Itineraire des Belvederes in les Balcons Du Canigo
1 maart 2021 

Itineraire des Belvederes in les Balcons Du Canigo

Ik woon deze winter aan de voet van de berg Canigo, in het zuiden van Frankrijk. In een paar vrije dagen liep ik de Itineraire des Belvederes in Les Balcons Nord Du Canigo (de voorheuvels ten noorden van de Canigo). Ter aanvulling op mijn reisverslag van de trektocht bij de Canigo, dit blogbericht vol praktische tips.

itineraire-des-belvederes-wildkamperen

Wildkamperen langs de Itineraire des belvederes

 

De Itineraire des Belvederes in les Balcons Nord Du Canigo

Wie op ‘Itineraire des Belvederes' zoekt, krijgt heel veel zoekresultaten. De vertaling is iets in de vorm van ‘de route van de vergezichten' en vergezichten heb je natuurlijk overal. De Itineraire des Belvederes waar ik hier over schrijf, is een 68 kilometer lange wandelroute door de voorheuvels van de Canigo. De wandelroute slingert over de heuvels die gezien vanaf de Canigo aan de overkant van het dal waar de rivier Têt doorheen stroomt liggen. Deze heuvels liggen ten noorden van de Pyreneeën waar de berg Canigo onderdeel van is, en ten zuiden van de kalere heuvels van de Haute. Je kunt je voorstellen dat je onderweg fantastische uitzichten hebt.

itineraire-des-belvederes-canigo

Langs vrijwel de gehele Itineraire des Belvederes heb je uitzicht op de Canigo

 

Begin- en eindpunt van de Itineraire des Belvederes

De 68-kilometer lange route ligt tussen Prades en Millas, beiden 30-50 minuten autorijden ten westen van Perpignan. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Het is misschien goed om te weten dat Millas een stukje armoediger en crimineler is dan Prades, en minder voorzieningen heeft. Ik voelde me zelf minder veilig op straat in Millas, waar ik o.a. door een dronken man nageroepen werd en weinig door locals gegroet werd. Prades is groter, maar ook toeristischer en vriendelijker. Overnachten aan het begin of eind van de route kun je dus beter in Prades doen. Mijn Franse buurvrouw raadde me ook af om mijn auto in Millas te parkeren. Een beter alternatief is met de trein naar het beginpunt te reizen. Eventueel kun je je auto voor een paar dagen dicht bij het centrum van Prades of Vinça parkeren.

 

Reizen naar het begin- of eindpunt

Er is een goede treinverbinding tussen Perpignan, Millas en Prades. Deze trein stopt ook in Ille-sur-Têt en Vinça, mocht je de route in willen korten. Deze trein reed op het moment dat ik er was eens in de twee uur, en voor een kaartje betaalde ik één euro. Alleen op het station van Prades zag ik een kaartjesautomaat, maar je kunt makkelijk tickets bestellen via Trainline of SNCF. Op de website van SNCF vind je ook de treintijden. Er rijdt ook een bus tussen kleine dorpjes op de route en de grotere plaatsen. Dit geldt o.a. voor Montalba-le-Chateau en Molitg-les-Bains. Kijk wel even voor vertrek naar de bustijden als je denkt gebruik te gaan maken van een bus-service (de bussen in Frankrijk rijden minder frequent dan de bussen in Nederland en België).

Tip: op zaterdag- en dinsdagochtend vind je een markt in Prades, waar je lokale producten kunt kopen.

itineraire-des-belvederes-wandelen

 

Markering van de Itineraire des Belvederes

De route is gemarkeerd met gele strepen en pijlen. Op belangrijke (kruis)punten staat ook een wegwijzerbord. Ik kan je aanraden om de GPX-track van de route in je telefoon of GPS-apparaat te zetten. Alle wandelroutes in dit gebied worden met gele markering aangeduid, en zo kan het maar zo komen dat je op een andere (gele) route terecht komt en helemaal de verkeerde richting op loopt. Geloof mij, die fout is echt makkelijker gemaakt dan je denkt. Bovendien zijn sommige strepen zo goed verstopt, vervaagd of ontbrekend, dat het soms even zoeken is. Op de wegwijzerbordjes staat duidelijk ‘Itineraire des Belvederes' vermeld. De route is twee kanten op gemarkeerd en volgens mij maakt het qua uitzichten en zwaarte niet zoveel uit welke kant je op loopt.

Tip: klik hier voor een overzichtskaart (PDF) van de route en hier voor het GPX-bestand

itineraire-des-belvederes-markering

De Itineraire des Belvederes is afwisselend gemarkeerd met geverfde strepen en gele wegwijzers

 

Is de Itineraire des Belvederes een zware route?

De route is niet moeilijk en de paden zijn goed begaanbaar. Draag wel stevige wandelschoenen, omdat de paden vaak uit losse rotsblokjes bestaan, wat een aanslag op je enkels is. Ik heb mijn wandelstokken regelmatig uit mijn tas gehaald voor de steilere stukken, die altijd toch uitdagender voor de knieën zijn met een goed gevulde wandelrugzak op je rug. Ik heb hoogtevrees en daar op de route totaal geen last van gehad.

Wel is het handig als je weet hoe je gebruik maakt van kaart en kompas en/of navigatiesysteem, omdat de markering soms wat onduidelijk is.

itineraire-des-belvederes-zwaarte

 

Water en voeding langs de Itineraire des Belvederes

Ik liep de route tijdens de lockdown, dus restaurants langs de route waren sowieso gesloten en daardoor moeilijker te spotten. Supermarkten vind je alleen op het begin- en eindpunt, en eventueel in Vinça (ongeveer halverwege en een aardig stuk van de route af). Neem dus voldoende (lichtgewicht) voeding mee. De meeste dorpjes onderweg hadden geen bakker.

Houd er ook rekening mee dat het het hele jaar door behoorlijk warm is op de route, en je dus voldoende water mee moet nemen. Kijk op een kaart naar de stroompjes water die je onderweg tegenkomt en neem altijd wat extra water mee. Houd in gedachten dat sommige beekjes 's zomers droog staan. Tussen Millas en Bélesta kwam ik weinig stromend water tegen. Gelukkig kun je in Bélesta je water bijvullen in de faciliteiten van de camperplaats. Sommige dorpen langs de route hebben een kraan met drinkwater in of nabij het centrum, maar vaker niet dan wel. Vaak kun je bij de begraafplaats water vinden, of je vraagt iemand in het dorp. Ik heb, afgezien van het stuk tussen Millas en Bèlesta, geen moeite gehad om water te vinden.

itineraire-des-belvederes-voeding

Neem voldoende voeding mee, want supermarkten vind je alleen aan het begin en einde van de Itineraire des Belvederes

 

Overnachten langs de Itineraire des Belvederes

Hoewel het op de kaart lijkt alsof je aanzienlijke dorpjes bezoekt, zijn de overnachtingsmogelijkheden langs de route redelijk schaars. Veel ‘gites de France' zijn hier alleen voor een week te boeken, en hotels vind je er niet. In toeristischere dorpjes zoals Eus en Molitg-les-Bains is het makkelijker om accommodatie te vinden. In Eus logeerde ik in een heel leuke AirBnB met een heerlijk bed en een gastvrije host.

Ik ging wildkamperen langs de route en dat was overal goed te doen. Wildkamperen is in Frankrijk illegaal, waarbij de definitie van wildkamperen inhoudt dat je meerdere nachten kampeert. In dit gebied is bivakkeren (bivouac) wel toegestaan. Dit betekent dat je maximaal 1 nacht en alleen tussen 19.00 en 9.00 uur je tent op mag zetten, op minimaal een uur vanaf de openbare weg. Zet je tent dus niet te dicht bij huizen en dorpen op en leave no trace. Maak geen kampvuur en doe voorzichtig met je brander, want de natuur is hier droog en licht ontvlambaar.

itineraire-des-belvederes-eus

Overnachten in Eus, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk, is een aanrader

 

De beste tijd om de Itineraire des Belvederes te lopen

Ik liep de route eind februari bij een temperatuur van 15-17 graden. Onder de brandende zon en regelmatig heuvelop lopend, had ik het behoorlijk warm. Ik liep in korte broek en een T-shirt met korte mouwen, en zweette behoorlijk. Ik kan je deze route dan ook vooral aanraden in de herfst en winter, en minder in de zomer. Sneeuw valt hier niet vaak, en als het valt, blijft het vaak niet liggen. Check natuurlijk wel altijd voor vertrek even de weersvoorspelling!

 

Meer foto's en mijn verhaal? Lees mijn reisverslag van mijn trektocht bij de Canigo!

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down