Review | Nomad Gemini 1100
Een groot deel van mijn wandel- en kampeeravonturen vinden plaats in de maanden waar het 's nachts vriest. Zo wildkampeerde ik in januari in de Franse Vooralpen en in februari in de Schotse Cairngorms. In de donkere nachten genieten van een schitterende sterrenhemel en 's morgens wakker worden in Winter Wonderland. Helemaal fantastisch natuurlijk, maar tot recent voor mij ook afzien vanwege de kou. Dat is nu verleden tijd, want ik heb een nieuwe slaapzak. Ik ben helemaal verliefd en deel in dit artikel 10 dingen die ik helemaal geweldig vind aan de Nomad Gemini 1100 slaapzak.
1. De Nomad Gemini 1100 houdt me warm
De comforttemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw kan slapen zonder wakker te worden van de kou. Ik heb het sneller koud van die gemiddelde vrouw en zoek dus altijd slaapzakken uit waarvan de comforttemperatuur minimaal vijf graden kouder is dan de koudste temperatuur die ik tijdens mijn kampeeravontuur verwacht. De Nomad Gemini 1100 heeft een comforttemperatuur van -17 graden. Dat betekent dat ik bij temperaturen van -8 in Schotland echt nog heerlijk warm sliep. De comforttemperatuur voor mannen (de limiettemperatuur) is zelfs -25 graden.
--> deze slaapzak is voor kampeerders die niet in zulke nachten kamperen mogelijk te warm. Een minder warme winterslaapzak past dan misschien beter bij je. De Orion 700 of Orion 1200 bijvoorbeeld.
2. Extra isolatie achter de rits
Bang voor koude lucht door de rits hoef je niet te zijn. De Nomad Gemini 1100 heeft namelijk niet één, maar twee met dons gevulde banden achter de rits. Daardoor komt er écht geen lucht naar binnen en blijft de warmte van je lichaam dus goed bewaard.
3. De rits van de Nomad Gemini 1100 loopt tot de voeten
De rits van de slaapzak loopt over de gehele linkerzijde van de slaapzak. Zo kun je makkelijk de slaapzak in en uit en ook makkelijk wat extra lucht bij de voeten binnenlaten als je het toch wat te warm hebt. In mijn geval betekende het ook dat mijn (leen)hond lekker warm zijn hoofd naar binnen kon steken ;)
4. Geen klittenband maar een magneetje in de kraag
Je kunt de rits van de Nomad Gemini tot hoog sluiten om zo lekker warm te blijven. Je wilt daarbij dat de bedekking van de rits tot aan boven zit, zodat je hem niet tegen je gezicht voelt. Veel slaapzakken sluiten de 'isolatieband' aan de bovenkant met klittenband, maar deze slaapzak heeft er een handig magneetje.
5. Een extra gevoerde band boven de schouders
De warmte in de slaapzak onder je keel wordt extra goed vastgehouden door de dikke, met dons gevulde band boven de schouders. Deze sluit als een soort kraag om je nek, zodat de lucht niet bij elke beweging uit je slaapzak ontsnapt.
6. Een makkelijk handelbare rits
Ken je dat, van die ritsen die vastlopen in de stof van je slaapzak terwijl je blaas op knappen staat? Geen fijne manier van wakker worden, dat kan ik je wel vertellen. Ik word dan ook heel blij van de soepelheid waarmee de rits van deze slaapzak open en dicht gaat. Als het echt koud is en je met handschoenen aan slaapt kun je zelfs met handschoenen de rits goed bedienen (dat stond op de Nomad website en heb ik natuurlijk even getest).
7. Fijn materiaal
De felgele buitenkant van de slaapzak is Pertex® Endurance 30D nylon ripstop. Dit materiaal is water- en windresistent en zorgt ervoor dat de slaapzak het langer volhoudt in uitdagende condities. De isolatie komt van hydrofoob dons van Nikwax. Nat dons isoleert niet goed en dankzij deze behandeling kan de slaapzak wel wat vocht hebben. Ideaal in de vaak vochtige Schotse condities. De binnenkant van de slaapzak bestaat uit lekker zacht gebrushte polyester dat ademend en PFC-vrij is. Zelfs aan het begin van de avond, als de temperaturen nog niet op hun laagst zijn en de slaapzak soms wat aan de warme kant is, zweette ik niet in het materiaal. De stof is behandeld met Polygiene, zodat hij zo lang mogelijk fris blijft ruiken en zo weinig mogelijk gewassen hoeft te worden. Dat komt de levensduur weer ten goede :)
8. Een grote binnenzak
Op borsthoogte in de slaapzak vind je een relatief groot zakje waarin je bijvoorbeeld je telefoon of camera-accu kunt bewaren. Op koude nachten lopen (telefoon)accu's snel leeg. Ik bewaar ze daarom altijd in mijn slaapzak. Vaak los bij mijn voeten omdat de 'borstzakjes' in meeste slaapzakken te klein zijn voor mijn telefoon. Het zakje in de Nomad Gemini 1100 is groot genoeg voor een telefoon én camera-accu's en ook nog eens makkelijk toegankelijk omdat er geen onhandig klein ritsje in zit.
9. Het lipje aan de rits is glow in the dark
Zelfs in het pikkedonker is het lipje waarmee je de rits open en dicht doet goed te zien. Het glow in the dark materiaal is echt een uitkomst. Met je armen nog warm in je slaapzak geritst kun je tenslotte niet naar je hoofdlamp graaien, dus het is handig als je de rits ook zonder lampje kunt vinden.
10. Mooi geel is niet lelijk
De Nomad Gemini 1100 is een ware hit onder mijn vrienden en volgers. Ik zie er in mijn felgele slaapzak blijkbaar uit als een komische rups. Mooi geel is niet lelijk en je weet nooit wanneer zo opvallen goed van pas komt. In ieder geval is het een vrolijke boel in mijn tent, met een felgroene slaapmat, een felgele slaapzak en een felblauwe (dons)jas ;)
De Nomad Gemini 1100: feitjes
Dit zijn de eigenschappen van de Nomad Gemini 1100 regular (voor mensen kleiner dan 1.90 meter):
- gewicht: 1820 gram
- binnenlengte: 215 cm
- ritslengte: 180 cm
- verpakkingsmaat 33 cm x 25 cm
- buitenstof: Pertex® Endurance 30D nylon ripstop
- voering: 30D lichtgewicht gebrushte polyester, ademend en met PFC-vrije waterafstotend en Polygiene® behandeling
- vulling: 3D-Polardown Plus® met Nikwax® waterafstotende behandeling (Fill power/cuin = 700)
- ook beschikbaar in large (voor mensen die langer zijn dan 1.90 meter)
Op de website van Nomad vind je alle informatie over de Nomad Gemini 1100. Hij wordt vanuit de webshop snel en gratis bezorgd. Je kunt hem eventueel uitproberen in één van de winkels waar Nomad slaapzakken verkocht worden .