Wildkamperen in de Alpen: zo zit dat
Je tentje opzetten aan een spiegelend bergmeer, de zon onder zien gaan achter Alpentoppen en luisterend naar klingelende koebellen in slaap vallen. Wildkamperen in de Alpen is een droom die uitkomt. Je wilt je daarbij natuurlijk wel aan de regels houden en zorgen dat je het verantwoord en veilig doet. Daarover lees je in dit artikel meer.
Good to know: dit gaat over wildkamperen in een tent. Voor wildkamperen in een auto of camper gelden mogelijk andere regels.
Mag je wildkamperen in de Alpen?
Verschillende landen in de Alpen hebben verschillende regels voor wildkamperen. En binnen die landen kunnen verschillende regio’s ook nog verschillende regels hebben. Binnen regio’s liggen soms beschermde natuurgebieden, waar nog weer andere regels gelden. Ik raad je dus aan om onderzoek te doen naar de regels voor jouw specifieke bestemming, dan weet je zeker dat je goed zit. Zoek in Google in de lokale taal naar de vertaalde versie van ‘wildkamperen op bestemming X’, eventueel met ‘regels’ erbij. Je kunt ook contact opnemen met de lokale VVV als je er niet uitkomt.
Wildkamperen in de Franse Alpen
Je mag in Frankrijk ‘bivakkeren’: na 19 uur je tent opzetten en voor 9 uur weer wegwezen. Je mag je tent alleen op afgelegen plekken en buiten beschermde natuurgebieden opzetten. In diverse regio’s gelden uitzonderingen en aanvullende regio’s. Daarover lees je meer in mijn artikel over wildkamperen in Frankrijk.
Wildkamperen in de Zwitserse Alpen
Je mag in Zwitserland boven de boomgrens, buiten natuurgebieden en buiten privéterrein legaal wildkamperen (of: bivakkeren). Dat mag niet in groepen en je mag je tent overdag niet laten staan als je meerdere nachten blijft slapen. Op privéterrein mag je alleen overnachten als je toestemming van de eigenaar (vaak een boer) hebt. In beschermde natuurgebieden mag je logischerwijs niet kamperen. Je mag bovendien niet wildkamperen waar vermeld staat dat je er niet mag (wild)kamperen en dat is vooral op de bekendere plekken zoals een fotogeniek bergmeer. Kun je echt niet op tijd op veilige grond komen en moet je in de bergen overnachten, dan wordt een noodbivak op de meeste plekken gedoogd.
→ Op de website van de SAC lees je meer over deze regels en hier vind je een handige lijst met plekken waar bivakkeren verboden is. Hier lees je de regels per Zwitsers kanton.
Wildkamperen in de Oostenrijkse Alpen
Wildkamperen in de Oostenrijkse Alpen is in alle bossen van het land verboden. De regels voor wildkamperen buiten de bossen verschillen per regio. Wildkamperen wordt er sowieso moeilijk op privégrond, zoals Alpenweiden, en nabij woningen en berghutten. Overnacht bovendien met maximaal drie personen en maak geen vuur buiten de vuurplekken. Een alpine (nood)bivak ver van de bewoonde wereld wordt langs lange wandelroutes op de meeste plekken gedoogd. De regels verschillen dus per regio, dus check op de website van de Oostenrijkse overheid even wat de regels voor jouw bestemming zijn. In dit artikel uit 2019 staan deze regels verder uitgelegd, maar houd in gedachten dat regels sindsdien aangepast kunnen zijn.
Wildkamperen in de Sloveense bergen
Wildkamperen is in Slovenië over het algemeen verboden. Een boete voor wildkamperen kan oplopen tot 500 euro. Je kunt beter kiezen voor een (vaak betaalbare) camping. Kun je een keer écht niet op tijd op een camping komen, dan kun je een ‘noodbivak’ doen en toch in je tent slapen. Vertrek op tijd en laat geen sporen achter.
Verantwoord wildkamperen in de Alpen
- Gedraag je tijdens het wandelen en wildkamperen in de Alpen op een manier waar David Attenborough trots op zou zijn. Kortom: zorg zo goed mogelijk voor de natuur. Dus:
- Neem al je afval (dus ook bananenschillen en wc-papier) mee naar de dichtstbijzijnde prullenbak. Dat is soms een stukje lopen, dus een hersluitbaar (afval)zakje is handig.
Tip: ik gebruik een Kula Cloth (plasdoek) als alternatief voor wc-papier - Sticht geen brand, dus doe voorzichtig met je brander en maak alleen vuurtjes op plekken die daarvoor bedoeld zijn. Als je een vuurtje maakt, doe dat dan op plekken waar al eerder vuur gemaakt is, om de bodem op zo weinig mogelijk plekken te beschadigen.
- Maak geen lawaai.
- Kampeer niet waar dat nadrukkelijk verboden is, bijvoorbeeld omdat er zeldzame vegetatie groeit.
- Zet je tent niet op waar andere mensen er last van kunnen hebben.
Veilig wildkamperen in de Alpen
Je wilt je toffe wildkampeeravontuur natuurlijk graag na kunnen vertellen. Lees daarom deze tips voor veilig wildkamperen in de bergen even door (en doe er wat mee ;) ):
- Check regelmatig de lokale weersvoorspelling en leer het weer ook zonder app te voorspellen
- Neem voldoende voorraden mee. Ga er niet vanuit dat je overal water en voeding aan kunt vullen. Zijn er stroompjes water in de buurt, dan kun je met een waterfilter daaruit drinken. Ben je voor je voedsel afhankelijk van een berghut? Controleer dan voor vertrek de openingstijden.
- Onthoud dat je lang niet overal telefoonbereik hebt, en dus op een andere manier hulp in moet kunnen schakelen als er iets misgaat. Als ik alleen loop, heb ik daarom altijd een GPS met noodknop bij me. Controleer ook goed of jouw navigatie-app ook zonder internet werkt.
- Zorg dat je voor navigeren niet alleen afhankelijk bent van je telefoon.
- Kies je wildkampeerplekken verstandig. Zet je tent bijvoorbeeld niet op onder een helling waar stenen vanaf kunnen rollen.
- Controleer voor vertrek of je wandelpaden sneeuwvrij en veilig te bewandelen zijn.
- Zorg dat je alternatieve routes in gedachten hebt voor het geval je onverwachts van je geplande route af moet wijken. Bijvoorbeeld omdat je een blessure hebt, of omdat het weer omgeslagen is.
Tip: lees ook mijn artikel over wildkamperen in Europa.