'. Bij de fles die ik op de foto hieronder gebruik komt het niet gesteriliseerde water langs de rand waar ik later met mijn mond aan zat om te drinken. Voorkom dit door een bidonachtige fles te gebruiken om uit te drinken.
- poriegrootte: n.v.t.
- doodt virussen: ja
- gewicht: 103 gram (voor de Steripen Adventurer Opti Waterfilter)
- vervangen na: 8000 behandelingen
- extra nodig: een fles waarin je het water opvangt en steriliseert
- prijs op moment van schrijven: 130 euro bij Bever
5. Cnoc Hydroblu: op zwaartekracht
De Cnoc Hydroblu waterfilterset bestaat uit een zachte waterzak die je vult met water. Dit water wordt door de zwaartekracht door een filter geduwd en komt dan in nog een zachte waterzak terecht. Uit die waterzak kan je vervolgens drinken. De zakken hebben een verschillende kleur, zodat je niet per ongeluk de 'zak voor vies' als drinkwaterzak gebruikt. Dit systeem is relatief licht, het filter gaat lang mee (al vraag ik me af of dat op dezelfde manier getest is als soortgelijke filters in dit rijtje) en laat de zwaartekracht het werk door je doen.
- poriegrootte: 0.1 micron
- verwijdert virussen: nee
- gewicht: 235 gram
- filter vervangen na: ruim 350.000 liter
- extra nodig: niets, ophanghaakje wordt bijgeleverd in hieronder gelinkte set
- prijs op moment van schrijven: 95 euro bij Bikepackinglight.nl