5 Huttentochten voor beginners
Wie nog niet heel ervaren is in bergwandelen, kan voor een eerste huttentocht het best een (relatief) makkelijke route zoeken. Ook voor wie al wel vaker in de bergen wandelt, maar nog nooit een huttentocht gemaakt heeft, is zo’n huttentocht voor beginners een goed idee. In dit artikel deel ik vijf huttentochtroutes die ook voor beginnende (berg)wandelaars geschikt zijn.
→ Let op: het blijft wel bergwandelen. Ik noem hier routes die relatief makkelijk zijn, maar het blijven tochten door bergachtig gebied. Zorg dat je de juiste spullen hebt, dat je een goede conditie hebt en dat je weet hoe je veilig in de bergen wandelt. Je vindt handige informatie in mijn andere blogs over huttentochten maken en mijn e-book Handboek Huttentochten.
Hoe herken je een goede huttentocht voor beginners?
Wat bepaalt of een route een goede huttentocht voor beginners is? Daar is helaas geen eenduidig label voor. Dit is aan welke eigenschappen een goede huttentocht voor beginners volgens mij voldoet:
- geen technische paden (alleen T1- en T2-wandelpaden)
- geen via ferrata of klettersteig (waarbij je een tuigje nodig hebt)
- geen smalle paadjes vlak langs een afgrond, dus hoogtevreesvriendelijk
- ook geschikt voor kinderen
- zo’n zes uur lopen per etappe tussen berghutten
- minimale kans op sneeuw op de paden in het hoogseizoen (eind juni - begin september)
- markering aanwezig, van de route specifiek of via algemene wegwijzers
1. Nendaz Trekking in Zwitserland
Mijn eerste echte huttentocht was de Nendaz Trekking in het Zwitserse kanton Wallis. Deze route is door de lokale VVV uitgezet en beschikbaar in een 3- of 4-daagse variant. De route begint en eindigt nabij het dorpje Haute Nendaz. Je kunt bij de VVV een redelijk betaalbaar arrangement boeken, waarbij zij het transport naar het beginpunt en de overnachtingen in de berghutten voor je regelen. Tussen de gezellige hutten wandel je door relatief makkelijk en heel mooi terrein. Panoramisch uitzicht op bergketens, spiegelende bergmeren en kuddes zwarte koeien. Een absoluut hoogtepunt is het azuurblauwe stuwmeer Lac de Cleuson, waarboven je vanaf Cabane Saint-Laurent een prachtige zonsondergang ziet. Je leest hier mijn uitgebreide reisverslag inclusief handige tips.
- Lengte: 40 of 53 kilometer
- Aangeraden aantal dagen: 3 of 4 (twee arrangementen mogelijk)
- Meer informatie: hier (met boekingsoptie)
2. Tour du Mont Thabor in Frankrijk
De Tour de Mont Blanc op de grens van Frankrijk is heel mooi, maar ook heel populair. Een rustiger alternatief is de Tour du Mont Thabor, die een ronde om de 3.178 berg loopt. Je kunt de route makkelijk zelf uitstippelen, of een kant-en-klare tocht boeken. Verwacht ruige rotstoppen, stenige vlaktes, verfrissende bergmeertjes en gezellige berghutten. Hoewel het landschap onderweg vaak wild is, zijn de paden goed toegankelijk. Dat maakt de Tour du Mont Thabor een geschikte huttentocht voor beginners die zich graag alleen op een buitenaardse planeet voelen.
- Lengte: ongeveer 85 kilometer
- Aangeraden aantal dagen: 5 of deze kortere variant
- Meer informatie: Komoot-collectie
3. Doloramaweg in Italië
Zeg je ‘huttentocht in Italië’, dan zeg je ‘Dolomieten’ (terwijl er ook veel andere mooie gebieden zijn, maar toch). De Dolorama-weg in Zuid-Tirol is een relatief makkelijke route om van de indrukwekkende Dolomieten te genieten. De panoramische route loopt van Rodeneck naar Lajen, waarbij je niet op grote hoogte komt. De Dolomieten zijn van een afstandje ook heel mooi. Op de officiële website vind je een overzicht van de accommodaties langs de route. Je kunt de route bij SNP ook als arrangement boeken.
- Lengte: 61 kilometer
- Aangeraden aantal dagen: 4
- Meer informatie: officiële website
4. Salzburger Almenweg (een stukje daarvan) in Oostenrijk
Je hoeft natuurlijk niet alle 350 kilometers van de Salzburger Almenweg te bewandelen. Je kunt prima een paar etappes kiezen en zo van de kruidige bergweiden (Almen) genieten. Op deze route ervaar je de Oostenrijkse zomer op haar best. Luisterend naar de koebellen loop je tussen bloemen in alle kleuren van de regenboog, met uitzicht op grillige bergketens. Verschillende etappes hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus maak je keuze slim. De vier etappes tussen Pfarrwerfen en Böndslee zijn voor de meeste wandelaars goed te doen (zie ook dit arrangement). Bekijk de details van de individuele etappes en vraag eventueel bij het toeristenbureau na welke etappes voor jou geschikt zijn.
- Lengte: 350 kilometer
- Aangeraden aantal dagen: 25
- Meer informatie: routepagina (ook voor kant-en-klare arrangementen van de VVV)
5. Freiburger Voralpenweg in Zwitserland
Voor een prachtig uitzicht op de bergen hoef je niet in de bergen te lopen. Dat blijkt ook op de Freiburger Voralpenweg ten oosten van Lausanne. Begin je wandeltocht in het Zwitserse Fribourg en wandel door het Gantrischgebergte naar het zuiden richting de hogere bergen. Deze route is ook in oktober nog goed te doen, omdat hij relatief laag ligt. De paden zijn goed begaanbaar en de minimale dagafstanden zijn ook voor de minder getrainde bergwandelaars goed te doen. Overnachten doe je in het noorden in hotels en B&B’s, en in het zuiden in authentieke berghutten.
- Lengte: 73 kilometer
- Aangeraden aantal dagen: 4-6 dagen
- Meer informatie: deze pagina en deze Komoot-collectie
Tip: maak eerst een oefentocht in Nederland
Vind je het idee van wandelen van berghut naar berghut nog wat spannend? Doe dan een generale repetitie in Nederland of België. In Nederland kun je twee of meer dicht bij elkaar gelegen trekkershutten, hotels of B&B’s zoeken. Zet Komoot in om een route van trekkershut naar trekkershut te maken. Je kunt zo dichtbij huis al ervaren hoe het is om met al je benodigdheden op je rug van plek naar plek te wandelen. Een paar voorbeeldroutes:
- Wandelen langs trekkershutten in het Drents Friese Wold
- 3 dagen wandelen langs trekkershutten in Brabant
Je kunt natuurlijk ook een stukje van een Nederlands Lange Afstand Wandelpad of Streekpad volgen.
→ Lees ook mijn artikel: hoe plan je een huttentocht?
Meer huttentochten voor beginners zoeken
Meer inspiratie opdoen voor huttentochten voor beginners? Zoals ik al zei, zijn daar helaas geen specifieke labels voor. Gelukkig is er Google. Suggesties voor zoekwoorden:
- huttentocht met gezin
- huttentocht met kinderen
- huttentocht voor beginners
Tip: probeer de zoekwoorden ook in de taal die in jouw gewenste vakantieregio gesproken wordt.
Je eigen huttentocht voor beginners maken
Je kunt ook je eigen huttentochten voor beginners uitzetten. Ik doe dat ook regelmatig. Ik maak daarvoor gebruik van de meerdaagse routeplanner in de navigatie-app Komoot. Een groot voordeel van Komoot gebruiken, is dat de moeilijkheid van de paden direct helder is. Stel Komoot (Premium) in op de wandelkaart, en je ziet T1, T2, T3, etc. op de paden verschijnen. Soms moet je verder inzoomen voordat die labels genoemd worden. Dit zijn universele labels van de SAC (Swiss Alpine Club). Zie hier hoe ze op de Komoot-kaart te herkennen zijn.
Dit betekenen die T-tjes:
- T1: wandelpad. Dit is het type pad zoals je dat in Nederland ook zou zien. Makkelijk toegankelijk, niet naast een afgrond en relatief veilig. Dit niveau wandelpaden wordt met een geel streepje gemarkeerd.
- T2: bergwandelpad. Dit zijn de paden die op de wegwijzers met wit-rood-witte strepen gemarkeerd zijn. Deze paden zijn wat uitdagender, maar nog steeds relatief veilig.
- T3: bergwandelpad. Moeilijkere paden dan T2 en voor de meeste onervaren bergwandelaars uitdagend. Minder geschikt voor mensen met hoogtevrees (geldt ook voor T4, T5 en T6). Soms moet je gebruik maken van touwen of kettingen die langs het pad liggen. Ook T3-wandelpaden worden met wit-rood-witte markeringen aangeduid.
- T4: alpine wandelpaden. Dit zijn paden waarvoor je kennis moet hebben van bergwandelen. We hebben het hier over gletsjers of puinhellingen oversteken, steil terrein zonder duidelijk pad, stukken klimmen en soms diepe afgronden. Deze paden zijn gemarkeerd met wit-blauw-witte strepen.
- T5 en T6: alleen voor de zeer ervaren bergwandelaars!
Voor je beginnerswandeling zou ik op T1- en T2-wandelpaden blijven/
Ik gebruik de Komoot Premium wandelkaart bovendien om bestaande routes te herkennen. De groene en paarse lijnen op de kaart zijn gemarkeerde wandelroutes. Ik durf er vaak op te vertrouwen dat dit de mooiste paden in een bepaald gebied zijn. Je kunt stukjes van zo’n bestaande route in je eigen route verwerken.
Deel jouw favoriete huttentocht voor beginners
Er zijn natuurlijk VEEL meer beginnervriendelijke routes voor huttentochten. Ik kan ze waarschijnlijk niet allemaal bestuderen en uittesten in mijn leven. Weet jij een fijne huttentocht-route die ook geschikt is voor beginnende (berg)wandelaars? Deel hem in de reacties of stuur me een mailtje.
--> Leren hoe je je goed voorbereid op je eerste huttentocht? Bestel mijn e-book over huttentochten maken.