Moray Way
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/27/2023
4 min

De Moray Way: wandelen aan de Schotse Oostkust

03/27/2023
4 min

Langs paradijselijke stranden, over een uitgestrekt heideveld en door groene velden. De Moray Way neemt je mee door het gevarieerde landschap aan de Schotse Oostkust. De 160 kilometer lange wandelroute is een combinatie van 2,5 andere langeafstandwandelroutes. De route is nergens heel moeilijk en daardoor heel geschikt als eerste trektochtervaring in Schotland. In dit artikel vertel ik je meer over de route. Ik schreef over elk van de routes die samen de route vormen aparte artikelen vol verhalen en tips, dus klik vooral even door op de linkjes.

Feitjes bij de Moray Way

 • Totale lengte: 160 kilometer (je loopt de Speyside Way niet helemaal)
 • Handige startpunten: Grantown on Spey of Forres
 • Gemarkeerd? Ja, maar neem een (digitale) kaart mee
 • Wildkamperen onderweg? Ja, mag en is goed te doen
 • Boodschappen: Grantown on Spey, Forres en Buckie. Kleinere supermarkten in kleine plaatsjes (check Google Maps, ook voor openingstijden)

Moray-Way

Moray Way deel 1/3: de Moray Coast Trail

De ene dag loop je langs een geel zandstrand met duinen, de volgende boven dramatische kliffen en weer later door een gezellig havendorpje. De Moray Coast Trail volgt 73 lang zoveel mogelijk de kustlijn. De kans dat je zeehonden, dolfijnen of grotere zeedieren ziet is groot, dus neem een verrekijker mee als je nog ruimte in je tas hebt. Geniet van de zeewind in je haren en bewonder het uitzicht over de Moray Firth (een soort fjord) en de bergen die aan de overkant liggen. Je kunt deze route makkelijk van accommodatie naar accommodatie lopen, of onderweg logeren op enkele van de beste wildkampeerplekken die ik ooit gezien heb.

Moray-Way-route

De Moray Way volgt de Moray Coast Trail van Forres tot Buckie. De officiële Moray Coast Trail loopt door tot Cullen en die laatste etappe is echt de moeite waard om toe te voegen :)

--> lees ook mijn uitgebreide artikel met een verslag van en tips voor de Moray Coast Trail.

 

Moray Way deel 2/3: de Dava Way

Twee dagen lang voert de Dava Way je over Dava Moor. Een uitgestrekt, heuvelig heidegebied waar ooit een trein doorheen reedt. Op het voormalige spoor ligt nu een wandelpad met weinig hoogteverschillen maar toch prachtige uitzichten op heuvels. Hier loop je echt door de middle of nowhere, deels zonder telefoonbereik en zonder voorzieningen onderweg. Het kan hier flink spoken, dus kies een tijdsframe met redelijk helder weer voordat je het moor oversteekt. Wildkamperen kan langs de route, al kan het even zoeken zijn naar een vlakke kampeerplek tussen alle heide.

--> lees ook mijn uitgebreide artikel met een verslag van en tips voor de Dava Way

Moray-Way-Dava-Moor

  

Moray Way deel 3/3: de Speyside Way

De Speyside Way voert je langs het meest gecultiveerde deel van de route. Daarmee bedoel ik niet uitgestrekte weilanden zoals in Friesland, maar rustige dorpjes, glooiende landschappen met dieren en een rijke whiskey-geschiedenis. De Moray Way volgt de Speyside Way tussen Buckie en Grantown on Spey. De gehele Speyside Way loopt vanaf Grantown nog door de Cairngorms in. Dat stuk dat de Moray Way mist is wat ruiger en heeft prachtige uitzichten op de bergen. Heb je de tijd, dan zou ik die extra afstand toevoegen. Je kunt vanaf Kingussie of Aviemore een bus terug naar Grantown nemen of liften.

moray-speyside-way


Praktische informatie over de Moray Way

 • Je kunt de route het gehele jaar door wandelen. In de winter moet je rekening houden met extra harde stormen aan de zee (tip: download de gratis app Windy) en mogelijk sneeuw. De paden van de route zijn allemaal goed toegankelijk je bereikt geen grote hoogte, dus ik zou dit ook in de sneeuw of bij weinig zicht aandurven.
 • Je kunt heel prima wildkamperen langs de route (tip: lees mijn tips voor wildkamperen in Schotland). Dat is hier legaal. Liever in accommodaties overnachten? Dat is op de meeste stukken goed te doen, al wordt het uitdagend op de Dava Way. Je kunt natuurlijk ook een combi van wildkamperen en accommodaties doen.
 • Je kunt de Moray Way ook in delen lopen. Er is openbaar vervoer aanwezig tussen de dorpen langs de Speyside Way en tussen de dorpen langs de Moray Coast Trail. Je bereikt het begin- en eindpunt van de Dava Way makkelijk met de bus, maar de trip met het OV in twee etappes opdelen is vrijwel onmogelijk. Ik heb langs deze routes ook gelift en dat werkte goed.
 • De route is niet moeilijk, maar je begeeft je wel in Schotland. Zorg dat je voorbereid bent op alle mogelijke weerstypen en vertrouw niet blind op de weersvoorspelling.
 • Je mag je hond meenemen op de Moray Way. Op een deel van de route (o.a. op de Dava Way) loop je tussen de schapen. Zorg dat je hond de schapen met rust laat. Dat is beter voor de dieren en beter voor je portemonnee (40.000+ euro of 12 maanden gevangenisstraf als je gepakt wordt terwijl je hond achter schapen aan zit).

Moray-Way-informatie

Zelf de Moray Way wandelen?

De drie routes zijn alledrie met verschillende markeringen aangegeven. De Speyside Way en de Moray Coast Trail vond ik beter gemarkeerd dan de Dava Way, al was het in de dorpjes soms uitdagend. Ik raad je aan de route sowieso in Komoot te zetten, zodat je onderweg kunt spieken als je twijfelt. Er zijn ook handige kaarten en routegidsjes beschikbaar:

 • Speyside Way: routegids of kaarten
 • Moray Coast Trail en Dava Way: beiden in dezelfde routegids
 • Routegids over de hele route: deze vond ik online, niet ingekeken/gebruikt

Moray-Way-wandelen

Reacties
Categorieën