Wandelen als je ongesteld bent
Wandelen
Paulien
Wandelen
12/03/2023
5 min

Wandelen als je ongesteld bent: jullie beste tips

12/03/2023
5 min

Ik wilde eigenlijk 'Bloed, zweet en tranen' als titel voor dit blog kiezen, maar 'wandelen als je ongesteld bent' leek me toch duidelijker. Met de hoeveelheid wandelingen die ik maak, ontkom ik niet aan om ook regelmatig tijdens mijn menstruatie te wandelen. Niet mijn grootste hobby, en ik weet dat ik daar niet de enige in ben. Ik vroeg mijn volgers op Instagram hoe zij dit aanpakken. Onze tips lees je in dit artikel.

Wandelen tijdens je menstruatie: voor iedereen anders

De een ligt tijdens haar menstruatie compleet uit de running. De ander legt een warme kruik op haar buik en functioneert net als anders. Ongesteld zijn voelt voor iedereen anders, en wandelen tijdens de menstruatie dus ook. Ik deel hieronder tips van mij en andere vrouwen, die misschien niet allemaal voor jou werken. Ongesteld zijn tijdens een meerdaagse wandeltocht is bovendien anders dan ongesteld zijn tijdens een wandeling van 5 kilometer. Het beste blijft om zelf uit te zoeken wat voor jou werkt. Hopelijk heb je hoe dan ook iets aan deze tips, en als je zelf andere tips hebt, mag je die natuurlijk in de comments onder het bericht toevoegen!

wandelen-tijdens-menstruatie

Wandelen als je ongesteld bent: ja of nee?

Ruim de helft van mijn volgers wandelt tijdens de ongesteldheid net als elke dag. Anderen maken hun etappe korter of plannen een rustdag in hun lange afstandwandelroute. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de een zich tijdens de menstruatie beter voelt dan de ander. Ik kan bijvoorbeeld nog fantastisch functioneren als je mij vergelijkt met een van mijn beste vriendinnen. Veel volgers gaven aan dat ze op de eerste dag van hun menstruatie geneigd zijn om op bed te gaan liggen, maar dat ze merken dat ze zich fysiek en mentaal beter voelen als ze wel in beweging blijven. Bij een aantal van hen worden de krampen minder als ze wandelen.

Je menstruatie uitstellen

Veel vrouwen die ik sprak stellen hun menstruatie uit, zodat hij niet precies tijdens hun meerdaagse wandelroute hallo komt zeggen. Ze slikken de pil door, al gaven een paar mensen aan dat ze soms wel doorbraakbloedingen kregen en daar toch op voorbereid waren. Ik heb zelf sinds acht jaar een hormoonspiraaltje, waardoor ik niet of heel licht ongesteld word. Ik heb dan nog wel lichte buikkrampen en rugpijn, maar niet zo erg als voor de spiraalplaatsing.

ongesteld-zijn-wandelen

Maandverband, tampons of menstruatiecup om bloed op te vangen

De meeste vrouwen gaven aan tampons te gebruiken om hun menstruatiebloed op te vangen. Anderen gebruiken een menstruatiecup, maar alleen wanneer ze die hygiënisch konden vervangen. Een aantal vrouwen die normaal een menstruatiecup gebruikt, gaf aan bij het wildkamperen zonder toegang tot sanitair toch liever tampons te gebruiken. Zo'n 25% van de stemmers gebruikt maandverband of inlegkruisjes. Dat heeft ook mijn voorkeur, maar ik heb wel even moeten experimenteren om exemplaren te vinden die niet gingen schuiven tijdens het bewegen. Inlegkruisjes die aan de wandel gaan veroorzaken schuurplekken op plaatsen waar je die niet wilt hebben.

Mij bevallen inlegkruisjes en maandverbandjes van katoen het beste. Volgers tippen de biologische en klein verpakte maandverbandjes van Yoni. Iemand tipte ook wasbaar maandverband, wat me vooral handig lijkt als je na je wandeling een wasmachine kunt gebruiken.

Veel mensen gaven aan een combinatie van maandverband en een tampon of maandverband en een menstruatiecup te gebruiken.

Menstruatieondergoed tijdens het wandelen?

Over het gebruik van menstruatieondergoed waren de meningen verdeeld. Een aantal vrouwen gaf aan dat ze dat fijn vinden werken voor dagwandeltochten, maar op meerdaagse wandeltochten toch liever iets anders gebruiken. Dit omdat ze tijdens lange tochten geen wasmachine hebben om het ondergoed te wassen. Een aantal wandelaars gaf ook aan dat veel menstruatieondergoed er lang over doet om te drogen, zodat ze de volgende wandeldag een nat broekje mee moesten. Ik kreeg het menstruatieondergoed van Snuggs meerdere keren getipt.

menstruatie-wandelen

De allerbelangrijkste tip voor wandelen met menstruatie

De allerbelangrijkste tip voor wandelen met menstruatie en het leven in het algemeen: luister naar je lichaam! Als je lichaam schreeuwt om een rustdag, dan hoef je het echt niet 20 kilometer door te pushen. Je hoeft je absoluut niet te schamen als je een rustdag of een ingekorte etappe nodig hebt. Of als je een nachtje in een comfortabel hotelbed wilt liggen en uitgebreid wil douchen, terwijl je van plan was te gaan wildkamperen.
Zo heb ik recent tijdens de Fisherman's Trail last minute een rustdag ingelast om op bed te liggen. Ondanks dat dat betekende dat ik de vier accommodaties die ik na die dag geboekt had allemaal moest verplaatsen en afscheid moest nemen van mijn wandelmaatjes die wel doorliepen. Geen minuut spijt van gehad die dag!

Tip: neem een hersluitbaar afvalzakje mee

Maandverband en tampons moeten tijdens je meerdaagse wandeltocht verwisseld worden. Laat niets in de natuur achter, maar neem alles mee in een hersluitbaar afvalzakje met een ritssluiting.

wandelen-ongesteld

Houd het hygiënisch

Je hebt als je ongesteld bent tijdens het wandelen niet altijd toegang tot een (schoon) toilet. Neem daarom handgel en/of een kleinverpakking hygiënische doekjes mee om je handen schoon te maken. Neem eventueel extra water mee om je handen onderweg te kunnen wassen.

Nog een tip: koop een Nalgene waterfles

Ik vind het bij menstruatiekrampen fijn om een warme kruik tegen mijn buik of rug te leggen. Een kruik sleep ik natuurlijk niet mee op meerdaagse wandeltocht. Wél neem ik altijd een Nalgene waterfles van een liter mee. Deze flessen zijn BPA-vrij en ook veilig met heet water te vullen. Ik gebruik mijn waterfles dus als (harde ;) ) kruik. Het water dat ik kook gebruik ik als het afgekoeld is gewoon als drinkwater.

wandelen-tijdens-menstrueren

Nog meer handige tips voor wie ongesteld is tijdens het wandelen

Deze handige tips kreeg ik van andere Instagramvolgers:

  • Neem een draagbaar bidet van bijvoorbeeld Happypo mee om 'alles uitgebreid schoon te maken'.
  • Wees altijd voorbereid op een vroege of late menstruatie. Verandering van omgeving kan je cyclus beïnvloeden.
  • Drink genoeg water, vaak meer dan anders.
  • Zorg voor voldoende goede slaapuren.
  • Neem voldoende pijnstillers mee. Voor mij werkt Aleve Feminax (naproxennatrium) het beste. Houd er rekening mee dat je pijnstillers niet overal in de supermarkt kun kopen, maar in veel landen naar de drogist moet.
  • Neem wat je thuis tijdens je menstruatie fijn vindt, ook mee op wandeltocht. Heb je op die dagen heel veel zin in zout? Stop zoute snacks in je tas. Liever chocolade? Neem een reep mee. Met een zo licht mogelijke tas wandelen is slim, maar je lichaam kunnen geven waar het om vraagt is volgens mij nog belangrijker.
  • Eet en drink regelmatig en neem voldoende pauzes.
Reacties
Categorieën