Zo bereken je de wandeltijd van een wandelroute
Wandelen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Wandelen
12/17/2023
6 min

Wandeltijd berekenen: hoe lang doe jij over X kilometer lopen?

12/17/2023
6 min

Wel zo handig als je voor vertrek weet hoe lang je ongeveer over je wandelroute gaat doen. In eigen land kunnen we dat zelf vaak nog wel op gevoel. In het buitenland wordt dat vaak lastiger, omdat wandelroutes dan vaak ook omhoog en omlaag gaan. Dan heb je een formule nodig om je wandeltijd te berekenen. Dat leer ik je in dit artikel. Vind je al dat rekenen maar vermoeiend en laat je liever software het werk voor je doen? Scrol dan even door naar de wandeltijd makkelijk berekenen.

Hoe bereken je de wandeltijd?

Hoe lang je over een wandelroute doet, hangt van meerdere factoren af. Factoren die met de route te maken hebben, zoals de lengte van de route, hoeveel meters de route stijgt en daalt en over wat voor terrein je loopt (hoe ongelijker het pad, hoe langzamer je gaat). Sneeuw op het pad, zompige ondergrond (zoals bog in Schotland) en doorwadingen van rivieren kunnen je ook behoorlijk vertragen.

Daarnaast spelen jouw wandeltempo en jouw uithoudingsvermogen een rol. Misschien loop je veel langzamer bergop dan de gemiddelde persoon, maar wandel je op vlak terrein bovengemiddeld snel. Er is dus niet één wandeltempo dat je aan kunt houden om de wandeltijd te berekenen. Er zijn gelukkig wel wat gemiddelden en formules die je als handvatten kunt gebruiken.

wandeltijd-bergen

Hoeveel kilometer wandel je in een uur?

De gemiddelde persoon wandelt 4 kilometer per uur op vlak en makkelijk bewandelbaar terrein. Op de meeste Nederlandse wandelpaden betekent dat dat je ongeveer vier kilometer in een uur wandelt. Misschien loop je net als ik sneller, omdat je lange benen en/of een goede conditie hebt bijvoorbeeld. Op rulle zandpaden of strand loop je waarschijnlijk langzamer. En als je opzwepende muziek in je oren afspeelt loop je waarschijnlijk een stuk sneller ;)

--> Je wandelsnelheid (en -techniek) verbeteren? Volg net als ik een online wandeltraining met oefeningen en conditietraining.

Hoeveel minuten duurt elke kilometer wandelen?

Als we die gemiddelde wandeltijd van 4 kilometer per uur omrekenen, doet een gemiddeld persoon 15 minuten over een kilometer over vlak, makkelijk begaanbaar route. Ligt er 15 centimeter sneeuw of stijgt het pad 200 meter, dan doet hij er hoogstwaarschijnlijk langer over.

wandeltijd-wandelroute-berekenen

Hoe bereken je de wandeltijd in de bergen?

Voor het berekenen van de wandeltijd in de bergen ga je uit van die snelheid van 4 kilometer per uur op vlak terrein. 1 kilometer wandelen duurt dan 15 minuten. Vermenigvuldig de afstand van je wandelroute met 15 om de basiswandeltijd uitgedrukt in minuten te berekenen.

Voor elke 300 meter stijgen over een goed begaanbaar pad tel je een uur wandeltijd bij je wandeltijd op. Voor elke meter is dat 0,2 minuten, dus vermenig het aantal meters dat je omhoog loopt met 0,2.

Voor elke 500 meter dalen over een goed begaanbaar pad tel je een uur wandeltijd bij je wandeltijd op. Voor elke meter dalen is dat 0,12 minuten, dus vermenig het aantal meters dat je omlaag loopt met 0,12.

Wandel je over ongelijke paden, paden met veel losse stenen, gladde paden of technisch moeilijke paden, dan moet je rekening houden met extra wandeltijd. Vergeet ook niet dat je onderweg regelmatig wil pauzeren. Ik reken zelf vaak 10 minuten pauzetijd per uur wandelen, plus een half uur lunchpauze. Dat doe ik gebaseerd op eigen ervaring, maar jij mag gerust meer of minder pauzetijd rekenen.

Voorbeeld: hoe lang duurt het om 5 kilometer te wandelen?

Stel je wilt 5 kilometer door een Drents bos wandelen. Je weet dat de gemiddelde mens daar ongeveer een kwartier over doet. Vijf kilometer wandelen duurt dan een uur en een kwartier. Tenzij je onderweg uitgebreid stopt voor foto's, snacken of kletsen met schattige oude vrouwtjes natuurlijk.

Stel nu dat je 5 kilometer in de Franse Alpen wilt wandelen. Dat is wel wat anders dan een Drents bos, want je moet waarschijnlijk omhoog en omlaag. Laten we zeggen dat je 250 meter stijgt en 180 meter daalt in deze vijf kilometer lange route. Je berekent je wandeltijd dan als volgt:

  • op vlak terrein zou je 5x15 min = 1:15 uur over je wandelroute doen
  • je stijgt 250 meter en dat kost 250x0,2 = 50 minuten extra
  • je daalt 180 meter en dat kost 180x0.12 = 21.6 minuten extra (laten we voor het gemak 22 minuten zeggen, het komt niet aan op een paar seconden tenslotte
  • over deze 5 kilometer door de bergen wandelen doe je dan 1:15 uur + 50 min + 22 min = 2:27 uur. Zonder pauzes en op makkelijk te bewandelen terrein

hoe-bereken-je-de-wandeltijd

Personaliseer de berekening van je wandeltijd

Tijdens het uitvoeren van je wandelroute merk je misschien dat je korter of langer over je wandelroute doet dan je berekend had. Dat komt omdat je met een gemiddelde rekende, en jouw wandeltempo misschien hoger of lager ligt dan het gemiddelde. Of lager in het stijgen, maar hoger in het dalen bijvoorbeeld. De getallen en formule die ik hierboven noem, zijn dus niet voor iedereen precies juist.

Wil je in de toekomst nauwkeurigere berekeningen maken? Houd je wandeltijd bij. Ik weet bijvoorbeeld van de routes die ik in Nederland wandelde dat ik gemiddeld 5-6 kilometer per uur loop als ik solowandel (en niet klets of me aanpas aan de snelheid van mijn gezelschap ;) ). Houd eens voor vijf of meer wandeltochten bij hoeveel kilometer je in hoeveel tijd afgelegd hebt en reken dat om naar je eigen gemiddelde.

Dit kun je ook doen voor je wandeltijd in de bergen. Zet je stopwatch aan voordat je aan je klim begint en stop hem als je boven bent. Met behulp van bovengenoemde berekening en het weten van je gemiddelde snelheid op vlak terrein kun je zo uitrekenen hoeveel extra tijd jij voor elke 100 meter stijgen moet rekenen. En zo kun je dat ook doen voor elke 100 meter dalen. Ik ben te lui voor zulke berekeningen en reken gewoon 1 tot 2 uur extra voor bergwandeltochten met veel stijgen.

berekenen-wandeltijd

Het komt allemaal ook niet zó precies

Ik raad je aan om altijd speling aan te houden bij je wandeltochten. Heb jij berekend dat je in twee uur een route af kunt leggen, dan moet je als je niet in het donker wilt lopen niet pas twee uur voor zonsondergang op pad gaan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik loop veel ontspannender als ik weet dat ik genoeg tijd heb om een route af te leggen. Komt het allemaal heel precies, dan ga ik uit angst niet op tijd te zijn vaak onbewust harder lopen dan ik normaal doe en kom ik veel vermoeider en minder ontspannen op het eindpunt aan. Liever wat speling dus, dan kun je ook ongepland een langere pauze houden, een drankje doen bij een berghut en een praatje maken met andere wandelaars. Begin dus gewoon ruim om tijd aan je wandeling (en neem een hoofdlamp mee als je het er toch op aan gaat laten komen).

De wandeltijd makkelijk berekenen

Misschien ben je net als ik geen fan van rekensommetjes voor elke wandeltocht die je maakt. Ik bereken mijn wandeltijd alleen op bovenstaande manier als ik 'in het wild' ben en geen internet heb om mijn hulpmiddel in te schakelen. Waar ik internet heb, gebruik ik een navigatie-app voor wandelen, zoals Komoot, om het rekenwerk voor mij te doen. Deze apps hebben een wandeltijdberekening ingebouwd en kunnen het klusje voor je klaren als ze weten welke route je wilt lopen. Je kunt in Komoot je conditieniveau aanpassen om de berekening accurater te maken (zie ook mijn handleiding Komoot).

Klopt de wandeltijd in wandelgidsen en op wandelbordjes voor jou?

Hoe lang je over een wandelroute doet kun je vaak ook aflezen in de informatiefolder of routegids of op wandelbordjes in het wild. De makers van routes hebben hun eigen formules voor het bereken van de tijd die een route kost, waarin ze rekening houden met de hoogtemeters. De ene routemaker gebruikt misschien een andere formule dan de ander. Niet gek opkijken als de wandeltijd op Zwitserse wegwijzers wel overeenkomt met hoe lang jij er daadwerkelijk over doet, maar die in Noorwegen niet.

Hoe kom je erachter of de wandeltijd in wandelgidsen en op wandelbordjes voor jou klopt? Door te gaan lopen en zelf bij te houden hoe lang je over een deel van die route doet. Noteer hoe laat het is als je bij bordje 1 vertrekt, waar bijvoorbeeld op staat dat een punt/berghut/dorp langs je route nog een uur lopen is. Op dat punt aangekomen kijk je of jij daar inderdaad een uur over gedaan hebt. Hetzelfde geldt voor de tijdsschatting in routegidsen, al zal je daarvoor vaak eerst een hele route of dagetappe moeten lopen voordat je hier wat over kunt zeggen.

Meer leren over lange wandeltochten voorbereiden?

In mijn e-books Handboek voor meerdaagse wandeltochten en Handboek Huttentochten leer ik je wat je verder nog wilt weten voordat je op avontuur gaat.

Reacties