MSR Hubba Hubba NX
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
04/01/2023
5 min

Review | MSR Hubba Hubba NX

04/01/2023
5 min

Ik heb in de laatste jaren heel wat tenten gekocht en weer verkocht. De één bleek uiteindelijk toch niet zo geschikt in ruig (Schots) weer, de ander was zo klein dat ik er claustrofobisch in werd (deze stond bij mijn vrienden bekend als mijn 'doodskist'). Maar de aanhouder wint en nu heb ik eindelijk een trekkerstent waar ik heel blij mee ben. De MSR Hubba Hubba NX. Ik heb het tweepersoonsmodel, zodat ik hem zowel voor mijn soloavonturen als voor mijn trektochten met een vriend(in) kan gebruiken. In dit artikel deel ik 7 redenen waarom ik zo'n groot fan van deze tent ben.

hubba-hubba-msr

1. De MSR Hubba Hubba NX is heel ruim

Ik werd verliefd op deze tent vanwege de enorme ruimte die hij biedt. Zowel in de breedte als in de hoogte. Ik kan rechtop in deze tent zitten om te eten of om me om te kleden. In de breedte passen twee normale grootte slaapmatten naast elkaar (als ik 2x mijn Exped Synmat naast elkaar leg is er nog ruimte over). Dat is wel wat anders dan de 'tweepersoons' tenten die ik eerder had, waarin wel twee personen maar geen twee matjes naast elkaar konden liggen. Dan is er ook nog ruimte tussen de binnentent en de buitentent, waar een rugzak en schoenen makkelijk passen.

De MSR Hubba Hubba NX is de enige tent die ik nog meeneem op mijn trektochten, omdat hij zo goed bevalt. Dat betekent dat ik er het grootste deel van de tijd alleen in slaap en geniet van veel ruimte.

Ik heb met een zwangere vriendin en haar grote en kleine hond in de tent geslapen en dat voelde niet te klein. Liever meer ruimte? Bestel een driepersoontent.

msr-hubba-hubba-nx-review

2. De tent is (relatief) licht

De tweepersoons uitvoering van de MSR Hubba Hubba NX weegt 1.54 kilo. Dat is voor zo'n ruime en stevige tweepersoonstent naar mijn mening echt niet zwaar. Ja, het kan altijd lichter, zeker als je een model zonder binnentent of een model gemaakt van 'chipszakmateriaal' koopt. Je kunt ervoor kiezen de buitentent thuis te laten als je goed weer verwacht. Op die manier ben je wel beschermd tegen diertjes, maar niet tegen vocht en wind.

Tip: je kunt de tent nog lichter maken door een gereduceerde binnentent te kopen. Ideaal als er toch geen muggen zijn. Zoek naar de MSR Fast and Light body voor de Hubba Hubba NX.

msr-hubba-hubba-licht

3. De MSR Hubba Hubba NX is vrijstaand

Je zet bij deze tent eerste de binnentent op met behulp van de flexibele tentstok. Daarna leg je de buitentent er over heen. Dat heeft als voordeel dat je ook in enkel de binnentent kunt kamperen, zodat je vanuit bed naar de sterren kunt kijken. Een ander voordeel is dat je ook kunt kamperen waar niet alle haringen de grond in willen. Dat was een groot probleem met mijn eerdere tent, die elke haring nodig had om overeind te blijven staan. Eén rots teveel en ik moest kilometers doorlopen om een betere plek voor de nacht te vinden.

Een nadeel van eerst de binnen en dan de buitentent opzetten is dat je een natte binnentent hebt als het tijdens het opzetten regent. Hier zijn trucjes voor te verzinnen, bijvoorbeeld met de footprint (grondzeil) die bij dit model hoort. Het opzetten gaat in mijn ervaring zo snel, dat het meevalt hoe nat de binnentent precies is als je je tent toch eens in de regen moet opzetten.

Het drogen en schoonmaken van de (binnen)tent in de badkamer gaat ook heel makkelijk als je hem gewoon op kunt zetten in plaats van uit moet hangen.

msr-hubba-hubba-nx-vrijstaand

4. De tent heeft twee uitgangen

Ideaal als je samen met iemand gaat kamperen: twee uitgangen. Zo hoef je niet over elkaar heen te klimmen als één van jullie voor een sanitair uitje de tent uit moet. Aan beide kanten zit er ruimte tussen de binnentent en de opening in de buitentent, waar je een rugzak en schoenen kwijt kunt. De twee uitgangen zijn ook fijn om een windje door de tent te laten waaien als het warm is. Rits de opening vanaf boven aan beide kanten een stukje open en je hebt het effect van twee tegenoverliggende ramen.

MSR-hubba-hubba

5. De tent heeft een schutkleur (of niet)

Ik heb de MSR Hubba Hubba NX in de groene uitvoering gekocht. Ik ga vaak in mijn eentje wildkamperen en vind het dan fijn om zo weinig mogelijk op te vallen. Het groen valt fijn weg in de landschappen waarin ik het meest kampeer. Vind je het fijn om juist wel een opvallende kleur tent te hebben? Ga voor de grijze uitvoering.

msr-hubba-hubba-nx-ervaring

6. Je zet de tent in no-time op

Ik heb zelden een tent zo snel opgezet als de MSR Hubba Hubba NX. De tentstok had prima in drie delen opgedeeld kunnen worden, maar bestaat in plaats daarvan uit één geheel die je supersnel monteert. Steek de stokken in de hoekjes van de tent, klip de binnentent aan de haakjes en stop vier haringen in de grond. Buitentent erover, zonder ingewikkelde haakjes aan de stok maar eenvoudig bevestigd aan de stokken op de hoeken. Haringen aan de zijkanten van de tent, scheerlijnen spannen en klaar is Kees. Ook in mijn eentje zet ik deze (relatief) grote tent binnen minuten op.

msr-hubba-hubba-nx-tent

7. De tent ventileert goed

Bij een buitentent van nylon heb je snel last van condens in de tent. Niet ideaal, dat vocht. Gelukkig ventileert deze tent goed. Een windje bereikt zowel via de 'raampjes' aan twee zijden als van onder de buitentent de binnentent.

msr-hubba-hubba-nx-ventilatie

Cijfertjes voor de MSR Hubba Hubba NX

  • Gewicht: 1720 gram (ja, deze is lichter dan de voorganger zonder 'NX', let daarop als je naar een tweedehands model wilt kijken)
  • Grootte binnentent: 213 x 127 cm (vloeroppervlak) en 100 cm hoogte op het hoogste punt
  • Pakvolume: 46 x 15 cm
  • Materiaal buitentent: 20D ripstop nylon 1200mm Durashield™ polyurethane & siliconemsr-hubba-hubba-nx-cijfers

Meer informatie

Ik ben niet echt een technische tentnerd, dus ik heb vele details van de MSR Hubba Hubba NX in dit verhaal achterwege gelaten. Wil je meer lezen? Bekijk dan op de website van MSR, waar elk detail beschreven staat. De tent wordt onder meer bij de Bever verkocht.


Reacties
Categorieën