Welke wandelrugzak moet ik kopen?
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
01/25/2021
3 min

Welke wandelrugzak moet ik kopen?

01/25/2021
3 min

Ben je op zoek naar een wandelrugzak? Dan zul je zien dat er honderden verschillende tassen zijn waar jij uit kunt kiezen. Om je te helpen de juiste rugzak voor jouw wandeling te vinden, deel ik met je waar je op moet letten bij de aanschaf van een rugzak.

Zoals je zult zien, heb je keuze uit vele verschillende wandelrugzakken. Ik licht de grootste verschillen voor je uit:

1. Grootte
Wandelrugzakken vind je in vele maten. Ik leg je verderop uit welke grootte rugzak geschikt is voor welk type wandelavontuur.

2. Type rugpand
Eén van de meest opvallende verschillen tussen rugzakken is het type rugpand. Je hebt tassen met een rugpand dat direct tegen je rug aan zit, en tassen waarvan het rugpand door een stevig net van je rug gescheiden zit. Het eerste zorgt ervoor dat het gewicht strak tegen je rug zit (en dus stabieler aanvoelt), terwijl het tweede zorgt voor meer ventilatie over de rug. Wat fijner zit, verschilt per persoon.

3. Pasvorm
Omdat mannen en vrouwen over het algemeen verschillen in postuur, zijn er verschillende rugzakmodellen voor mannen en vrouwen. Rugzakken voor vrouwen hebben vaak een korter rugpand en smallere, ronder lopende schouderbanden. Dat wil niet zeggen dat je als man geen ‘vrouwenrugzak’ op kan, of andersom. Passen is weten!

4. Variabele inhoud
Sommige tassen zijn variabel in volume. Zo zijn er tassen met een inhoud van 55-65 liter. Dit betekent dat je de tas als 55 liter tas kunt gebruiken en dat je hem groter kan maken als je een keer meer mee wilt nemen op je reis.

5. Voorrits of niet
In de klassieke rugzakken kon je je spullen alleen via de opening bovenin uit je rugzak halen. Tegenwoordig zijn er ook rugzakken met een rits over de voorkant, waardoor je makkelijker bij je spullen in het hoofdvak kunt komen.

6. Hoeveelheid vakken
Zoals je zult zien, verschilt het aantal vakjes en de grootte van die vakken per rugzak. De meeste rugzakken hebben een speciaal vak voor een drinksysteem, wat ik een must vind. Verder zijn er rugzakken met zakjes in de heupbanden, voorvakken, zijvakken, etc.. Ik vind zelf een topvak en voorvakken handig om spullen waar ik snel bij moet kunnen bij de hand te houden.

backpack-voor-wandelen-kopen

Hoe groot moet mijn wandelrugzak zijn?

De grootte van rugzakken wordt uitgedrukt in liters. Hoewel het natuurlijk per persoon verschilt hoeveel spullen je mee wilt op vakantie, zijn er wel richtlijnen. Sowieso geldt: neem niet meer spullen mee dan je écht nodig hebt. Wat je precies mee moet nemen, vind je in mijn paklijst in het gratis stappenplan voor je trektocht. Koop geen tas die groter is dan nodig, omdat je die extra ruimte vaak dan stiekem toch wel opvult.

 • Dagwandeling
  Rugzakken met een inhoud tot 35 liter zijn bedoeld als dagrugzak. Denk aan een dagje strand of een flinke boswandeling waarbij je eten, drinken, een vest en misschien een boekje, camera of verrekijker meeneemt. Een rugzak van dit formaat is ook geschikt voor mensen die op een meerdaagse wandeling van bagagetransport gebruik maken.
 • Meerdaagsetrip zonder kamperen
  Ga je een paar dagen wandelen of op citytrip en in een berghut of B&B overnachten? Dan kun je kiezen voor een rugzak met een inhoud tussen de 35 en 45 liter. In deze tassen kun je het eten en drinken voor die dag, een schoon setje kleding en je toiletspullen meenemen.
 • Langere reis zonder kamperen
  Ik kan me voorstellen dat je voor een lange backpackreis in bijvoorbeeld Azië wat meer setjes kleding en schoenen mee wilt. Een tas met een inhoud tussen de 45 en 55 liter biedt dan voldoende ruimte om mee te nemen wat je nodig kunt hebben onderweg. Vergeet niet dat je onderweg kleding kunt wassen en daarmee je tas lichter kunt houden.
 • Trektocht met kamperen
  Wil je ook een tent, slaapzak, slaapmat, kookspullen en eventueel een grote voorraad lichtgewichte maaltijden mee op vakantie, dan raad ik je aan om een rugzak van 65 liter te kopen. Ook hier geldt: koop geen rugzak met meer ruimte dan je nodig hebt. Je moet al dat extra gewicht tenslotte meedragen op je rug. Voor reizigers met een trekkerstentje, compacte slaapzak en lichtgewicht matje is een rugzak van 65 liter meestal groot genoeg. Ben je van plan voor meerdere personen spullen te dragen, of voor meerdere weken eten mee te nemen, dan kun je kiezen voor een grotere rugzak.

welke-wandelrugzak-kopen

Tip: lees ook mijn blog over het inpakken van je wandelrugzak. Zelfs een wandelrugzak met perfecte pasvorm geeft rug- en schouderklachten als je hem niet goed doordacht inpakt.

Reacties
Categorieën