waterfilters
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
11/10/2021
4 min

Waterfilters voor je wandelvakantie

11/10/2021
4 min

Wie een trektocht maakt, wil zo weinig mogelijk gewicht in de rugzak meedragen. Een fles of watersysteem gevuld met water behoort vaak tot de zwaarste spullen in je rugzak. Omdat je onderweg wel goed gehydrateerd wilt blijven, kun je niet zomaar besparen op water. Wél kun je slim plannen hoeveel water je mee moet dragen op je rug. Vaak kun je onderweg je watervoorraad aanvullen uit natuurwater. Om dit water veilig drinkbaar te maken, heb je een waterfilter nodig.

Wat zijn waterfilters?

Waterfilters zijn slimme filters waarmee je zorgt schoon drinkwater creëert uit water uit de omgeving. In een waterfilter zit een membraan met minuscule poriën waar geen ziekteverwekkers en vuil doorheen kunnen. Je perst het water vaak via een fles door het waterfilter, waarbij de viezigheid tegengehouden wordt en schoon water aan de andere kant uit het filter druppelt. Een waterfilter maakt het mogelijk om een off grid trektocht of wandelvakantie te maken zonder liters water met je mee te slepen.

waterfilter

Waarom moet je water filteren?

Wanneer je dorst hebt, wordt een natuurlijke waterbron erg aantrekkelijk om uit te drinken. Dit kun je echter beter niet doen, omdat er vaak microscopisch kleine, ziekteverwekkende organismen in leven. Het water kan bacteriën en prozoa, zoals Giardia en cryptosporidium, bevatten. Gelukkig zijn de meeste waterfilters geschikt om deze micro-organismen uit het water te filteren.

Virussen zijn moeilijker te filteren, omdat ze nog kleiner zijn dan bovengenoemde organismen. Speciaal voor virussen heb je fijnkorrelige filters, genaamd luchtreinigers, nodig. Virussen kunnen ook geneutraliseerd worden met chemische zuiveringsmiddelen, zoals chlooroxide of ultraviolet licht.

waarom-water-filteren

Soorten waterfilters voor je wandelvakantie

Er is een groot aantal waterfilters verkrijgbaar, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor alle omstandigheden. Daarnaast zijn ze niet allemaal handig in gebruik en zijn sommige filters praktischer voor grote hoeveelheden water filteren dan anderen. Ik deel vijf types waterfilter die geschikt zijn voor je wandelvakantie.

 

1. Sawyer Squeeze

De Sawyer Squeeze is een compact en licht (slechts 85 gram) waterfilter. Vul het meegeleverde zakje met water, schroef het waterfilter op dit zakje en knijp zodat het water uit de andere kant van het filter in je fles druppelt.

Het filter heeft een absolute filtratie van 0,1 micron. Dit betekend dat hij 99,99999% van alle bacteriën, zoals salmonella, leptospirose, cholera en C. coli, verwijdert. Ook filtert hij 99,9999% van alle protozoa en 100% microplastics uit het water. Zoals je ziet filtert de Sawyer geen virussen uit het water.

Een nadeel van dit type filter is dat hij erg langzaam filtert. Voor grotere hoeveelheden water ben je vaak relatief lang bezig.

--> prijs is 45 euro bij Bol.com

sawyer-waterfilter

 

2. Steripen

De Steripen maakt gebruik van ultraviolet licht om water te filteren. Hiermee neutraliseert hij bacteriën, protozoa en virussen. Deze waterfilters kunnen het beste gebruikt worden bij helder water, omdat ze geen deeltjes of organisch materiaal uit het water filteren. De Steripen werkt erg snel: hij verwerkt een halve liter in 48 seconden. In tegenstelling tot veel andere filtersoorten beschadigt de Steripen niet bij temperaturen onder nul.
--> prijs is 110 euro bij Bever

waterfilters-steripen

 

3. Lifestraw Personal Waterfilter

Het Lifestraw Personal Waterfilter is een goede optie als je zeker weet dat je tijdens je trektocht veel natuurlijk water tegenkomt. Dit ultralichte waterfilter weegt slechts 46 gram en zit verwerkt in een ‘rietje’ waarmee je direct uit de waterbron drinkt. Hij verwijdert 99.999999% bacteriën en 99,999% protozoa en microplastics. Eén lifestraw kan tot 4.000 liter water filteren voordat hij vervangen moet worden.
--> prijs is 27 euro bij Bever

Ik heb zelf de fles met waterfilter van Lifestraw. Zo hoef ik niet boven de waterbron te hurken om te drinken, maar kan ik makkelijk water meenemen voor onderweg. Het ‘rietje’ met filter zit in de dop verwerkt, zodat de fles niet lekt. Je kunt het filter ook los van de fles gebruiken als je een keer wel direct uit je waterbron wilt drinken.
--> prijs is 45 euro bij Johnny Jungle eco social shop

lifestraw-waterfilter

 

4. Platypus GravityWorks

Platypus GravityWorks waterfilters zijn ideaal als je snel grote hoeveelheden water wilt filteren. Het waterfilter bestaat uit twee waterzakken met elk twee liter inhoud. De zakken verbind je met  elkaar met behulp van een slangetje waarin het filter verwerkt is. Vul één zak met natuurwater en hang deze op. Verbind hem via het filter met de andere zak die lager hangt. Laat de zwaartekracht vervolgens het werk doen. Na anderhalf minuut heb je zonder moeite twee liter water gefilterd. Je kunt tot 1.500 liter filteren voordat je het filter moet vervangen.
--> prijs is 115 euro bij Bever

waterfilter-platypus


5. Katadyn Hiker Pro Waterfilter

Het relatief grote en zware Katadyn Hiker Pro waterfilter filtert bacteriën, protozoa, cystes, algen en troebele stukjes uit natuurwater. Hij filtert met gemak één liter per minuut, waardoor je niet lang hoeft te wachten als je water voor meerdere mensen nodig hebt. Je hangt een slangetje in het water, pompt water voor het filter en krijgt uit het andere einde gefilterd water. Je kunt het slangetje van je waterzak aansluiten op het 'schone uiteinde' van de pomp.
--> prijs is 100 euro bij Bever

waterfilter-katadyn


Dit artikel bevat enkele affiliatelinks. Dat betekent dat ik van Bever een deel van de verkoopprijs ontvang als jij via zo'n link een product bestelt. Dat kost jou niets extra en zorgt ervoor dat ik mijn blog in de lucht kan houden.

Reacties