Waarom ik fan ben van winterkamperen
Kamperen
Paulien
Kamperen
11/01/2020
2 min

Waarom ik fan ben van winterkamperen

11/01/2020
2 min

Ik ben, net als steeds meer Nederlanders, een fan van winterkamperen. Nu word ik vaak gek aangekeken als ik mensen vertel dat ik op een winterse middag naar de camping vertrek. Of ik soms een beetje gek ben? Misschien wel. Dit zijn mijn acht redenen om juist in hartje winter óók te gaan kamperen.

Reden 1: je maakt de seizoenen heel bewust mee

Wie in de herfst en winter vooral binnen bij het kacheltje kruipt, maakt de seizoenen minder bewust mee dan wie ook in de koudere seizoenen de natuur in gaat. Ik kom vaak terug op dezelfde locaties, die ik zie veranderen met de seizoenen. Door me zo bewust te zijn van die veranderingen, voel ik me meer verbonden met de natuur.

Reden 2: campings en natuurgebieden zijn rustiger in de winter

Campings en hun omgeving worden in de zomer meer bezocht dan in de winter. Dat heeft als groot voordeel dat je soms een camping en het omliggende natuurgebied helemaal voor jezelf hebt. Heerlijk als je op zoek bent naar rust en ruimte.

Ik heb heel goede herinneringen aan mijn winterse microavontuur in het Dark Sky Park bij Frits in Warffum (Groningen). Graag wil ik ook eens foto’s maken op de Brabantse zandvlaktes bij zonsopkomst, dus kamperen op de Campspace in Boxtel staat ook hoog op mijn lijstje.

Reden 3: verbinding maken met anderen rond een kampvuur

Op veel campings die ’s winters geopend zijn, mag je een kampvuur maken. Niets zo lekker als rond een knapperend vuurtje genieten van een kop warme chocolademelk en kampvuurbroodjes of je avondmaaltijd. Heb je buren? Nodig ze uit rond je kampvuur en die verhalen komen dan vanzelf wel.
Tip: neem een gitaar mee als je van zingen houdt!

kampvuur-winterkamperen

Reden 4: je maakt de zonsopkomst én de zonsondergang bewust mee

Waar je ’s zomers slechts een paar uurtjes kunt slapen om én de zonsopkomst én de zonsondergang te bekijken vanaf je kampeerplek, kun je in de winter ruim voldoende uren slaap krijgen. Geniet van je avondmaaltijd terwijl je naar de zonsondergang kijkt, en nuttig een warm ontbijtje bij zonsopkomst. Veel romantischer wordt het niet toch?

Reden 5: je kunt uitslapen zonder je tent uit te zweten

Waar je op een warme zomerdag langzaam in je tent gekookt wordt als je uit wilt slapen, kun je in de winter comfortabel uitslapen. Ik vind het heerlijk om ’s morgens nog even diep in mijn slaapzak te kruipen en naar de vogeltjes te luisteren terwijl ik langzaam wakker word.

Reden 6: winterkamperen voelt soms alsof je in een kerstkaart leeft

Een warme trui (over meerdere lagen kleding natuurlijk!), een muts en dikke wanten geven een instant winters gevoel. Bedenk daar een dampende kop warme chocolademelk en een laagje sneeuw bij en je voelt je alsof je in een kerstkaart gestapt bent.
Tip: neem een camera en statief mee en maak tijdens je kampeeravontuur alvast je volgende kerstkaart.

Reacties
Categorieën