Wandelrugzak kiezen
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
06/06/2024
6 min

Wandelrugzak kiezen: zo doe je dat

06/06/2024
6 min

Wandelrugzak kiezen lastig? I know! Ik werkte als rugzakexpert in een buitensportwinkel en zelfs ik zag soms door de bomen het bos niet meer. Gelukkig heb ik in al mijn jaren als fulltime wandelaar wel veel over wandeltassen geleerd. Op deze pagina vertel ik je waar ik op let als ik een wandeltas kies. Onderaan tip ik een aantal modellen waar ik zelf fan van ben.

rugzak-kiezen-voor-wandelen

Wandelrugzak kiezen: size matters

Hoe groot je rugzak moet zijn, hangt af van hoeveel bagage je op je rug moet dragen, of je onderweg gaat overnachten, welke temperaturen je verwacht en hoeveel eten en drinken je op je tocht mee moet nemen. De grootte van een rugzak wordt uitgedrukt in liters. De richtlijnen voor grootte zijn als volgt:

  • Dagwandeling: tot 35 liter
  • Huttentocht: 35 tot 45 liter
  • Wandeltochten met kamperen: 50-65 liter (of meer)

Om te bepalen hoe groot jouw rugzak moet zijn, is het goed om alvast na te denken over wat je allemaal mee moet nemen. Spiek eventueel in de paklijsten die ik in mijn gratis stappenplan voor meerdaagse wandeltochten met je deel.

tips-wandelrugzak-kiezen

Verschil per tocht en seizoen

Het verschilt waarschijnlijk per tocht en per seizoen hoeveel spullen je mee neemt en hoeveel ruimte die innemen. Mijn wandel- en kampeerspullen voor een meerdaagse wandeltocht passen in de zomer makkelijk in een 40 liter rugzak. In de winter moet ik met mijn warmere en dus grotere spullen vaak behoorlijk proppen in mijn 50 liter rugzak. Toen ik nog niet geïnvesteerd had in compactere uitvoeringen van alles, droeg ik een 65 liter rugzak.

Ik snap dat je geen 10 rugzakken gaat kopen, dus kies de rugzak die past bij het soort tochten dat je het meest gaat maken. Moet je dan eens wat meer mee? Dan kan je altijd wat spullen aan de buitenkant hangen. En heb je minder mee? Wat lege ruimte is helemaal niet zo erg, dan trek je de compressiebandjes gewoon wat strakker.

tips-trektocht-route-schotland

Tip: ga wandelrugzakken passen in de winkel

Een heleboel outdoorspullen kan je prima online kopen. Voor een wandelrugzak zou ik wel altijd naar een outdoorwinkel gaan. Niet alleen kan je hier verschillende modellen passen, een verkoper kan je adviseren. Hij of zij kan de lengte van je rug opmeten of inschatten en daar passende modellen bij zoeken. Bovendien zijn er vaak speciale rugzak-pas-gewichtszakken aanwezig. Pas een rugzak altijd met gewicht erin, anders kan je niet goed inschatten hoe goed hij zit.

Pasvorm

Er zit een verschil in pasvorm tussen tassen voor mannen en vrouwen. Rugzakken voor vrouwen hebben vaak een korter rugpand en smallere, ronder lopende schouderbanden voor comfort op de borst. Sommige vrouwen vinden rugzakken met een mannen-pasvorm fijner en tengere mannen vinden een vrouwen-pasvorm soms fijner.

Rugzakken van hetzelfde model zijn er vaak in meerdere maten. Osprey heeft bijvoorbeeld maat S/M en maar M/L. Dit maatverschil zit hem in de lengte van het rugpand, dus in de hoogte van het deel van de rugzak dat tegen je rug zit. Mensen met een langer bovenlichaam hebben een langer rugpand nodig om de schouderbanden en ondersteunende banden in een goede hoek te hebben. Je kan dit zelf uitrekenen met behulp van informatie op de websites van de tassenmerken, of op laten meten in de winkel. Wees niet teleurgesteld als ze in de winkel geen meetlint uit de kast trekken: toen ik in de outdoorwinkel adviseerde wist ik na een maand ruglengtes ook zonder meetlint in te schatten.

goede-wandelrugzak-kiezen

Type rugpand

Een groot verschil tussen tassen zit hem in het deel dat tegen je rug zit. Bij sommige tassen zit de rugzak strak tegen je rug. Soms zitten daar dikke kussens tussen. Dit type tassen zit vaak stabieler. Andere tassen hebben een 'afstaand rugpand' met een stevig net dat tegen je rug en op een stukje afstand van de rest van de tas zit. Dit type tassen geeft wat extra ventilatie, wat vooral op warme dagen fijn is. Het is echter niet zo dat je met zo'n tas helemaal niet zweet op je rug, het is geen draagbare airco.

Er zijn tassen met een hard 'frame' dat voor optimaal comfort zorgt. Er zijn ook tassen zonder frame, die geen harde vorm hebben en bij wijze van spreken opgerold kunnen worden. Een voordeel van tassen met frame is dat ze veel mensen lekkerder zitten. Een voordeel van tassen zonder frame is dat ze vaak veel minder wegen. Pas beide soorten tassen om een bewuste afweging te maken.

wandelrugzak-kiezen-waar-op-letten

Gewicht van de wandelrugzak zonder inhoud

Voor wandelrugzakken kleiner dan 40 liter is het gewichtsverschil vaak niet zo groot tussen modellen. In de grotere formaten rugzakken heb je, zoals hierboven geschreven, keuze uit rugzakken met en zonder frame. Rugzakken zonder frame zijn lichter, en ook tussen modellen met een frame zitten gewichtsverschillen.

Wanneer je meerdere dagen met een grote rugzak moet lopen, ga je waarschijnlijk (hopelijk) kritisch kijken naar het gewicht van je spullen. Hoe zwaarder elk van je spullen, hoe zwaarder je tas en hoe zwaarder je loopt. Veel wandelaars kiezen daarom voor zo licht mogelijke tassen van bijvoorbeeld Atompacks. Deze tassen zijn niet goedkoop en vallen qua draagcomfort niet bij iedereen in de smaak. Er zijn dus ook veel (beginnende) meerdaagse wandelaars die met zwaardere tassen lopen. Het een is niet beter dan het ander.

wandelrugzak-kiezen-kamperen

Vakjes, vakjes, vakjes!

Ik vind het heel handig als een rugzak meerdere vakken heeft, zoals een vak voor de waterzak, vakjes op de heupen en een topvak voor losse of kwetsbare spullen. Ik wil echt nooit meer zonder (snack)vakjes op de heupband!

Voorrits of niet

De ene rugzak pak je in van boven, de ander (ook) via een rits over de voorkant. Zo’n voorlader is heel handig, maar ook kwetsbaarder. Kies in het geval van een voorlader voor een model waarbij er bandjes over de rits vast te klikken zijn. Zo wordt de rits ontlast en kan je je tas ook nog dichttrekken als de rits het onderweg begeeft.

welke-wandelrugzak-kiezen

Wandelrugzak kiezen lastig? Dit zijn mijn favorieten

Er zijn zoveel wandelrugzakken te koop, dat ik ze niet allemaal heb kunnen testen. Toch ga ik je een aantal modellen tippen die ik zelf heb, of die ik bij andere wandelaars op mijn trail heb kunnen bewonderen. Ik weet van mijn werk in de outdoorwinkel dat er niet één tas is die iedereen lekker zit. Daarom nogmaals: ga naar de winkel en probeer verschillende modellen. Wat andere wandelaars heel lekker zit, vind ik soms hartstikke oncomfortabel!

Wandelrugzakken 30 tot 50 liter

vaude-brenta-wandelrugzak

Wandelrugzakken van 50+ liter

Andere kwalitatief goede merken om naar te kijken zijn onder meer Lowe Alpine, Deuter, Gregory en Rab.

Reacties
Categorieën