Blaren in je wandelschoenen voorkomen
Wandelen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Wandelen
10/07/2024
5 min

Blaren voorkomen in je wandelschoenen doe je zo

10/07/2024
5 min

Een van de dingen die ik me nog goed herinner aan mijn eerste meerdaagse wandeltochten is hoe vervelend het is als je met blaren op je voeten moet lopen. Ik droeg flink bij aan de winst van blarenpleistermerk Compeed en mijn vriendschappen gingen naar een heel nieuw niveau als iemand weer eens een te grote blaar door moest prikken. Ik heb me de afgelopen jaren met succes verdiept in blaren voorkomen in je wandelschoenen en deel mijn beste tips met je.

blaren-voorkomen-wandelschoenen

Tip 1: koop goed passende wandelschoenen

De nummer één oorzaak van blaren in je wandelschoenen? Wandelschoenen die niet goed passen. Een schoen die te strak zit, geeft drukplekken en drukblaren. Een schoen die te ruim zit, geeft schuurplekken en schuurblaren. Je mag tijdens het passen van schoenen dus heel kritisch zijn. Koop je schoenen liever niet online, maar vraag advies aan een verkoper in een buitensportwinkel. Laat je voeten opmeten en de vorm van je voeten analyseren. Pas vervolgens verschillende modellen, en loop er in de winkel al een stukje op. Het fijnst zijn winkels die een parcours met hoogteverschillen hebben. Bij het omhoog of omlaag lopen, mag je voet niet door je schoen schuiven of op je tenen of hak drukken.

Tip: je kan de pasvorm nog wat aanpassen door zooltjes in je schoenen te leggen. Ik heb bijvoorbeeld zolen die bij de boog van mijn voet extra stevigheid geven, waardoor schoenen beter bij de vorm van mijn voet passen. Kijk bijvoorbeeld naar zooltjes van Mysole. Heb je doorgezakte voeten of een ander 'probleem' met je voeten? Ga dan naar een podoloog voor advies.

Tip 2: loop je wandelschoenen goed in voor vertrek

Heb je schoenen gevonden die in de winkel lekker zitten? Draag ze eerst een paar dagen binnenshuis. Draag ze 's morgens, als je voeten 'normaal' zijn, en 's avonds, als je voeten meer opgezwollen zijn. Loop er een paar keer de trap mee op. Merk je toch een druk- of schuurplek op? Dan kan je je schoenen vaak nog ruilen als je ze nog niet buitenshuis gedragen hebt en ze geen gebruikssporen hebben.

Zijn je schoenen goedgekeurd? Dan ga je ze ook buitenshuis dragen. Bouw de kilometers op tot de afstanden die je tijdens je tocht verwacht te gaan lopen. Je voeten moeten in het begin misschien even wennen. Stop dan zodra je druk- of schuurplekken voelt, en voorkom dat dat blaren worden. Je kan voor de zekerheid een extra paar schoenen of blarenpleisters en tape meenemen.

droge-voeten-voorkomen-blaren-wandelschoenen

Tip 3: draag goede, droge wandelsokken

Ook een succesingrediënt voor blaren: natte sokken, of sokken die net niet helemaal goed zitten. Investeer in goede wandelsokken van bijvoorbeeld Falke, Darn Tough or Smartwool. Goede sokken zijn hun aankoopprijs absoluut waard. Probeer verschillende diktes en pasvormen. Ik heb gemerkt dat ik in de (merino)wollen sokken van Darn Tough en Smartwool aanzienlijk minder last heb van natte voeten of blaren. Deze merken zijn bovendien van zo'n goede kwaliteit dat ik er vele kilometer op kan maken tot ik ze moet vervangen. Draag bij het inlopen van je schoenen en het trainen voor je wandelvakantie al zoveel mogelijk de sokken die je ook mee wilt nemen op reis.

Natte wandelsokken zijn een recept voor blaren. Het is beter om natte wandelsokken te verwisselen voor een droog paar, terwijl je het natte paar aan je tas droogt. Nu komt het bij mij vaak voor dat mijn schoenen zo nat zijn, bijvoorbeeld na dompelen in Schots veen, dat ook droge sokken in no-time nat zijn. In dat geval houd ik mijn natte sokken aan, en bewaar ik het droge paar voor 's avonds. Het voordeel van mijn wollen favorieten is dat ik er ook geen blaren in krijg als ze nat zijn.

sokken-wandelschoenen-blaren-voorkomen

Tip 4: strik je veters slim

Er valt ook winst te behalen in hoe je je veters strikt. Ze hoeven helemaal niet megastrak op je voorvoet bijvoorbeeld, zolang ze vanaf je wreef maar stevig genoeg zitten om je schoen op zijn plek aan je voet te houden. Merk je dat je hak door de schoen beweegt? Dan kan je de veter boven je wreef wat strakker aantrekken. Bij mijn Handboek meerdaagse wandelroutes deel ik een video van hoe je je veter het beste strikt.

Tip 5: voel je iets in je schoen? Niet mee doorlopen!

Ik heb er stiekem ook een handje van om door te lopen met een klein steentje, takje of zandkorreltje in mijn schoen. Stoppen, veters losmaken, voet uit schoen, schoen schudden, voet in schoen, veters weer strikken... vooral bij minder lekker weer vind ik dat teveel gedoe. Een gevalletje do as I say, not as I do: haal alles wat niet in je schoen hoort er zo snel mogelijk uit.

blaren-wandelschoenen

Tip 6: doe aan preventief tapen

Weet je van jezelf dat je ondanks al je inspanningen om blaren te voorkomen, toch gevoelig blijft voor blaren? Dan kan je je voet preventief tapen met stevig plakkend sporttape. Plak meerdere stroken die elkaar deels overlappen. Voorkom dat de tape gaat schuiven, of dat er drukpunten op randen ontstaan. Mijn techniek lijkt op die in onderstaande video:

Meer tips om blaren in je wandelschoenen te voorkomen

Ik ken ook mensen die preventief blarenpleisters plakken, als een extra laagje tussen de voet (beginnende blaar) en de schoen. Dat kan goed werken, maar alleen als je blaar ontstaat door druk en niet door schuren. Ontstaat je blaar doordat je schoen langs de voet wrijft, dan wordt ook die blarenpleister opzij geschuurd. Trekt hij je huid mee, dan ontstaan door het gebruik van blarenpleisters tijdens het lopen juist blaren. In dit geval kan je beter op bovengenoemde manier over je blarenpleister heen tapen.

Neem voldoende pauzes en laat je voeten luchten. Sommige mensen raden het af om je voeten onderweg uit je wandelschoenen te halen, omdat ze dan opzetten en moeilijker weer in je schoenen passen. In mijn ervaring kan het juist heel fijn zijn om je voeten even uit hun wandelschoenen te bevrijden en te luchten.

Heb je veel hard, dik eelt op je voeten? Dat kan de kans op blaren ook vergroten, dus geef jezelf een (voorzichtige) pedicure voor vertrek.

Heb je toch een blaar opgelopen? Plak hem af met een blarenpleister, en voorkom dat deze blarenpleister door je schoen gaat schuren/bewegen. Prik een blaar niet zomaar door, en lees je goed in voordat je dat toch doet. Heb je een heel grote blaar of vult je blaar zich met bloed? Loop niet verder dan nodig, en overleg even met een huisarts op locatie of je eigen huisarts (foto meesturen per mail werkt bij de mijne goed).

Reacties