De Dutch Mountain Trail wandelen
Alleen de naam van één van de nieuwste lange afstand wandelroutes van Nederland zorgt ervoor dat je de route wilt lopen. De Dutch Mountain Trail. Bergen? In Nederland?
Niet echt natuurlijk, maar deze 101 kilometer lange route leidt je wel over de hoogte toppen van Limburg. Wij vertellen je alles over deze mooie route en delen tips van Werner Rooks, die deze route in 2021 wandelde.
De Dutch Mountain Trail
De Dutch Mountain Trail begint bij Eygelshoven Station nabij Kerkrade en eindigt in Maastricht. Hij werd in 2020 officieel geopend om de tiende editie van het jaarlijkse Dutch Mountain Film Festival te vieren. Het idee achter de route is de ‘bergliefhebbers uit de lage landen laten zien dat het avontuur ook dicht bij huis kan worden gevonden’. Iets wat perfect aansluit bij onze microavontuur-filosofie natuurlijk.
De wandelroute loopt niet geheel naar Nederland, maar piept af en toe de grens met België over. Natuurlijk verbindt hij zoveel mogelijk van de hoogste heuvels van Zuid-Limburg met elkaar. De wandeling is dan ook niet per se makkelijk, want je trotseert onderweg bijna 2.000 hoogtemeters. Het hoogste punt is de Vaalserberg (322 meter) op het drielandenpunt. De andere zes toppen zijn ook zeker de moeite waard.
--> op TheHike.nl lees je nog meer over de Dutch Mountain Trail.
Tip: wandel de DMT in stukjes
De Dutch Mountain Trail is een samenstelling van diverse wandelroutes over de ‘seven summits’ van Limburg. Op deze pagina vind je omschrijvingen voor dagwandelingen op de Dutch Mountain Trail.
Zo bereid je je voor op de Dutch Mountain Trail
De Dutch Mountain Trail wandelen is leuker als je goed getraind bent. Ga vooraf thuis al langere stukken lopen en zoek zoveel mogelijk heuveltjes op. Deze gratis online proeftraining van wandeltrainer Wanda kan je daarbij helpen.
Werner bereidde zich voor door een routegids aan te schaffen en daarmee een planning te maken voor overnachtingen. Het kan even puzzelen zijn om overnachtingsplekken te vinden die op enigszins regelmatige afstand van elkaar liggen.
Overnachten langs de DMT
Langs de route vind je weinig kampeerplekken. Het kostte wat moeite, maar het lukte Werner om elke nacht op een (boeren)camping te kunnen kamperen. Werner had daarbij het geluk dat hij leiding is bij een scoutingvereniging en bij een andere vereniging mocht overnachten. Heb jij dat geluk niet? Dan kan het lastig worden om onderweg voldoende kampeerplekken te vinden.
Tip: kijk ook eens of er een Campspace kampeerplek langs de route beschikbaar is.
Kun je echt nergens terecht om te kamperen? Dan kun je, net als veel van mijn wandelende kennissen die de DMT liepen, overnachten in een bed en breakfast of hotel.
Ga niet op de bonnefooi lopen maar plan je overnachtingen van tevoren.
Hoeveel kost het om de Dutch Mountain Trail te wandelen?
Je kunt je wandelavontuur natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Het maakt nogal een verschil in het kostenplaatje of je in een luxe hotel of op een boerencamping logeert. Werner betaalde voor het kamperen voor twee personen zo’n 20 euro per nacht. Daar komen dan nog kosten voor voeding en eventueel lekkers op terrasjes bij. Vanaf het eindpunt kun je met het openbaar vervoer terugreizen naar het beginpunt en dat kost je een treinkaartje.
Kom je veel horeca tegen langs de route?
Langs de Dutch Mountain Trail liggen relatief weinig horecagelegenheden. Neem dus altijd voldoende eten en drinken mee en plan ook dat weer van tevoren. Neem lichte, gevriesdroogde maaltijden mee. Werner tips havermout voor het ontbijt en een energiereep, chocolade of nootjes voor tussendoor.
De route loopt vaak wel vlak langs dorpjes die er van een afstandje gezellig uitzien, maar wie 20-25 kilometer per dag moet lopen heeft niet echt tijd om van de route af te wijken en op een terrasje te gaan zitten.
Onderweg kom je langs twee supermarkten. Eén ligt in Vaals en één in Gulpen. Je moet in die winkels dus even goed rekenen hoeveel eten je nodig hebt voordat je je voorraad weer aan kunt vullen.
Hoe lang doe je over de Dutch Mountain Trail?
Veel mensen, onder wie Werner, lopen de Dutch Mountain Trail in 4-5 dagen. Dat komt neer op afstanden van 20-25 kilometer per dag, wat best pittig is in heuvelig landschap. Je kunt er natuurlijk ook langer over doen als je meer accommodatie langs de route weet te vinden.
Is de route goed gemarkeerd?
Nee, de markeringen zijn volgens Werner niet regelmatig genoeg om de route zonder (digitale) kaart en/of routegids te kunnen wandelen. De markeringen die je tegenkomt zijn vooral fijn als bevestiging dat je nog steeds op de goede route loopt.
Koop de gids Dutch Mountain Trail en de Seven Summits van Toon Hezemans. Hierin vind je interessante informatie voor onderweg en een heldere beschrijving van de route.
Je kunt natuurlijk onderweg ook gebruik maken van GPX-bestanden. Deze kun je downloaden onderaan deze pagina. Gebruik de app Komoot om aan de hand van dit bestand makkelijk te navigeren onderweg.
Is de DMT een zware wandelroute?
Voor Nederlandse standaarden is de Dutch Mountain Trail een zware lange afstand wandelroute. Er zitten relatief veel hoogtemeters in de route en de ondergrond is niet overal verhard. Dat betekent dat je bij regen soms over een glad pad moet stijgen en dalen. De afstand tussen de campings verplicht je om 20-25 kilometer per dag af te leggen, wat voor veel wandelaars langer is dan ze in het dagelijks leven per dag lopen.
Wat de route ook wat moeilijker maakt is het gebrek aan goede markering. Je bent dus echt afhankelijk van de kaart en/of routegids en kunt niet gedachteloos de paaltjes volgen.
Kortom: een extra uitdagende en avontuurlijke wandelroute!
Tips van Werner
Dit artikel is geschreven met dank aan wandelaar Werner Rooks. Hij maakte ook de foto’s bij dit artikel. Zijn aanvullende tips voor wie de Dutch Mountain Trail wil gaan wandelen zijn:
- Plan je route goed. Maak een plan voor eten en drinken aanvullen en slaapplekken.
- Boek je campings op tijd als je in de zomer gaat wandelen, want dan is er soms zelfs voor een trekkerstentje geen plek meer.
- Loop met wandelstokken. Zo ontlast je je knieën en enkels tijdens het dalen én heb je extra steun op de paden die na regenval glibberig worden.
- Accepteer dat je vies wordt. Werner en zijn vriendin zijn beiden uitgegleden op één van de glibberige paden.
- Koop een stuk Limburgse vlaai op het drielandenpunt – deze is de moeite helemaal waard.