Spullen kiezen voor je trektocht
Wandelen
Paulien
Wandelen
12/02/2023
2 min

Hoe kies ik de beste spullen voor mijn trektocht?

12/02/2023
2 min

Een belangrijke stap in de voorbereiding op je trektocht of meerdaagse wandeltocht is het verzamelen van de spullen die je meeneemt. Een intensief en - zeker voor je eerste tocht - soms ingewikkeld klusje. Je wilt het tenslotte het liefst gelijk goed doen. Ik help je op weg met het kiezen van de beste spullen voor je trektocht.

Stap 1: maak een paklijst aan de hand van een template

Een paklijst van een andere wandelaar is een goed startpunt voor je eigen paklijst. Bij mijn e-book krijg je mijn template-paklijst die je aan kunt passen. Kijk kritisch naar de lijst: wat heb jij niet nodig? Ga je bijvoorbeeld in de zomer naar Zuid-Frankrijk, dan voel je wel aan dat je de handschoenen van het lijstje kunt deleten. Doe ook inspiratie op via mijn reisblog of die van anderen, zoals Heroshop.

spullen-kiezen-trektocht

Stap 2: vul je paklijst aan met spullen specifiek voor jouw trip

Misschien zijn er spullen die je voor jouw trektocht nodig hebt, die niet in mijn template genoemd worden. Misschien heb jij last van allergie, en moet je voor de zekerheid pilletjes meenemen. Misschien ga je naar Schotland, waar veel midges zijn, en heb je Smidge-spray en een fijnmazig muggennet nodig. Lees in de routegids van je route en op internet wat je niet mag vergeten op jouw tocht. Kijk daarbij ook welke weersomstandigheden je kunt verwachten. Hoe warm is het overdag? Hoe koud is het ‘s nachts? Hoe schaars is water langs de route? Etc. etc.

spullen-kiezen-voor-jouw-trektocht

Stap 3: doe onderzoek op reisblogs

Outdoorgerelateerde reisblogs zijn een goed beginpunt in je zoektocht naar de spullen die bij jou passen. Google naar ‘vergelijking [slaapzak/slaapmat/…]’ of surf direct naar reisblogs. Kun je niet vinden wat je zoekt? Gebruik je zoektermen in het Engels om meer resultaten te krijgen.

Maak een lijstje van vijf favorieten die passen bij jouw wensen. Zoek vervolgens voor elk product ervaringen van andere gebruikers. Zorg dat je niet verdrinkt in al het aanbod. Er zijn altijd meer opties die ook aan je wensen voldoen, maar vijf keuzes is wel genoeg. Als daar toch niets tussen blijkt te zitten, zoek je weer verder.

hoe-spullen-kiezen-trektocht

Stap 4: test je favorieten in de winkel

In de meeste outdoorwinkels liggen uitprobeerversies van wandel- en kampeerspullen. Daar kun je een opgeblazen slaapmat op een stenen bedje proberen. En in een slaapzak gaan liggen om te voelen of je genoeg ruimte hebt en de ritsen makkelijk te bedienen zijn. Een rugzak kun je met testgewicht laten vullen en uitgebreid testen terwijl je door de winkel loopt. Experts op de schoenenafdeling kunnen je adviseren welke schoenen bij jouw voeten passen. Andere spullen, zoals wandelstokken, branders en hoofdlampen, kun je prima online bestellen.

Stap 5: neem je spullen mee op generale repetitie

Maak een oefentrektocht om je spullen in de praktijk te testen. Plan bijvoorbeeld een twee- of driedaagse wandelroute op de Veluwe en logeer onderweg op campings. Kijk bijvoorbeeld eens naar de campings van Staatsbosbeheer. Neem alle spullen die je mee wilt nemen op je grote avontuur ook mee op deze generale repetitie. Zorg dat tussen deze oefentocht en het grote avontuur voldoende tijd zit om spullen die niet zo goed bevallen te kunnen verruilen voor iets beters.

spullen-kiezen-voor-je-trektocht

Reacties
Categorieën