Ontbijt op trektocht
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
06/23/2024
4 min

Ontbijt voor je trektocht: 5 ideeën

06/23/2024
4 min

Waar ik thuis ‘s morgens niet altijd zin heb in eten, is het ontbijt op trektocht iets waar ik me ‘s avonds al op verheug. Ontbijt smaakt tijdens een meerdaagse wandeltocht sowieso veel lekkerder, want uitzicht en meer trek na dagenlange inspanning. Bij het kiezen van een ochtendmaaltijd wil je echter niet alleen wat lekkers, maar ook iets dat voedzaam én licht te vervoeren is.

lichtgewicht-ontbijt-voor-trektocht

Ontbijt op je trektocht moet voedzaam zijn

Tijdens grote uitdagingen voor je lichaam, zoals een meerdaagse wandeltocht, is goed ontbijten belangrijk. Koolhydraten geven je energie voor je eerste kilometers. Kies voor complexe koolhydraten die je langdurig energie geven. Denk daarbij aan havermout, volkoren brood, quinoa en fruit. Eiwitten helpen vooral bij spierherstel en behoud van je spiermassa en zijn aan het begin van de dag net wat minder belangrijk dan aan het eind van de dag. Vetten geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel. Goed idee dus om wat noten of zaden in je ontbijt te stoppen. Vezels zijn goed voor je spijsvertering en vitamines en mineralen aanvullen kan ook geen kwaad.

Ik vind het zelf fijn als er veel vocht in mijn ontbijt zit, zoals bijvoorbeeld in havermout. Voor mij is het namelijk een hele uitdaging om voldoende gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen en zo heb ik in ieder geval een goed begin van de dag.

ontbijt-ideeen-trektocht

Vijf ideeën voor ontbijten op je trektocht

1. Havermout met kaneel

Een klassieker, want lichtgewicht en voedzaam. En goedkoop. Stop porties uit een kilozak havermout in zakjes per dag. Ik eet meestal drie handjes per ochtend. Daar kan je dan specerijen aan toevoegen, zoals kaneel of (mijn favoriet) koek-en-speculaaskruiden. Je kan er ook wat melkpoeder in doen. Ik voeg zelf vaak een klein handje rozijnen en een klein stukje pure chocolade toe. Noten zijn er ook lekker in.

Tip: wil je, net als ik, onderweg zo zuinig mogelijk doen met gas? Voeg ‘s avonds voor het slapengaan al water toe aan een kommetje of pannetje met havermout en laat het ‘s nachts weken. Dek de kom of pan wel even af, want slakken eten ook graag havermout.

havermout-ontbijt-trektocht

2. Energiereep of Snickers

Misschien ben je niet zo’n grote ontbijter, heb je geen zin om te koken of is er niet veel water beschikbaar langs je route of bij je kampeerplek. Dan kan je ook prima ontbijten met een energiereep. Ik vind Clif bars bijvoorbeeld goed vullend. Ik neem standaard een paar extra snickers mee in mijn tas. Als het dan een ochtend keihard regent, de tent omsingeld wordt door midges of muggen of ik erg vroeg moet vertrekken, dan eet ik daar een van.

3. Gevriesdroogd ontbijt

Net als lichtgewicht avondmaaltijden voor meerdaagse wandeltochten, bestaan er ook gevriesdroogde ontbijtjes. Deze ontbijtgerechten zijn compleet bereid en daarna gedroogd. Minder water betekent minder gewicht. Op je kampeerplek hoef je enkel heet water toe te voegen om je ontbijt weer smakelijk te maken. Een paar van mijn favorieten zijn Tentmeals zure kers en chocolade en bonen in tomatensaus. Wil je wat afwisseling? Probeer ook roerei met kaas of crunchy granola.

gevriesdroogd-ontbijt-trektocht

4. Wraps met pindakaas

Ik at volkoren wraps met pindakaas oorspronkelijk alleen als lunch, maar steeds vaker serveer ik dat ook voor het ontbijt. Vooral als er maar 2 of 3 dagen tussen supermarkten zitten, heb ik vaak meer wraps mee dan ik voor de volgende aanvulstop voor lunch op kan eten. Er zitten vaak acht in een pak, en ik eet er twee per lunch. Pindakaas weegt ook niet niks en probeer ik ook snel doorheen te gaan om mijn tas lichter te maken. Prima dus om ook voor het ontbijt te eten. Ik smeer een dikke laag pindakaas op de wrap en stop er soms een handje nootjes bij op.

wraps-ontbijt-trektocht

5. Trektochtontbijt met verse ingrediënten

Natuurlijk kan je ook een vers ontbijtje voor jezelf maken. Als ik vlak voordat ik mijn tent opzet nog langs een supermarkt kom, haal ik verse ingrediënten. Een klein brood met (vegan) kaas, komkommer en tomaat bijvoorbeeld. Soms met wat hummus, wat ik dan voor de lunch ook op mijn wrap smeer.

Soms sla ik mijn ontbijt over en ga ik een paar kilometer verderop in een koffietentje ontbijten. Dat combineer ik dan met het opladen van mijn telefoon of powerbank.

Als ik langs een eieren-te-koop-stalletje bij een woonhuis kom, vraag ik vaak of ik 2 in plaats van 6 of 12 eieren mag kopen. Die kook ik dan direct even, zodat ze niet kapot gaan in mijn tas. Bij warm weer kan je ze dan ook beter zo snel mogelijk opeten, maar op koelere dagen blijven ze redelijk lang goed.

ideeen-ontbijt-trektocht

Meer ideeën voor ontbijt op je trektocht

Dit zijn vijf types ontbijt die ik zelf onderweg vaak afwissel. Zoek je meer inspiratie? Bekijk blogs en vlogs van ‘thru hikers’. Deze term heeft meerdere betekenissen, maar sowieso hebben we het hier over mensen die met een zo licht mogelijke tas takke-einden lopen. Een paar handige links:

Deel je eigen favoriete lichtgewicht ontbijtje in de comments!

Reacties
Categorieën