Je slaapzak onderhouden doe je met deze 6 tips
Slaapzakken van goede kwaliteit kunnen vele jaren meegaan, maar alleen als je ze goed onderhoud. Dat is beter voor je portemonnee en beter voor de wereld (want: duurzaam). Veel tijd hoeft dit onderhouden niet te kosten, als je consistent de tips voor het onderhouden van je slaapzak uit dit bericht toepast.
Tip 1: gebruik een lakenzak voor minder onderhoud van je slaapzak
Hoe minder je je slaapzak wast, hoe beter. Nu voelt je slaapzak nadat je er een paar weken/maanden/jaren in geslapen hebt, vaak niet meer zo schoon. Je kunt je slaapzak schoon houden door in een lakenzak te slapen. Koop een lakenzak in de vorm van je slaapzak (rechthoekig of mummievorm). Kies het juiste materiaal voor je slaapzak: dun en koel voor de zomer, warm voor winterkamperen. Neem je je lakenzak in je rugzak mee? Kies dan niet voor (relatief zwaar) katoen, maar voor zijde of synthetisch materiaal. Een lakenzak van katoen voelt vaak wel lekkerder aan en zou mijn voorkeur hebben als ik niet lichtgewicht zou reizen. Op warme dagen kun je de lakenzak in plaats van je slaapzak gebruiken, zodat je toch wat over je heen hebt, maar minder warm gehouden wordt.
Tip 2: was je synthetische slaapzak zo weinig mogelijk
Was je synthetische slaapzak het liefst helemaal niet. De kwaliteit van synthetische slaapzakken gaat met elke wasbeurt een beetje achteruit. In synthetische slaapzakken vallen gaten in de vulling na een paar keer wassen, waardoor je koude plekken op je lichaam krijgt en niet warm blijft. Laat je slaapzak liever luchten wanneer dat kan. Voor een extra fris gevoel hang ik de mijne vaak te luchten in de mist of een stevig windje. Hang je slaapzak liever niet in de zon, omdat UV-straling het buitenmateriaal van de slaapzak verslechtert. Zorg dat de slaapzak goed droog is voordat je hem inpakt of binnen neerlegt.
Tip 3: was je dons slaapzak regelmatig
Dons in je slaapzak isoleert alleen als het gelijkmatig verspreid en lekker fluffy is. Klop je slaapzak dus goed op en laat hem even liggen, voordat je er in gaat slapen. Donzen slaapzakken kun je juist beter wel zo nu en dan wassen om hem zo zijn isolerende werking te laten behouden. Let op: het wassen van donzen slaapzakken komt heel precies. Doe je dit niet goed, dan zal het materiaal van de slaapzak gaan klonteren en daardoor verliest de slaapzak zijn isolerende werking. Ik geef er daarom de voorkeur aan mijn slaapzak bij de Bever of Zwerfkei (of een ander bedrijf dat verstand heeft van donzen slaapzakken wassen) in te leveren. Daar kost reiniging ongeveer 25 euro en dan weet ik zeker dat het goed gebeurt.
Tip 4: was je slaapzak alleen met speciaal wasmiddel
Was je slaapzak niet met gewoon wasmiddel. De zeepresten die achterblijven, doen de slaapzak niet veel goeds. Was daarom je slaapzak met speciaal wasmiddel. Voor synthetische slaapzakken TechWash en voor donzen slaapzakken DownWash van Nikwax. Je hebt voor de wasbeurt een grote wasmachine nodig, om zeker te weten dat ook de vulling schoon wordt. Heb je geen grote wasmachine? Dan kun je je slaapzak beter laten onderhouden bij een bedrijf zoals de Bever. Voor het wassen van een donzen slaapzak heb je ook een grote droger nodig. Volg bij het wassen de instructies van de fabrikant (zie label in de slaapzak of anders de website van de fabrikant). Gebruik nooit wasverzachter voor je slaapzak en lever hem bij twijfel voor onderhoud in bij een buitensportzaak (zie tip 3).
Tip 5: bewaar je slaapzak niet in de compressiezak
Gebruik de (compressie)zak die bij je slaapzak geleverd wordt alleen voor vervoer. Gebruik je de slaapzak even niet? Hang hem dan uit of leg hem losjes in een kast of andere koele plek zonder direct zonlicht.
Tip 6: prop je slaapzak in de compressiezak
Je kunt je (donzen) slaapzak een langer leven geven door hem niet op te rollen voordat je hem in zijn bijgeleverde (compressie)zak doet. Bij donsslaapzakken werkt dit heel goed, omdat je de lucht dan uit de slaapzak drukt. Zorg dat de ritsen van de slaapzak hierbij zo ver mogelijk opengeritst zijn. Synthetische slaapzakken waarbij proppen niet lukt, moet je toch wel oprollen.