Streekpaden: lange wandelroutes in Nederland
Voor een meerdaagse wandeling kies ik graag een van de Nederlandse streekpaden. Ik krijg regelmatig vraag naar meerdaagse, gemarkeerde wandelroutes en dan antwoord ik standaard: 'kijk ook eens naar de streekpaden'. Daarom vandaag een blog over deze fijne wandelroutes!
Wat zijn streekpaden?
Een streekpad is een meerdaagse wandelroute van minimaal 80 kilometer, perfect dus voor een meerdaagse trektocht. De paden zijn allen rondwandelingen: het startpunt is gelijk aan het beginpunt. Een aantal streekpaden samen vormen de LAW's (lange afstand wandelroute), die als kenmerk hebben dat ze minstens 150 kilometer lang zijn. In Nederland hebben we twintig streekpaden die ook geschikt voor beginnende wandelaars zijn. Ze zijn prima te lopen als je niet met kaart en kompas overweg kunt, maar je moet voor de langere etappes wel een goede wandelconditie hebben. Trek stevige schoenen aan, want de routes lopen ook over onverhard en minder egaal terrein.
Hoe plan je een streekpad?
Door heel Nederland vind je streekpaden, die allemaal aanzienlijk verschillen qua landschap. Je hoeft je dus nooit te vervelen! Verderop in dit blog vind je linkjes naar de verschillende routes. Het begin- en eindpunt van streekpaden zijn gelijk, zodat je in een rondje loopt. Wel zo handig als je met de auto naar het beginpunt wilt reizen. Kun je niet het hele rondje lopen? Parkeer je auto dan op een punt dat goed met het openbaar vervoer te bereiken is. Wandel zover als je wilt en neem vervolgens het openbaar vervoer terug naar je beginpunt. Streekpaden lopen vaak door dorpen die vrijwel altijd een station of bushalte hebben. Het kan handig zijn om dit vooraf al even uit te zoeken, zodat je voorkomt dat je met 3 verschillende buslijnen naar je auto terug moet, terwijl je een rechtstreekse verbinding hebt als je doorloopt naar het volgende dorp.
Overnachten langs een streekpad
Vaak kun je in de dorpjes die het streekpad doorkruist overnachten in hotels, B&B's op campings. Op de populairdere streekpaden en in het hoogseizoen, zit deze accommodatie snel vol. Boek je overnachtingen dus op tijd of ga op avontuur en regel een slaapplek bij vreemden in de tuin. Je kunt ook overnachting zoeken op een kleine afstand van de route, waar je met het openbaar vervoer naartoe kunt reizen. Vraag ook gerust de eigenaars/verhuurders om je langs de route op te halen. Vaak doen ze dat graag voor wandelaars (voor hen is 5 km met de auto rijden bijna niets, terwijl het voor jou meer dan een uur extra lopen is). Noteer vooraf ook de supermarkten en horecagelegenheden onderweg. Ga niet blindelings op de informatie in de routegids af, maar controleer of die bedrijven nog bestaan en geopend zijn. Plan hoeveel voeding je mee moet nemen tussen twee supermarkten, zodat je niet onnodig met extra gewicht op je rug rondsleept. Dat geldt ook voor water. Neem niet meer drinken mee dan je op een dag nodig hebt. In Nederland kom je zoveel huizen tegen onderweg dat je altijd wel ergens om water kunt vragen of water kunt kopen.
De markering van streekpaden
Je hebt ze vast wel eens gezien: geelrode blokjes op een boom, paal of bordje. Deze markeren streekpaden, die in beide richtingen bewegwijzerd worden. Deze tekens zijn niet altijd goed te vinden, dus zorg dat je niet helemaal afhankelijk van ze bent. Neem een routekaart en/of wandelgids mee als back-up. Bekijk voor vertrek de officiële websites van de streekpaden voor eventuele routewijzigingen.
Een overzicht van de streekpaden in Nederland
- Scholtenpad - 102 km - Gelderland, omgeving Winterswijk
- Twentepad - 87 km - Twente, omgeving Oldenzaal en Almelo
- Streekpad Nijmegen - 117 km - Gelderland, omgeving Nijmegen
- WaddenWandelen - 300 km - Noord-Holland, Friesland, Groningen, de eilanden
- Brabants Vennenpad - 233 km - Noord-Brabant, omgeving Eindhoven
- Drenthepad - 324 km - Drenthe, grote ronde tussen Roden, Emmen en Steenwijk
- Krijtlandpad - 90 km - Limburg, omgeving Maastricht en Belgische grens
- Graafschapspad - 116 km - Gelderland, omgeving Zutphen en Doetichem
- West-Friese Omringdijk - 150 km - Noord-Holland, omgeving Alkmaar en IJsselmeer
- Maas-Niederrheinpad - 342 km - Limburg, omgeving Venlo
- Hanzestedenpad - 120 km - Overijssel, omgeving Zwolle en Arnhem
- Groene Hartpad - 192 km - Zuid-Holland en Utrecht, omgeving Zoetermeer en Utrecht
- Utrechtpad - 162 km - Utrecht, omgeving Utrecht
- Maas- en Peelliniepad - 122 km - Noord-Brabant, omgeving Boxmeer
- Oosterscheldepad - 195 km - Zeeland, rondom Oosterschelde
- Veluwe Zwerfpad - 375 km - Gelderland, omgeving Apeldoorn en Arnhem
- Brabantse Wal - 112 km - Noord-Brabant, omgeving Bergen op Zoom
- bestaat niet (meer)
- Elfstedenpad - 283 km - Friesland, volgt de Elfstedentocht
- Noardlike Fryske Wâldenpad - 150 km - Friesland, omgeving Leeuwarden en Drachten
Mijn favoriete streekpad
Ik heb helaas nog lang niet alle streekpaden in Nederland kunnen lopen. Van de routes die ik al wel gelopen heb, zijn het Veluwe Zwerfpad en het Krijtlandpad mijn favorieten. Het Zwerfpad loopt in meerdere cirkels die met elkaar verbonden zijn, waardoor je ook een rondje kunt lopen als je slechts een paar dagen de tijd hebt. Loop dagenlang door bossen en over zandvlakten en je waant je in het buitenland! Ook op het Zuid-Limburgse Krijtlandpad voel je je niet in Nederland. Heuvels, schattige dorpjes en een ander taaltje dan we hier in Groningen spreken.
Dit moet je weten over het maken van een lange afstand wandeling
De streekpaden loop je niet even in één dag, je bent vaak meerdere dagen tot meerdere weken onderweg. Je kunt ervoor kiezen om losse etappes te lopen, en met het openbaar vervoer van je eindpunt terug te reizen naar je beginpunt. De wandelroutes lenen zich ook perfect voor een trektocht. Bereid je goed voor op je wandelreis en neem altijd een routegids of -kaart mee. Overnachten kan langs de route vaak op Natuurkampeerterreinen, Campspace en andere campings. Je kunt natuurlijk ook bij mensen aanbellen en vragen om een slaapplek, voor extra avontuur. Wie liever niet kampeert, boekt een Bed en Breakfast of een overnachting via Vrienden op de Fiets.