Hanwag Tatra Light
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
12/27/2021
3 min

Dit zijn mijn wandelschoenen: Hanwag Tatra Light GTX

12/27/2021
3 min

Wat voor jou de beste wandelschoenen zijn, hangt af van de vorm van je voet, je persoonlijke voorkeuren en het type terrein waarop je gaat lopen. Nu krijg ik wel vaak de vraag welke wandelschoenen ik zelf heb en die vraag zal ik in dit artikel beantwoorden. Mijn schoenen zijn de Hanwag Tatra Light GTX.

De Hanwag Tatra Light

De Hanwag Tatra Light GTX is de lichtgewicht versie van de populaire Hanwag Tatra schoen. Dit was één van de bestverkochte schoenen toen ik nog in de outdoorwinkel werkte. Hoewel ik tien jaar vele modellen uitgetest heb die het allemaal nét niet waren (lees: blaren gaven), zaten de Tatra Lights direct goed. Ik heb snel knelpunten bij mijn tenen en hoewel ik geen hallus falgus heb, bleek de Bunion-versie het best te zitten. Deze heeft net wat extra ruimte voor een knobbel bij de grote teen. Er is ook een breder model dat op de hele voet extra breed is. De schoen is er in dames- en herenmodel.

--> Ik raad je aan om je altijd door een schoenenexpert in een outdoorwinkel te laten adviseren welke pasvorm het best bij jouw voeten past.

hanwag-tatra-light

De voordelen van de Tatra Light

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de schoenen heerlijk licht. Ik vind de stevigheid van hoge wandelschoenen erg fijn, maar vind het minder fijn als die schoenen als zware blokken aan je voeten hangen. De light-uitvoering van de Tatra biedt daarin de perfecte tussenweg.

De schoenen zijn waterdicht, ademen goed en hebben een zool waarin niet zo snel steentjes en takjes vast komen te zitten. De veters zijn makkelijk te strikken en de 'flap' tussen de veters en de voet zit altijd gelijk goed en schuift niet.

Hoewel pasvorm natuurlijk belangrijker is dan looks, heb je keuze uit unieke kleuren. Denk aan zwart-oranje, zwart-blauw, grijs-donkerroze/paars of diverse tinten blauw.

hanwag-schoenen-tatra-light


Voor welk type terrein/wandeling zijn deze schoenen geschikt?

De Tatra Light is geschikt voor wandelingen in heuvels en op niet al te technische bergpaden. Het maakt daarbij niet uit of je met een rugzak loopt of niet. Je kunt ze natuurlijk ook dragen in het vlakke Nederland, maar daar zou ik liever kiezen voor lagere en (nog) lichtere modellen. Hij wordt geclassificeerd als B-schoen. Voor uitdagendere gebieden heb je (stevigere) schoenen uit de C- of D-categorie nodig.

tatra-light-dames


Materiaal

Je kiest tussen een leren voering of een GORE-TEX voering. De GORE-TEX voering van mijn editie zorgt ervoor dat ik lekker droge voeten houd tijdens het wandelen. Ze ademen daarbij wel voldoende, waardoor zweetvoeten zolang mogelijk voorkomen worden. Bij heel warm weer zal je natuurlijk altijd wat zweten en goede wandelsokken helpen enorm.

De buitenkant is gemaakt van suède en stof. De schoen heeft dus geen gladde buitenkant zoals veel wandelschoenen, maar een wat 'opgeborstelde' look. Kies bij het invetten voor speciaal onderhoudsmiddel om dit in stand te houden, of maak de buitenkant alsnog glad met standaard onderhoudsmiddel.

--> Lees ook even mijn tips voor het onderhouden van je wandelschoenen

De zool is een Vibram® Integral Light zool. Deze heeft zo'n slim profiel dat je wel grip hebt, maar dat stokjes en steentjes niet tussen de onhandig gevormde 'noppen' blijven zitten zoals bij veel andere wandelschoenen vaak het geval is. De gehele zool dempt ook lekker en is zo flexibel als je van een categorie B-schoen zou verwachten. Zelf vind ik de binnenzool iets te plat, dus ik heb er een licht gevormde inlegzool in gelegd.

zool-hanwag-tatra-lightDe zool van de Hanwag Tatra Light is slim ontworpen (foto: Hanwag.com)


Meer weten?

Bekijk de schoenen op de website van Hanwag of lees het uitgebreide testverslag van de NKBV.

Foto's door Marleen Annema.

Reacties
Categorieën