Goedkoop op vakantie doe je met deze 5 tips
Nomadisch leven
Paulien
Nomadisch leven
07/28/2021
2 min

Goedkoop op vakantie doe je met deze 5 tips

07/28/2021
2 min

Wil je goedkoop op vakantie? Ik ben na jaren reizen met een klein budget aardig expert geworden op dat gebied en deel graag mijn tips met je. Omdat ik duurzaamheid heel belangrijk vind, hoef je hier geen tips voor goedkope vliegreizen te verwachten. Nee, ik deel tips voor goedkoop (maar duurzaam) transport en overnachten.

Goedkoop reizen tip 1: ga liften

Er is geen goedkopere manier van reizen dan gratis reizen. Ik wil je niet aanraden om illegaal in een bus of trein mee te reizen, maar iemand om een lift vragen kan natuurlijk wel. Natuurlijk is dit niet overal even veilig, maar er zijn genoeg landen waarin dit heel normaal en relatief veilig is. Zo ging ik regelmatig liften in Schotland. Doe vooraf op internet research, bijvoorbeeld op de handige website van Hitchwiki.

Wil je liever iets veiliger ‘liften’? Dan kun je gebruik maken van websites zoals Blablacar.com, waar je tegen een kleine vergoeding met iemand mee kunt rijden tijdens zijn rit van A naar B. Zo kun je vooraf iemands profiel even bekijken en wat Facebook-stalken om een beeld van iemand te krijgen. Vaak staan er ook reviews van eerdere bijrijders in het aanbod.

goedkoop-op-reis-liften

Tip 2: ga wandelen of fietsen

Wandelend of fietsend naar je bestemming vertrekken is natuurlijk lekker goedkoop. Je bent wel wat langer onderweg, maar dat kan al een fijne vakantie op zich zijn. Volg een GR-route of E-route door Europa of zet je eigen route uit. Met mijn gratis stappenplan help ik je voorbereiden op je wandelreis. Meer over een fietsvakantie leer je van Stefanie en Niels op hun website.

Goedkoop reizen tip 3: bel bij vreemden aan voor een slaapplek

Wil je wat avontuur en sensatie toevoegen aan het zoeken van je slaapplek? Ga dan eens op de bonnefooi op pad en bel onderweg bij mensen aan om te vragen om een slaapplek. Een leuk (maar soms ook wat ongemakkelijk) spelletje dat ik o.a. in Limburg en Friesland speelde. Bijzondere ontmoetingen en verhalen gegarandeerd!

Wil je liever iets meer zekerheid? Zoek dan een plekje via Welcome to my Garden. Tegen betaling kun je ook bij vreemden kamperen via Campspace of Vrienden op de Fiets.

goedkoop-op-reis-kamperen

Ik kampeerde bij vreemden op een terp in Friesland

Tip 4: ga couchsurfen

Via Couchsurfing kun je bij mensen uit de hele wereld op de bank slapen. Deze enorme community zit vol gastvrije mensen van alle leeftijden, nationaliteiten en achtergronden. Zo sliep ik eens bij Slovenen die alleen Sloveens spraken, bij een hoogzwangere vrouw in de heuvels en bij een grote rommelkont. Zelf was ik, toen ik nog een vaste woonplaats had, ook couchsurfing host en had ik o.a. een heel slimme Zweed, een verdwaalde Duitse en een fietsende Nederlandse op bezoek. Op de website leer je je host alvast wat beter kennen en kun je reviews lezen. Ik heb vrijwel enkel positieve ervaringen gehad bij lieve, gastvrije mensen.

Goedkoop reizen tip 5: ga werken tegen kost en inwoning

Wil je langere tijd op één plek blijven, zonder veel geld uit te geven? Ga werken tegen kost en inwoning. Dat kan o.a. via Workaway en Wwoof. Via Workaway werk je gemiddeld 4 uur per dag in ruil voor overnachtingen en mee-eten met je gastgezin. Vaak neemt je gastgezin je ook mee naar leuke plekken in de omgeving en wordt je geïntroduceerd in hun netwerk. Zo voelt het alsof je echt in het buitenland woont. Ik was al eens schoonmaakster in een Bed&Breakfast aan het South West Coast Path en kokkin in een hostel in Slovenië.

goedkoop-op-reis-slovenië

Wandelen met mijn Workaway-collega’s in Slovenië

–> heb jij aanvullende tips voor goedkoop reizen? Laat ze achter in de comments.

Reacties
Categorieën