Wat zijn goede wandelschoenen voor een wandelvakantie?
Een niet onbelangrijke vraag bij het voorbereiden van je grote avontuur is ‘wat zijn goede wandelschoenen voor een wandelvakantie?’. Ik weet uit eigen ervaring hoe slechte wandelschoenen je hele vakantie kunnen verpesten als je niet verder kan lopen door pijnen of (te) erge blaren. Daarom geef ik je in dit artikel tips voor het aanschaffen van je wandelschoenen.
Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk voor je wandelvakantie?
Wandelen op ongeschikte wandelschoenen kan je wandelvakantie flink verpesten. Slecht passende schoenen leveren vaak pijntjes en blaren op, die je nog dagenlang blijven teisteren omdat je vaak alleen dat ene paar schoenen mee hebt.
Ik raad je aan om in goede wandelschoenen te investeren en je bij aanschaf te laten adviseren door een expert. Een goede wandelschoen biedt steun aan je onderlichaam en bescherming tegen scherpe steentjes, ongelijke grond en water. Ook is het belangrijk dat je schoen goed ademt en schokken zoveel mogelijk dempt . Afhankelijk van het gebied waar je heen gaat en de weersomstandigheden op het moment van je wandelvakantie, moet je schoen wel of niet waterdicht zijn.
Verschillende soorten wandelschoenen
Je hebt keuze uit vele vormen en maten wandelschoenen, die onder andere verschillen in:
- Gevoel aan de voet, de pasvorm.
- Waterdichtheid: sommige schoenen later water door, anderen zijn meer waterdicht. Beide soorten hebben zo hun voordelen.
- Ademend vermogen: hoe meer ademend vermogen een schoen heeft, hoe minder je voeten zweten en hoe sneller de binnenkant van je schoen droogt.
- Gewicht
- Materiaal: kies je voor leer of synthetisch materiaal? Leer ademt en isoleert goed, maar heeft voor mij als vegetariër niet de voorkeur.
–> lees hier meer over veganistische wandelschoenen - Duurzaamheid: stevigere schoenen gaan vaak langer mee.
Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. De indeling wordt gemaakt op basis van hoe stug de zool is en hoe stevig de schoen om de voet zit. Er zijn ook schoenen die tussen twee categorieën in vallen, zoals BC-schoenen. Steeds meer wandelaars kiezen tegenwoordig voor trailrunschoenen in plaats van wandelschoenen van één van bovengenoemde categorieën.
Trailrunschoenen in plaats van wandelschoenen voor je wandelvakantie
Steeds meer mensen kiezen voor trailrunschoenen voor hun wandeltochten met of zonder rugzak. Deze schoenen zijn vaak erg licht, goed ademend en sneldrogend (want: niet waterdicht). Ook zien ze er wat sportiever uit dan de lompere wandelschoenen, wat ze voor veel wandelaars een aantrekkelijker alternatief maakt.
Vooral in droog, warm gebied vind ik het fijn om op trailrunschoenen te wandelen. Ga ik echter naar Schotland, waar de ondergrond vaak nat is en de temperaturen niet erg hoog zijn, dan draag ik toch echt liever waterdichte wandelschoenen. Natte schoenen en sokken zorgen voor blaren en in Schotland kan ik dit soort schoenen niet snel genoeg drogen. In de droge lucht en zon van Spanje zouden deze schoenen in no-time droog zijn.
Categorie A wandelschoenen
A-schoenen zijn lage wandelschoenen die vaak onder de enkel ophouden. Van alle categorieën lijken deze schoenen het meest op hardloopschoenen. De zool is flexibel en geeft veel demping. A-schoenen zijn geschikt voor wandelingen op relatief vlak en droog terrein met een licht rugzakje op.
Categorie A wandelschoenen en trailrunschoenen worden door sommige experts afgeraden voor mensen die met een zware rugzak op hun rug lopen. Volgens deze mensen geven deze schoenen te weinig steun aan de enkels. Experts uit de ‘tegenpartij’ beweren echter dat je enkels sterk genoeg moeten zijn om zelfs zonder schoenen probleemloos met een zware tas op te kunnen lopen. Ik zit er qua mening tussenin: ik denk dat het erg belangrijk is dat je (je enkels) voor een wandelvakantie goed traint, maar dat stevigere/hogere wandelschoenen een fijn hulpmiddel zijn.
Categorie B wandelschoenen
Categorie B wandelschoenen zijn hoger dan A-schoenen en bedekken de enkel. De zool is relatief flexibel en de schoen geeft meer steun dan een A-schoen. B-schoenen zijn geschikt voor mensen die op ruigere paden lopen en graag wat extra steun voor de enkel hebben. Voor een huttentocht met een niet te zware rugzak kies je vaak voor een categorie B wandelschoen.
Categorie C wandelschoenen
C-schoenen zijn stugger dan B-schoenen en daardoor geschikt voor mensen die in ruig gebied en/of met een zware rugzak op gaan lopen. Deze schoenen zijn stugger, waardoor ze voldoende steun aan je enkels geven en je voet beschermen op oneffen paden. De tenen en hak zijn extra beschermd, wat fijn is op oneffen paden.
Categorie D wandelschoenen
Categorie D wandelschoenen zijn de stugste en zwaarste schoenen, met een vrijwel onbuigbare zool. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor mensen die in het hooggebergte, door sneeuw of bij extreme temperaturen lopen.
1. Schoenen voor een wandelvakantie zonder zware rugzak
Voor een wandelvakantie waarbij je geen spullen meedraagt omdat je bijvoorbeeld vanuit een huisje of tent je wandelingen maakt of bagagevervoer gebruikt, kun je elk type wandelschoenen dragen. Houd natuurlijk wel rekening met het terrein: schoenen die op een fietspad in Flevoland lekker lopen, zijn niet per se heel geschikt voor wandelen in de Alpen. Denk na over het type wandelpad dat je gaat nemen en bepaal daarna hoe stug de zool van je wandelschoenen moet zijn. Ik loop in de bergen lekkerder op categorie C wandelschoenen dan op categorie A wandelschoenen.
2. Schoenen voor een wandeling met (relatief) zware rugzak op egale ondergrond
Zoals ik al schreef, zouden je enkels, knieën en andere gewrichten goed genoeg getraind moeten zijn om een wandelvakantie met (relatief) zware rugzak aan te kunnen. Je zou ook zonder stevige schoenen moeten kunnen lopen zonder blessures te krijgen. Ik ken veel mensen die hun wandelvakanties met backpack ondernemen op categorie A wandelschoenen of zelfs trailrunningschoenen. Dat werkt goed voor hun, maar voor mij wat minder. Ik merk dat ik de steun die mijn categorie B wandelschoenen me tijdens trektochten geven toch wel erg fijn vindt. Je leest het al: smaken verschillen, dus test wat voor jou goed werkt.
3. Wandelschoenen voor wandelen met een (relatief) zware rugzak op bergpaadjes
Ga je met je rugzak op over niet-egale (rots)paden lopen? Dan raad ik je aan schoenen met een stugge zool te kopen. Met het extra gewicht van je rugzak heb je meer last van een ongelijke ondergrond dan wanneer je zonder rugzak loopt. Ook vind ik de extra steun die categorie C (of D) wandelschoenen me op zulke paden geven erg fijn.
Hoe kies je de beste wandelschoenen?
Ik raad je aan om je altijd te laten adviseren door een expert in een buitensportwinkel. Vertel wat voor wandelvakantie je gaat maken en laat je voeten opmeten. Vaak heb je voor wandelschoenen een maat groter nodig dan je normaal draagt. Ga bij voorkeur later op de middag schoenen passen, omdat je voeten rond die tijd het meest opgezwollen zijn. Trek goede wandelsokken aan die je ook tijdens je trektocht wilt gaan dragen.
Probeer verschillende schoenen uit in de winkel. Sommige winkels hebben een grindbak met een helling en afdaling waar je de schoenen op een helling kunt testen. Let bij het afdalen op dat je tenen de voorkant van de schoen niet raken. Bij het lopen en stijgen mag je hiel niet uit de achterkant van de schoen omhoog komen.