
Alleen een eind autorijden: zo houd je het leuk
Als soloreiziger ontkom ik er vaak niet aan: alleen een eind autorijden. Niet mijn grootste hobby, dus waar mogelijk neem ik de trein of bus. Met mijn voorkeur voor verblijven in heel afgelegen huisjes is een auto vaak wel zo handig, dus ik heb uitgebreide ervaring met in mijn eentje 1000+ kilometer autorijden, Hieronder deel ik mijn beste tips die het zo veilig en 'leuk' mogelijk maken.
Tip: ga je met een huurauto een eind solo autorijden? Dan is het wel zo fijn als je zorgeloos op pad kan. Mijn huurauto boek ik daarom altijd via Sunnycars, waar de verzekeringen en de klantenservice top geregeld zijn.
Zeker als je alleen een eind autorijdt: plan je route
Kaartlezen in de auto is gelukkig allang niet meer nodig. Lang leve het navigatiesysteem. Hoewel... die is ook niet altijd perfect. Vooral wanneer er veel afslagen na elkaar komen, krijgen zij en ik nogal eens kortsluiting. Daarom bestudeer ik voor vertrek mijn route al op de laptop. Welke grote plaatsen liggen er onderweg naar mijn bestemming? Zo weet ik welke borden ik ongeveer moet volgen en snap ik ook welke omleiding ik moet volgen als er een weg afgezet blijkt.
Tip 2: rijd om grote steden heen
Ik overwinter veel in Zuid-Frankrijk en de meest logische route naar mijn bestemming gaat vaak via Parijs. Als ik ergens stress van krijg, dan is het de drukte bij zulke grote steden. In mijn voorbereiding zoek ik daarom altijd uit of er een rustiger alternatief is, bijvoorbeeld een verder naar het oosten. Ik rijd liever een uur om, dan dat ik bij Parijs een uur in de file sta.
Tip 3: neem de tijd
De hele afstand in één dag afleggen is vaak mentaal en fysiek zwaar, en ook niet zo veilig als je alleen bent. Ik maak van mijn reis daarom altijd een avontuur op zich. Ik rijd maximaal zes uur per dag, met voldoende tijd voor pauzes. Ik boek een overnachting bij een natuurgebied of in een (kleine) stad en zie mijn tijd daar als een minivakantie. Ik kan deze rit dan vaak precies tussen de ochtend- en avondspits in plannen.
Tip 4: zet gedownloade playlists klaar
Ik heb standaard drie playlists klaarstaan. Een met 'snelle' muziek, een met 'chille' muziek en een met podcastafleveringen. Voor die laatste verzamel ik de weken voor vertrek afleveringen van mijn favoriete podcasts, zodat ik me erop kan verheugen die onderweg te luisteren. Omdat het telefoonbereik buiten Nederland niet altijd even goed is, download ik deze playlists vooraf. Dankzij Spotify Premium zitten er dan ook geen advertenties in, wat afleiding/ergernis scheelt tijdens het rijden.
Tip 5: neem gezond eten en drinken mee
Ik ben altijd geneigd om (van de stress of verveling) veel troep te consumeren onderweg. Veel snelle suikers geven me een opkikker, maar daarna ook een slaperige fase. Daarom probeer ik onderweg zo gezond mogelijk te eten en drinken. Ik neem een thermoskan thee en een paar flessen water mee. Voor de lunch en tussendoortjes kies ik iets wat ik wél lekker vind, zodat ik me er op kan verheugen, maar waar ik geen grote suikerpiek van krijg. Ik zorg ook altijd dat ik een makkelijke, lichte maaltijd heb voor na het autorijden, omdat ik vaak geen zin heb om een supermarkt of restaurant te bezoeken na een hele dag autorijden.
Tip: trek loszittende kleding aan als je net als ik snel buikpijn krijgt als je lang zit.
Tip 6: pauzeer op drukke parkeerplaatsen als je alleen een eind autorijdt
Heel stille parkeerplaatsen in de schemering zijn niet mijn favoriete plekken als ik in mijn eentje autorijd. Ik houd van rust, maar vind dat soort plekken soms iets té rustig. Zeker als er iemand in de schaduw van een straatlantaarn tegen een vrachtwagen geleund staat of er een groepje vrachtwagenchauffeurs een theekransje houdt bij het toiletgebouw. Ik pauzeer bij voorkeur bij benzinestations met veel verlichting en wat reuring. Als het (bijna) donker is, parkeer ik zo dicht mogelijk bij het gebouw.
Voor langere stops om mijn benen te strekken, neem ik een afslag van de snelweg en loop ik in een dorpje even rond.
Tip 7: Plan voldoende pauzes in
Ik ben vaak geneigd om in een ruk door te rijden, dan ben ik er maar vanaf. Dat is echter niet heel gezond en zeker niet heel veilig. Ik moet van mezelf elke anderhalf uur pauzeren, en vaker als ik wat suffig word. In die pauzes strek ik mijn benen, drink ik wat en adem ik diep de frisse (snelweg)lucht in. Ik pauzeer minstens 15 minuten en soms lees ik een half uur een boek in het zonnetje. Met zoveel pauzes kom ik veel minder uitgeput aan op mijn bestemming en heb ik nog wat aan mijn avond.
Tip 8: overnacht onderweg
Ik verdeel mijn lange rit in stukjes van 6 uur rijden. Ga ik naar Zuid-Frankrijk, de Alpen of zuidelijker, dan overnacht ik dus onderweg. Ik boek het liefst een AirBnB of een hotel, tenzij ik een klein budget heb en ik een hostel moet overnachten. Een goede nachtrust maakt het autorijden de volgende dag zoveel makkelijker. In motels slaap ik vaak niet zo lekker als ik alleen ben, omdat daar 's nachts vaak gestommeld en gepraat wordt op de gang en ik daar dan toch wakker van schrik.
Tip 9: neem gezelschap mee
Je hoeft natuurlijk niet het hele stuk alleen auto te rijden. Je kan ook gezelschap meenemen voor de hele rit of een deel ervan. Ik bied mijn lange autoritten altijd aan via Blablacar.nl. Dit platform helpt mensen die een lift nodig hebben en mensen die een rit rijden met elkaar in contact te komen. In Nederland wordt dit platform weinig gebruikt, maar in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië best veel. De meerijder betaalt een vergoeding aan de bestuurder. Je plaatst een advertentie en bepaalt zelf of je de reageerders wel of niet meeneemt. Ik kijk altijd naar iemands profiel en reviews.
Ik heb als rijder en meerijder veel Blablacar gebruikt. Dat leverde zulke leuke ontmoetingen op! Ik filosofeerde uren met een Franse automonteur over het leven, bleek mijn muzieksmaak te delen met een Duitser met een flitserende carrière en kreeg kooktips van een Italiaan.
Ik neem nooit mensen mee die geen reviews of geen herkenbare profielfoto hebben. Het telefoonnummer en de ophaal- en afzetlocatie van mijn (mee)rijders deel ik altijd met een vriendin, just in case.
Meer over soloavonturen
Ga je voor het eerst op soloavontuur en vind je dat spannend? In mijn masterclass Solo op avontuur deel ik de tips en tools die mij geholpen hebben met meer zelfvertrouwen op pad te gaan. De focus ligt op wandelen en fietsen, dus deze masterclass is vooral geschikt voor buitenmensen. Je kan hem na het bestellen direct bekijken en nog een jaar lang terugkijken.