
Zomerslaapzak voor je meerdaagse wandeltocht kiezen in 5 stappen
Ga je in de zomer op meerdaagse wandeltocht en zoek je een lichtgewicht zomerslaapzak voor onderweg? Ik heb een tijd in een buitensportwinkel gewerkt, en zelfs ik raak soms nog verdwaald in het grote aanbod van zomerslaapzakken. Om het voor jou makkelijker te maken deel ik 5 stappen voor het kiezen van een zomerslaapzak voor je meerdaagse wandeltocht.
Wat is een goede zomerslaapzak voor je meerdaagse wandeltocht?
Het kiezen van een slaapzak wordt veel makkelijker als je voordat je naar de winkel gaat al weet waar je op moet letten. Denk daarbij aan...
- comforttemperatuur: wat is de laagste temperatuut waarbij de slaapzak je nog warm genoeg houdt?
- (vul)materiaal: synthetisch of dons?
- vorm: recht of mummy?
- gewicht: hoe zwaar mag hij maximaal zijn?
- pakvolume: hoeveel ruimte neemt hij in in rugzak?
Ik leg dit hieronder in meer detail uit.
1. Onderzoek welke comforttemperatuur je nodig hebt
De comforttemperatuur van een slaapzak drukt uit bij welke temperaturen deze je goed warm kan houden. De comforttemperatuur van een slaapzak is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw de nacht door kan slapen zonder het koud te hebben. Voor mannen, die het minder snel koud hebben, is er de limiettemperatuur: de temperatuur waarbij de gemiddelde man comfortabel de nacht door kan slapen. Ik gebruik voor het gemak in de rest van deze uitleg even ‘comforttemperatuur’. Mannen kunnen deze term voor zichzelf vervangen door ‘limiettemperatuur’.
Hoe lager de comforttemperatuur, hoe kouder het buiten kan zijn voordat je het koud krijgt.
Welke comforttemperatuur moet mijn slaapzak hebben?
Wat is de koudste nachttemperatuur die verwacht tijdens je tocht? In de Nederlandse zomer wordt het ‘s nachts bijvoorbeeld zelden kouder dan 12 graden. Op hooggelegen kampeerplekken in de Alpen is dat wel anders.
Kies een slaapzak met een comforttemperatuur die een paar graden lager is dan de nachttemperatuur die je verwacht. Stel, je verwacht dat het op z'n koudst 8 graden wordt. Dan ga je het mogelijk net wat te fris hebben in een slaapzak met comforttemperatuur 12 graden. In een slaapzak met comforttemperatuur -5 ga je het te warm krijgen. Kies een slaapzak met een comforttemperatuur van zo'n 5 graden (ik neem standaard 3-5 graden speling). Op warmere nachten kan je hem altijd nog een stukje openritsen als je het dan te warm krijgt.
Let op: elke fabrikant kan zomaar elke temperatuurwaarde op een slaapzak drukken. Slaapzakken getest volgens de EN 13537-norm hebben een betrouwbare temperatuurwaarde en kunnen onderling goed vergeleken worden.
Tip: isoleert de slaapzak die je al hebt net niet goed genoeg? Je kan met een (thermo)lakenzak voor een paar graden compenseren.
(foto: StefaNikolic via Getty Images)
2. Kies het beste (vul)materiaal
Zomerslaapzakken zijn gevuld met dons of met synthetisch materiaal. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.
Waarom ik voor dons zou kiezen:
- lichter
- compacter ingepakt
Waarom ik voor synthetisch zou kiezen:
- diervriendelijker
- isoleert beter in een vochtige omgeving (dons isoleert niet als het nat is)
- goedkoper
Er is niet een juiste optie. Ga je naar een gebied waar het heel vochtig is, overweeg dan zeker een synthetische vulling of een slaapzak met hydrofoob behandeld dons en waterafstotend buitenmateriaal.
3. Bepaal de beste vorm
Zomerslaapzakken zijn er in taps toelopende mummievorm en in rechthoekige vorm. Voordelen van een mummie ten opzichte van rechthoekig zijn:
- slaapzak kan je beter warm houden, omdat je lichaam minder lucht in je slaapzak op hoeft te warmen
- slaapzak neemt ingepakt minder ruimte in
- slaapzak is lichter
Nog lichter en compacter is een quilt: een slaapzak waarvan de kant die op het matje zou liggen ontbreekt. Daar waar jij op ligt kan de slaapzak toch niet isoleren, maar moet het matje dat werk doen.
Zomerslaapzakken met een comforttemperatuur boven de 10 graden zijn vaak redelijk dun. Daarin merk je dat verschil in volume en gewicht niet zo erg, dus als je echt veel beter slaapt in een rechthoekige, dan kan je dat zeker overwegen. Ik kies standaard voor een mummiemodel en heb geleerd om ook daarin comfortabel te slapen.
Er zijn verschillende maten slaapzakken
Voor lange en brede mensen zijn er L- en XL-slaapzakken die extra lang en/of extra breed zijn. Kies alleen voor zo’n slaapzak als je die extra ruimte ook echt nodig hebt, anders draag je zinloos meer gewicht en volume mee.
Er zijn ook speciale slaapzakmodellen voor vrouwen. Deze houden rekening met de vorm van de gemiddelde vrouw. Ze bieden ook extra isolatie op plekken waar zij dat fijn zou vinden. Ik zou me hier niet te veel op focussen, want dat verschil is in mijn ervaring - zeker in zomerslaapzakken - niet echt merkbaar.
4. Zoek naar lichtgewichte opties
Een voordeel van kamperen in de zomer is dat je slaapzak minder goed hoeft te isoleren. Zo'n minder goed isolerende slaapzak is lichter en compacter. Ideaal, want je tas is al zwaargenoeg. Dit is een van de redenen waarom ik je aanraad geen slaapzak mee te nemen met een veel lagere comforttemperatuur dan je nodig hebt.
Het gewicht van zomerslaapzakken met dezelfde comforttemperatuur kan enorm variëren. Donzen slaapzakken zijn lichter dan synthetische alternatieven. De ene synthetische vulling is bovendien zwaarder dan de andere. Heb je een aantal mogelijk geschikte zomerslaapzakken gevonden die je allemaal fijn lijken? Kies dan voor het lichtste (en compactste) model.
(foto: StefaNikolic via Getty Images)
5. Kijk hoe compact je slaapzak is
Wel zo fijn als je slaapzak zo weinig mogelijk ruimte in je rugzak inneemt. We hebben het hier over het pakvolume van de slaapzak: hoe groot is hij als je hem op zijn kleinst in de ‘stuffsack’ (hoes) gestopt hebt? Een tip hierbij: rol je (donzen) slaapzak niet op, maar prop hem in het zakje. Gebruik een luchtdichte zak (bijvoorbeeld een ‘drybag’) om het volume verder te verkleinen.
Heb je slaapzakken gevonden die qua comforttemperatuur, materiaal en vorm geschikt zijn? Kies dan de lichtste en compactste optie. Mummievormige en donzen slaapzakken zijn compacter en lichter dan rechthoekige en synthetische slaapzakken.
Andere dingen om op te letten bij het kiezen van je zomerslaapzak
Bovenstaande vijf eigenschappen vormen de grootste verschillen tussen zomerslaapzakken. Daar zou ik me hoofdzakelijk op focussen. Blijven er dan nog keuzes over en twijfel je waarop je verder moet selecteren? Dit zijn andere dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van je zomerslaapzak:
- Duurzaamheid (tip: Vaude is hier goed in)
- Kwaliteit (een slaapzak van Nomad zit qua ritsen beter in elkaar dan een van de Decathlon)
- Prijs
- Een zakje voor je telefoon in de binnenvoering
- Een soepel lopende rits met een beschermingsmechanisme waardoor hij zich niet in de stof vastgrijpt
- Rechtshandigen hebben vaak de voorkeur voor een rits aan de linkerkant.
Kooptips voor je zomerslaapzak
Dit zijn mijn favoriete kwaliteitsmerken voor zomerslaapzakken:
- Vaude (duurzaamheid)
- Nomad
- Exped
- Rab
- Sea to Summit
(klik op de linkjes om door mij gefilterde opties voor zomerslaapzakken van dat merk te zien)
Wil je reizen met een klein budget? Kijk dan ook naar tweedehands slaapzakken van goede merken. Je kunt zo’n slaapzak inleveren bij wasservice van Bever, waar je hem voor dertig euro kunt laten reinigen. Hij komt dan fris en met netjes opgeknapte vulling weer terug.
Tip: huur je zomerslaapzak
Een duurzame en betaalbare optie is het huren van een goede lichtgewicht zomerslaapzak. Dat kan bijvoorbeeld via de verhuurservice van Bever, waar ze de beste modellen van onder meer Rab aanbieden. Je kan er ook direct een matje bij reserveren. Huren is ook een goede kans om een slaapzak waar je interesse hebt eerst eens gehuurd in de praktijk uit te testen. Bovendien hoef je een gehuurde slaapzak niet zelf te onderhouden en wassen. Lees ook mijn blog over lichtgewicht spullen huren voor je trektocht.
Zo blijf je warm in je zomerslaapzak
Alleen een goede zomerslaapzak hebben zorgt er niet voor dat je warm blijft. Je hebt ook een voldoende isolerende slaapmat nodig (lees mijn artikel over lichtgewicht slaapmatten). Je slaapzak wordt tussen jouw lichaam en de grond platgedrukt, waardoor hij zijn werk niet goed kan doen. De kou die van de grond komt, moet dus door een matje tegengehouden worden.
Andere tips om warm te blijven in je zomerslaapzak:
- Ga warm je bed in. Je slaapzak gaat je niet actief opwarmen als je koud bent. Ben je toch niet comfortabel warm? Doe een paar jumping jacks.
- Zorg dat je genoeg gegeten hebt. Ga je met honger naar bed, dan kan je lichaam je niet goed warm houden.
- Bedek je hoofd met de slaapzak of eventueel een muts of capuchon als het buiten koud is.
- Trek je slaapzak dicht, zodat de lucht die jij opwarmt niet kan ontsnappen.
- Doe de ritsen van je tent op tijd dicht, zodat er zoveel mogelijk warmte van de dag bewaard blijft.
Je zomerslaapzak onderhouden
Heb je eenmaal een fijne zomerslaapzak gevonden, dan wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Daarom wat onderhoudstips:
- Bewaar je slaapzak niet opgepropt in de stuffsack (hoes), maar leg hem losjes op een droge plek.
- Laat je slaapzak tussendoor en voordat je hem een tijdje weglegt goed drogen.
- Gebruik een lichtgewicht lakenzak (liner) om je slaapzak van binnen fris te houden.
- Was je synthetische slaapzak zo weinig mogelijk. Laat hem liever buiten luchten.
- Was je donzen slaapzak wel regelmatig, of liever nog: laat dat doen door de wasservice van Bever. Gebruik speciaal donswasmiddel en lees zorgvuldig de wasinstructies. Van een juist uitgevoerde wasbeurt wordt het dons weer lekker fluffy en isolerend.
Op zoek naar een lijstje van wat je verder nog nodig hebt voor je meerdaagse wandeltocht? Download mijn gratis stappenplan met voorbeeldpaklijsten!