Workaway: werken in het buitenland
Goedkoop reizen doe je bijvoorbeeld door te werken in het buitenland tijdens je reis. Zo ben ik jarenlang bijna gratis op vakantie gegaan, en ik krijg vaak de vraag hoe ik dit organiseer. Een heel handig platform hiervoor is Workaway, waar ik je hier meer over ga vertellen.
Wat is Workaway?
Workaway is een platform waar mensen uit de hele wereld zich aan kunnen melden. Er zijn mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken en zij melden zich aan als host (gastgezin). En er zijn mensen die graag (tijdelijk) in het buitenland willen wonen en werken en op het platform op zoek gaan naar zo’n gastgezin. Je krijgt meestal niet in geld betaald, maar in onderdak en voeding. Er zijn hosts die naast kost en inwoning ook wat zakgeld aanbieden.
Waarom Workaway?
Ik ben een groot fan van workaway. Doordat je in een gastgezin terecht komt, voel je je minder snel eenzaam op je (solo) reis en word je al snel geïntroduceerd in het sociale netwerk van je host. Je hoeft minder regels en gebruiken zelf uit te vinden, omdat je die rechtstreeks van je gastgezin leert. Vaak kunnen deze mensen je ook alles vertellen over de omgeving en de lokale gebruiken. Via mijn Workaway host kwam ik bijvoorbeeld eens in een zeilclub met uitzicht over een hagelwit strand in Engeland te zitten. Een plek waar ik uit mezelf nooit zou komen, maar ik heb het enorm naar mijn zin gehad met mijn host en zijn kennissen. In Slovenië kreeg ik een privérondleiding in een museum omdat mijn host de lokale expert kende en bij een andere gastheer in Slovenië werd ik naar de mooiste plekjes voor bergwandelingen gereden.
Een bijkomend voordeel van Workaway is dat je verblijf afgezien van de reiskosten heel goedkoop is. Zo kun je langer wegblijven dan wanneer je voor elke nacht 80 euro verblijfskosten moet betalen en voor je eigen maaltijden moet zorgen. Ik ben maanden op pad geweest zonder geld te hoeven besteden aan woning of voeding. Op die manier was het leven in het buitenland goedkoper dan mijn leven in Nederland!
Wat voor werk kun je doen via Workaway?
Je hebt een grote keuze uit Workaway ‘banen’ door heel de wereld. Een paar voorbeelden van Workaway plekjes die tot de verbeelding spreken:
- begeleid toeristen in Petra en overnacht in een grot in de woestijn
- overnacht in een yurt in een sprookjesachtig Schots landschap in ruil voor hulp op de boerderij
- werk onder het noorderlicht met husky’s in Lapland
- help rondom het huis en overnacht in een boomhut in de Braziliaanse jungle
Ik was Bed&Breakfast gastvrouw, B&B schoonmaakster, kinderoppas, hondenoppas en tuinierster. Blijf je liever dichter bij huis? Ook in Nederland vind je Workaway hosts.
Hoe gaat Workaway in zijn werk?
Hoe werkt dat nou, Workaway? Het is niet heel ingewikkeld, je volgt dit stappenplan:
- speur alvast wat rond op de Workaway-website. Dit kun je zonder lidmaatschap doen, zodat je kunt kijken of er iets voor je tussen zit.
- meld je aan bij Workaway voor 39 euro per jaar (49 euro per jaar voor een koppel) – dit lijkt misschien duur, maar een hotelkamer is voor één nacht al snel twee keer zo duur he 😉
- zoek een host in de lijst. Kies het continent of het land waar je heen wilt, zoek eventueel op een keyword (zoals ‘horses’ of ‘Slovenian Alps’, maar ik laat dit meestal leeg)
- filter je resultaten op type werk wat je wilt doen, het type accommodatie, data en het type werk dat aangeboden wordt
- scroll door de lijst en zoek een host die je aanspreekt
- lees de advertentie en de reviews goed door!
- stuur de host een aanvraag. Niet iedereen reageert, dus je kunt meerdere berichten sturen als je redelijk last-minute op zoek bent en zeker wilt weten dat je ergens terecht kunt.
- plan je verblijf en ga genieten
Vaak werk je bij een host 4-5 uur per dag, 5 dagen per week in ruil voor je kost en inwoning. Heb je vragen over hoe workaway werkt? Op deze pagina vind je uitgebreide info.
Is Workaway veilig en legaal?
Je neemt een risico door naar vreemden in een ander (ver) land te vertrekken met het plan bij ze in huis te gaan wonen. Ik kan me voorstellen dat dit je niet direct een heel vertrouwd gevoel geeft. Gelukkig heeft workaway een review-functie. Zelf ga ik (vrijwel) nooit naar hosts zonder positieve reviews. Ik vertrouw op mijn onderbuikgevoel tijdens de communicatie. Voelt iets in de communicatie al off, dan kun je beter even verder kijken.
Om veilig (alleen) op reis te gaan, zorg je dat je contactgegevens van je host verzamelt en deze deelt met thuisblijvers. Heb je je host eenmaal ontmoet en voelt het toch niet goed? Ga dan weg en blijf niet ‘omdat je dat nou eenmaal afgesproken hebt’. Je eigen (gevoel van) veiligheid gaat boven je verantwoordelijkheidsgevoel naar anderen toe. Denk niet dat je vastzit, er is al-tijd een oplossing.
Zoals ik schreef is de bedoeling van workaway dat je zo’n 5 halve dagen per week werkt in ruil voor je kost en inwoning. Dit alles gaat in overleg met je host natuurlijk, maar bij veel meer werken vind ik dat er een (extra) vergoeding tegenover mag staan. Wat ik een nadeel vind aan workaway, is dat sommige hosts toch echt van je verwachten dat je meer werkt, zonder dat je daar iets extra’s voor terug krijgt. Zo was ik in Slovenië ineens dag en nacht kinderoppas, wat ik hard werken vond, maar ‘de ouders werken en ik kan het kind toch niet zomaar aan haar lot overlaten?’. Het sluipt er makkelijk in dat je met honderden excuses in je hoofd toch meer uren gaat maken en zo helemaal niet kan doen waar je daar voor kwam. Goede communicatie en grenzen stellen zijn dus belangrijk.
De legaliteit van workaway verschilt per land en vaak is het een grijs gebied. Je host kan je hier vaak meer over vertellen. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, maar als je je hier druk over maakt, kun je beter even research doen vooraf.
Andere manieren van werken in het buitenland
Er zijn natuurlijk vele andere manieren van werken in het buitenland. WWoofing een soortgelijk concept als Workaway, hoewel WWoof zich vooral richt op boerenbedrijven: “Worldwide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) is a worldwide movement to link visitors (WWOOFers) with organic farmers, promote a cultural and educational exchange, and build a global community conscious of ecological farming and sustainability practices”. Je kunt ook betaald werk in het buitenland zoeken via bijvoorbeeld werkeninhetbuitenland.nl, maar daar vind ik nooit zulke leuke functies als op Workaway.