Hanwag Tatra Light review
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
04/09/2024
5 min

Paulien probeert... de Hanwag Tatra Light wandelschoenen

04/09/2024
5 min

Van de smalle bergpaden in de Zwitserse Alpen tot de veenpaden in de Schotse heuvels: mijn Hanwag Tatra Light GTX hebben me in de afgelopen zes jaar op heel wat mooie plekken gebracht! Daarvoor heb ik acht andere modellen geprobeerd, waarbij ik vaak toch weer knellende tenen of blaren op mijn hakken kreeg. Je kan je voorstellen dat je daar redelijk radeloos van wordt, maar in mijn Hanwag Tatra Light GTX maakte ik al vele honderden kilometers zonder pijn (hoera!). Daarom in dit blog een ode aan mijn favoriete wandelschoenen (oke eigenlijk een oprechte review maar er is zo weinig op aan te merken dat het meer een liefdesverklaring lijkt ;) ).

hanwag-tatra-light-review

😍 Stevig en toch redelijk licht

De Hanwag Tatra Light schoenen bieden stevigheid aan de voet en enkel, wat ik extra fijn vindt als ik met een rugzak met kampeerspullen door de heuvels of bergen loop. De schoenen zijn met een gewicht van een kilo niet echt lichtgewicht te noemen, maar ze zijn voor de stevigheid die ze bieden wel relatief lichtgewicht.

😍 Geen irritante 'flap' over de voet

De meeste wandelschoenen hebben tussen de bovenkant van je voet en de veters een dikke 'flap'. Deze flap maakt de schoen comfortabel en waterdicht en is dus onmisbaar. Bij sommige schoenen leeft die flap een soort eigen leven, waarbij hij continu opzij schuift. Een van mijn wandelmaatjes heeft daardoor drukplekken op de bovenkant van haar voet. Irritant! Daar heb ik met de Hanwag 'flap' geen last van, die zit zelfs na 38 kilometer achter elkaar lopen nog netjes waar hij hoort.

hanwag-tatra-light-gtx

😍 Geen voetenbadje tijdens het lopen

Als ik iets irritant is, dan zijn het voeten die soppen in wandelschoenen. Wat een goor geluid, en nog oncomfortabel en blaar-veroorzakend ook! Daarom kies ik het liefst voor waterdichte wandelschoenen, zekerrrr op mijn tochten over natte Schotse wandelpaden. De Hanwag Tatra Light komt in twee uitvoeringen: waterdicht door GORE-TEX of waterdicht door leer. Beide uitvoeringen hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is GORE-TEX bij warm weer wat zweteriger, al heb ik daar mede door goede wandelsokken (Darn Tough) niet zoveel last van.

Tip: voorkom dat er water in je schoen komt, want waterdichte wandelschoenen doen er langer over om te drogen dan niet-waterdichte wandelschoenen. Van regen en stroompjes onder de enkel heb je niets te vrezen, maar rivieren doorwadend of door hoop gras lopend zonder gaiters (kuitlappen) kan er van boven water in je schoen komen.

😍 Lekker zooltje

Op de Nederlandse stoepen kan je prima op schoenen zonder fatsoenlijke zool lopen, maar op bergpaden heb je toch liever wat grip. Daar zit je met de zool van Hanwag wel goed, zoals ik getest heb op allerlei soorten ondergronden. De schoen heeft zo'n slim profiel waarmee je wel grip hebt, maar waar geen stokjes en steentjes tussen de 'noppen' blijven zitten. De zool heeft een demping zoals je bij een B-schoen zou verwachten. Ik vind de binnenzool iets te plat en heb deze vervangen door een inlegzool van Sidas.

Tip: is je zool na vele honderden kilometers wandelen wat versleten, maar heb je de rest van je schoen goed onderhouden? Je kan de zool bij Hanwag laten vervangen, zodat je schoen weer als nieuw is en nog meer jaren mee kan.

test-hanwag-tatra-light

😍 Keuze uit diverse kleuren

Een goede pasvorm is natuurlijk belangrijker dan de looks van een paar schoenen. Maar als je duizenden kilometers lang uitzicht op je eigen voeten hebt, wil je natuurlijk wel een schoen die je op zijn minst een beetje mooi vindt. Gelukkig komt de Hanwag Tatra Light in verschillende kleurcombinaties. Bijvoorbeeld in de zwart-grijze uitvoering die je op mijn foto's ziet, die je eventueel wat kan pimpen met felgekleurde veters. Andere versies hebben details in blauw, groen of rood.

😍 Goede kwaliteit

Op mijn eerste meerdaagse wandeltocht, in 2016, liet de lijm die mijn zool aan de schoen hield midden in de bergen op Skye opeens los. De rest van de tocht liep ik met een dikke laag tape om mijn voet, een gladde onderkant van mijn schoen en een natte sok naar de bewoonde wereld. Sindsdien waardeer ik goede kwaliteit schoenen extra ;)  Nu is dit een drastisch voorbeeld van slechte kwaliteit en slechte voorbereiding, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je wandelschoenen zo lang mogelijk mee gaan. Al is het alleen al omdat wandelschoenen niet bepaald goedkoop zijn. Qua kwaliteit zit het je met Hanwag in ieder geval wel goed. Ik heb een tijd als klantenservicemedewerker in een outdoorwinkel gewerkt en ik heb nooit een paar van onze veelverkochte Hanwag-schoenen daar teruggezien. Het merk specialiseert zich dan ook al sinds 1921 in het maken van wandelschoenen, waarbij de beste materialen gebruikt worden.

hanwag-tatra-light-wandelschoenen

😍 Zo duurzaam mogelijk gemaakt

Niet alleen de goede kwaliteit van Hanwag maakt de schoenen duurzamer dan die van sommige andere schoenenmerken. Hanwag zorgt voor eerlijke werkomstandigheden, waarbij de schoenen allemaal in Europa gemaakt worden. Ook vrijwel alle grondstofleveranciers bevinden zich in de EU. Waar mogelijk worden gerecyclede materialen gebruikt. De schoenen zijn gemaakt van leer, wat natuurlijk niet per se duurzaam en ook niet diervriendelijk is. Hanwag werkt alleen met leer van dieren die voor consumptie geslacht werden, waarbij het leer eigenlijk een bijproduct is. Ik eet zelf geen vlees en blijf dit een ding vinden, maar ik heb nog geen veganistisch alternatief kunnen vinden van dezelfde kwaliteit en levensduur.

😅 De perfecte schoen?

Ik geloof niet dat er één perfecte wandelschoen is. Omdat verschillende voeten genieten van verschillende vormen en modellen schoenen. En omdat verschillende terreinen om verschillende wandelschoenen vragen. Zo zou ik de Tatra Light wat overdreven en zwaar vinden voor het Pieterpad. Maar voor wandelingen in de heuvels en bergen vind ik die stevigheid dan juist wel weer fijn. De Tatra Light is officieel een schoen uit de categorie B, die niet per se geschikt is voor zware Alpiene wandelingen. Voor wandelingen met een rugzak wordt vaak een categorie C-schoen geadviseerd, maar ik vind deze schoenen juist heel fijn als ik met een rugzak incl. kampeerspullen wandel.

hanwag-tatra-light

Zelf proberen?

Ik heb langere tijd in een outdoorwinkel klanten geadviseerd en als ik daar iets geleerd heb, is dat er zoveel verschillende voeten zijn! Schoenen die mij heerlijk zitten, zitten mensen met een smallere voorvoet helemaal niet zo lekker! Zoveel voeten, zoveel vormen en zoveel verschillende ideale pasvormen. Ga daarom naar een wandelschoenen- of outdoorwinkel en laat je door een expert adviseren. Pas verschillende modellen, vertel de verkoper wat je plannen zijn en test je schoenen ook op een testhelling. Ben je enthousiast geworden over de Hanwag Tatra Light? De meeste outdoorwinkels hebben dit populaire model wel op voorraad, dus geef aan dat je deze sowieso wilt passen.

PS. Ik loop dus al zes jaar op dit model schoenen, maar fotografeerde een versie die er nog wat frisser uitziet ;) Volg me op Instagram om deze muiltjes in het wild te spotten!

--> Meer informatie over deze schoen vind je op de handige website van Hanwag. Zie damesmodel of herenmodel. Goed nieuws voor mensen met een bredere voorvoet: er zijn ook extra brede en Bunion modellen te koop - typ in de zoekbalk op de website 'Tatra Light' in om alle varianten te zien.

Reacties