Wandelen in de regen: zo blijft dat leuk
Ik ken weinig mensen voor wie wandelen in de regen een feestje is. Zelf vind ik het inmiddels niet meer zo erg. Ik ben praktisch goed voorbereid, ik zet een mindset-knop om in mijn hoofd en weet dat ik me na het wandelen beter voel dan als ik helemaal niet op pad was gegaan. Op deze pagina lees je wat ik doe om wandelen in de nattigheid zo comfortabel mogelijk te maken.
Wandelen in de regen? Of niet?
Ik ken genoeg mensen die überhaupt niet gaan wandelen als er kant is op een buitje en zeker niet als het voor vertrek al regent. Ik kan me dat ergens wel voorstellen, want natregenen is ook niet mijn grootste hobby. Maar ik ben wel Nederlandse en ik woon een deel van het jaar in Schotland. Als ik alleen ga wandelen als het 100% zeker droog blijft, dan kom ik zelden buiten. Ik maak liever een wandeling in de regen, dan dat ik helemaal niet naar buiten ga. Op dagen waarop het non-stop regent, en dat komt in de praktijk heel weinig voor, wandel ik dus gewoon in de regen. Hoe vaker je dat doet, hoe normaler het gaat voelen.
Bovendien is mijn ervaring dat wandelen in de regen vooraf soms harder afzien is dan tijdens het lopen. Eenmaal lopende valt het - mits je goede kleding hebt - vaak best wel mee. Dat getik op je capuchon went vanzelf en de natuur is ook mooi als het nat is. Ik zeg: gewoon gaan!
Slecht weer bestaat niet... goede regenkleding
Je hebt hem vast al eens gehoord, een variant op het cliché 'there is no such thing as bad weather, just inappropriate clothing'. Geen slecht weer, alleen slechte kleding. Wat ik dan doortrek naar 'slechte voorbereiding'. Zonder goede regenkleding zou ik ook niet gaan wandelen in de regen, tenzij het windstil genoeg is om een paraplu te gebruiken.
Wat je dan aan moet trekken? Dat leg ik uit in mijn blog over regenkleding voor wandelen. Draag een goede regenjas en regenbroek of - als je dat prettiger vindt zitten - een poncho. Kies voor ademend materiaal, want anders word je alsnog nat, maar dan van je eigen zweet. Ik heb zelf een regenjas en regenbroek van Rab, die al jaren meegaan.
Tip: heb je nog geen goede regenkleding in huis? Kijk eerst op tweedehands platforms zoals Vinted, Marktplaats en Facebook of je iets kan vinden. Je kan een regenjas technisch laten reinigen en opnieuw laten impregneren bij de Bever. Je kan dit ook zelf doen met behulp van Nikwax (gebruik geen gewoon wasmiddel!). Zie daarvoor dit stappenplan voor je regenjas wassen.
Waterdichte schoenen
Regen staat vaak ook garant voor paden die zompig zijn of onder water staan. Ik zou ervoor kiezen om waterdichte schoenen aan te doen. Dat kunnen bergschoenen zijn, of waterdichte trailrunners (hardloopschoenen).
Op meerdaagse wandeltochten loop ik vaak wel op niet-waterdichte trailrunners of lage wandelschoenen. Dit type schoen ademt beter en droogt sneller als hij eenmaal nat is. Deze keuze is echt persoonlijke voorkeur, dus probeer uit wat jij fijn vindt.
Ook handig om mee te nemen
Dit zijn nog wat dingen die handig zijn om in je rugzak te stoppen als je in de regen gaat wandelen:
- een regenhoes voor je rugzak (let op: deze laten bij harde regen vaak toch vocht door)
- drybags of andere waterdichte zakken voor spullen die niet nat mogen worden
- extra laagjes kleding voor als je koud of nat wordt
- een extra paar sokken
- waterdicht handschoenen en een Buff als je ook kou verwacht
- waterdichte kaarthoes van bijvoorbeeld Sea to Summit en/of een waterdicht hoesje voor je telefoon als je daarmee navigeert
- zitflap voor je pauzes
- reflectievestje en lampjes als je bij hevige regen over of langs de weg moet wandelen.
In het wild
In Nederland hoef je zelden te vrezen voor je veiligheid als je in de regen wandelt. In heuvelachtig terrein moet je beter opletten. Smalle paadjes over heuvels, langs water en naast afgronden kunnen glibberig zijn bij nattigheid. Waterwegen en meertjes kunnen overstromen als de regen lang aanhoudt. Stroompjes kunnen groeien tot riviertjes en bruggen kunnen onbegaanbaar worden. Regen kan modder en puin meevoeren een helling af.
Op hoogte wil je extra je best doen onderkoeling te voorkomen. Kijk uit voor onweer in de bergen en kies bij slecht zicht niet voor lastig navigeerbare routes. Vaak kan je dit soort situaties voorkomen door voor vertrek de weersvoorspelling te checken. Gebruik daarvoor een geschikte website voor het weer in de bergen.
'Slecht weer', goede mindset
Niet alleen praktisch, maar ook mentaal kan wandelen in de regen uitdagend zijn. Ik heb van wandelen mijn werk en leven gemaakt en heb dus al heel wat buien op mijn kop gekregen, maar ook ik kan er goed doorheen zitten als die regen maar op me neer blijft storten. Wat mij helpt om het leuk te houden:
- geen woorden zoals 'rotweer' gebruiken en mopperen, want dat verandert toch niets en maakt me alleen maar negatiever (want meer gefocust op alles wat niet zonnig is in het leven)
- in een vast ritme lopen en naar binnen keren. Leuke herinneringen in mijn hoofd herbeleven, alternatieve songteksten voor liedjes bedenken, opsommen waar ik dankbaar voor ben.
- mezelf een beloning aan het einde beloven. Een warme kop thee, favoriete boek lezen in mijn bed/tent of die lekkerste snack uit mijn tas.
- op meerdaagse tochten trakteer ik mezelf na aanhoudende buien en kou soms op een hostel of hotel.
- de schoonheid in het landschap zoeken. Die buien maken alles vaak wat mystieker en dat is toch ook wel mooi. En niet de hele tijd vergelijken met hoe het eruit gezien zou hebben als de zon schijnt. Als de zon altijd zou schijnen, zou je dagen vol zonlicht minder gaan waarderen - net als met elke dag pizza eten!
Voorbereidingen voor na de wandeling
Als ik weet dat ik nat ga regenen tijdens mijn wandeling, tref ik vast wat voorbereidingen voor als ik terug ben op het startpunt. Toen ik nog een auto had, legde ik vaak mijn zachtste droge kleding en een thermoskan met thee in de kofferbak. Nu ik geen auto meer heb en met het openbaar vervoer reis, stop ik droge kleding in mijn rugzak. Ik kleed me dan in het toilet van een café om. Eindigt mijn route niet bij een café en moet ik nog best een stukje naar huis reizen? Dan probeer ik de route om te leggen en een ander startpunt (met restaurantje!) te zoeken.