Eten op huttentocht
Huttentochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Huttentochten
06/13/2024
6 min

Eten op huttentocht: zo zit dat

06/13/2024
6 min

Voor hele dagen door de bergen lopen, heb je natuurlijk wel genoeg brandstof nodig. Daarom moet je goed nadenken over je eten op huttentocht. Wat moet je zelf meenemen en wat kan je in de hut bestellen? Op deze pagina lees je hoe het zit.

eten-huttentocht-tips

Eten op huttentocht: zelf meenemen of niet?

Of je zelf eten mee moet nemen, of tijdens je huttentocht in berghutten kan eten, verschilt per regio, route en berghut. Er zijn berghutten die standaard diner en ontbijt verzorgen voor alle gasten. Er zijn ook berghutten waar niet gekookt wordt en je dus zelf voor je eten moet zorgen. En er zijn hutten waar beiden mogelijk is. Bij veel hutten die diner en ontbijt aanbieden, kan je ook een lunchpakket om mee te nemen bestellen. Deze moet je dan vaak bij check-in of eerder al bestellen. Vrijwel elke berghut heeft een website waarop dit vermeld wordt. Overnachten inclusief diner en ontbijt wordt halfpension of demipension genoemd. Bij twijfel kan je altijd even een berichtje naar de huttenwaard sturen.

eten-huttentocht

Wat kost dat?

Ik hoor regelmatig mensen - vooral Nederlanders - klagen dat het eten in een berghut 'zo duur' is. Ik vind die prijzen helemaal niet zo gek, als je bedenkt dat het voor de meeste hutten lastig is voorraad aan te leggen. Hutten die niet met een auto bereikt kunnen worden, zijn afhankelijk van ander transport. Vaak is dat een helikopter, soms zijn het pakezels of vrijwilligers die het naar boven brengen.

Ontbijt

Word je ontbijt verzorgd door de huttenwaard? Dan kan je meestal een vrij simpel aanbod verwachten. Brood met boter en jam of muesli en melk. Hoe dichter een berghut bij het dal ligt, hoe uitgebreider en verder het ontbijt vaak is (want: makkelijker voorraad inslaan). Je hoeft dus echt niet met trek de bergen in, maar verwacht geen luchtige croissants of een gebakken eitje met avocado ;)

Als ik zelf mijn ontbijt moet regelen, neem ik vaak zakjes havermout mee. Ik heb voor vertrek al dagporties uitgemeten in hersluitbare plastic zakjes. Daar heb ik ook al wat koek- en speculaaskruiden of kaneel bij in gedaan. Als je melk drinkt, kan je er ook melkpoeder in doen. Op locatie hoef je dan alleen nog kokend water toe te voegen.

eten-huttentocht-ontbijt

Lunch

Bij veel berghutten kan je bij check-in een lunchpakket aanvragen. Zo'n pakket bestaat vaak uit brood met kaas en een energiereep, maar dat verschilt per berghut. Lagergelegen berghutten geven soms ook een stuk fruit mee. Ik heb een aantal keer een lunchpakket mee gekregen dat veel minder goed vulde dan ik gewend ben. Ik neem dus altijd een extra energiereep mee als ik voor lunches afhankelijk ben van berghutten.

Ik vind het ook helemaal prima om mijn eigen lunch te regelen. Mijn favorieten zijn wraps met pindakaas en nootjes of wraps met hummus en Alpenkaas. Niet de meest lichtgewicht lunches, maar dat vind ik niet zo erg. Je zou ook crackers of Hartkeks en beleg mee kunnen nemen. Sommige mensen kiezen voor een gevriesdroogde maaltijd voor de lunch.

lunch-eten-huttentocht

Tussendoortjes

Tussen de maaltijden door eet ik op mijn huttentochten vaak energiebars en notenmix. Die notenmix stel ik zelf samen in een hersluitbaar zakje. Hier stop ik mijn favoriete noten (ben nogal kieskeurig), rozijnen en crispy M&M's in. Ik eet ongeveer een handje per dag van deze trailmix. Als ik langs een winkel kom, wat tijdens huttentochten zelden het geval is, koop ik fruit in dat ik zo snel mogelijk opeet (want zwaar). Je kan ook gedroogd fruit meenemen.

Ga er niet vanuit dat je je snacks aan kunt vullen in berghutten. In sommige grote berghutten verkopen ze bijv. Snickers, maar dat is vaker niet dan wel het geval. Ik draag dus vaak snacks voor elke dag van de tocht mee. Mijn tas wordt dan met elke dag wat lichter.

maaltijden-huttentocht

Eten op huttentocht: in de hut

De makkelijkste manier van avondeten op huttentocht is eten wat de pot schaft. In sommige hutten is het verplicht, in anderen optioneel. Omdat de koks moeten weten hoeveel eten ze in moeten slaan en vaak al vroeg beginnen met koken, moet je bij het boeken vaak al aangeven of je mee-eet.

Avondeten in de berghut bestaat vaak uit drie gangen. Een zoute soep vooraf, een vullend hoofdgerecht en een zoet toetje, bijvoorbeeld. Je eet wat de pot schaft en kan dus niet gerechten van een kaart bestellen. In hutten die makkelijk bereikbaar zijn uit het dal, krijg je vaak luxere gerechten met meer verse ingrediënten dan in hutten op hoogte. Verwacht eerder een bonenschotel met rijst dan een lasagne met salade. Laat je verrassen, en genieten doe je met zoveel trek na een dag bergwandelen vast sowieso wel. Je hoeft je niet druk te maken dat er niet genoeg te eten is, want dat heb ik nog nooit meegemaakt.

eten-op-huttentocht

Dieetwensen?

Ben je vegetarisch of veganistisch of heb je allergieën? Geef dat bij het boeken al aan, want op de dag zelf kan er vaak weinig meer veranderd worden aan de gerechten. Niet alle berghutten 'accepteren' deze speciale wensen. Vegetarisch lukt me vaak nog wel, maar veganistisch doen ze op veel plekken niet. Het is een luxe als ze wél extra werk voor je willen doen, geen vanzelfsprekendheid, en dat vind ik logisch als je bedenkt dat deze mensen soms voor tweehonderd mensen moeten koken.

--> Lees ook mijn blog Vegetarisch of veganistisch op huttentocht: kan dat?

zelf-eten-meenemen-huttentocht

Zelf avondeten meenemen en bereiden

In sommige berghutten moet je je eigen maaltijd koken. In andere hutten is het niet toegestaan je eigen maaltijd te bereiden en binnen op te eten. Dat verschilt per berghut. Langs de Freiburger Voralpenweg sliep ik bijvoorbeeld in een berghut waar niet voor ons gekookt werd, maar waar we wel water in een pan mochten koken. Tijdens mijn huttentocht in de Vanoise kwam ik in berghutten met een speciale keuken voor de gasten die zelf wilden koken. En in andere berghutten in Zwitserland waar ik logeerde was ik verplicht een avondmaaltijd te boeken.

Controleer als je zelf een maaltijd gaat bereiden of je beschikking hebt over een keuken. Kan je er geen water koken? Neem dan een brander en een pannetje mee.

Als ik in de bergen zelf een maaltijd regel, dan eet ik vaak een gevriesdroogde maaltijd. Maaltijden van Real Turmat en Summit to Eat zijn smakelijke gerechten die na het bereiden gedroogd zijn. Je maakt ze klaar voor eten door kokend water aan het zakje toe te voegen. Deze maaltijden hebben naast veel calorieën ook geode voedingsstoffen en vitaminen en mineralen.

Je kan natuurlijk ook een complete maaltijd bereiden. Die ingrediënten zijn vaak zwaarder en groter om mee te dragen en koken op eigen pannetje kost vaak meer gas. Of je dat de moeite waard vindt, hangt ook af van hoeveel voorraad voor hoeveel dagen je mee moet zeulen.

avondeten-huttentocht

Meer over huttentochten

Op mijn inspiratiepagina Huttentochten vind je nog veel meer tips en routeinspiratie. Lees er bijvoorbeeld mijn 25 Tips voor je eerste huttentocht en bekijk mijn gratis paklijst voor je huttentocht.

Tip: lees mijn e-book Handboek Huttentochten voor alle informatie die je moet weten voor je voor het eerst op huttentocht gaat.

Reacties