Wandeltocht langs trekkershutten in Brabant
Meerdaagse wandeltochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Meerdaagse wandeltochten
07/14/2022
7 min

3 dagen wandelen langs trekkershutten in Brabant

07/14/2022
7 min

Vorig jaar maakte ik een driedaagse huttentocht door het Drents-Friese Wold. Dat beviel zo goed, dat ik ook dit jaar met dezelfde vriendin een trekkershuttentocht wilde maken. We kozen voor 3 dagen wandelen langs trekkershutten in Brabant. Ik heb mijn route opgenomen, dus die kun je kant-en-klaar overnemen :)

Dag 1: van Baarle-Nassau richting Chaam

We beginnen onze wandeling vanaf een parkeerplaats nabij Baarle-Nassau. Over een breed zandpad lopen we langs een huisjespark door het bos. Nog niet wetende dat we die dag ruim 21 kilometer over voornamelijk zandpaden langs bos en landbouwgrond zullen lopen. Een ekster met gebroken vleugel ligt op zijn rug en valt ons uit dank voor onze hulp aan zodra hij weer op zijn pootjes staat. Na zeven maanden in de heuvels gewoond te hebben, vind ik het heerlijk hoe makkelijk het lopen over vlakke paden gaat.

Enkele uren later hebben we vrijwel alle groenten van de groenteafdeling van de Albert Heijn zien groeien. Prei, uien, aardappels, mais, graan en vast nog van alles wat we niet herkend hebben. Ik ben geen fan van deze agricultuur-landschappen, maar het is zomer (dus lekker groen) en er is voldoende afwisseling met gemengde bossen. We komen onderweg zelfs pruimenbomen tegen, waar we onze theepauzesnack bij elkaar rapen.

huttentocht-brabant

Op de Komoot-kaart staan enkele moerasgebieden, beekjes en meertjes ingetekend die we door het groen van de bomen niet zien liggen. Wel zien we een gereconstrueerd stuk grens uit de Eerste Wereldoorlog, de twee torens van Ulicoten en een Belgische enclave. Hoera! Ik heb vooral genoten van de ruigere stukken natuur, met hoog gras, moerasbosjes en met varens begroeide bosbodems.


Klik hier voor een kortere variant van 15.6 kilometer.

Nacht 1: Natuurkampeerterrein ‘t Beekdal

In de landerijen buiten Chaam ligt Natuurkampeerterrein ‘t Beekdal. Naast een ruim kampeerveld met uitzicht op weilanden met paarden, vind je hier een grote en een kleine trekkershut. Wij overnachtten in de kleinste, de Plus-variant. De hut is redelijk luxe voor een trekkershut, met een eigen toilet, koelkast en keuken. Twee eenpersoonsbedden staan achter een scheidingsmuur en zijn al opgemaakt bij aankomst. Het douche- en toiletgebouw zijn prima, er is een gemeenschappelijke woonkamer met wifi en tijdschriften en er zijn fiets- en wandeltips beschikbaar. Een heerlijk rustig plekje!

trekkershuttentocht-brabant

--> Je kunt op Natuurkampeerterrein ’t Beekdal ook in je trekkerstent kamperen 

--> Hier vind je meer informatie over de trekkershutten op dit terrein

Dag 2: van Chaam naar Riel

Na een ontbijt met uitzicht op de groene landerijen pakken we onze tas weer in voor een wat kortere etappe. Over smalle paadjes lopen we langs een kapelletje naar het bruisende centrum van Chaam. Hier wachten de Lidl, Coop en een warme bakker ons op. We kopen lekkere broodjes voor ontbijt nummer twee en de lunch en een cappuccino to go - een goed begin van de dag!

Buiten het dorp staat een man met een bezem duidelijk om een praatje verlegen. We zijn er samen nog niet over uit of je Chaam uitspreekt als 'gaam' of als 'kaam' en dit lijkt me een goed moment om dat uit te vinden. 'Kaam,' luidt het oordeel van de local. Ook weer opgelost, dus we kunnen met een gerust hart doorlopen langs oude hoeves en schuren.

trekkershut-wandelen-chaam

Deze tweede etappe van de wandeltocht leidt door meer groen. Lange lanen door rommelig bos, heideveldjes met berken en geel gras en een weiland dat we dwars oversteken. En... onderweg recreatieplas 't Zand waar we een verfrissende duik nemen.



Nacht 2: Fotogenieke trekkershut nabij Riel

Ik ben direct verliefd als ik de Trek-In hut in de tuin van een Rielse bed & breakfast zie. Het A-frame huisje is de enige trekkershut op het terrein. Op het terras staan een mand vol hout en een vuurkorf ons op te wachten en binnen is het eenvoudig, licht en knus. Met een keuken en een eigen badkamer met toilet is dit een van de meest luxe trekkershutten waarin ik verbleven heb. Het bed rol je op ingenieuze wijze onder de vloer van de badkamer vandaan. Ik begin direct te fantaseren over hoe ik wel in zo'n tiny house in the middle of nowhere zou willen wonen. Ook in deze trekkershut hoef je niet je eigen beddengoed mee te nemen en hier wordt ook de schoonmaak voor je gedaan.

trekkershut-wandelen-brabant

--> Hier vind je meer informatie over deze fotogenieke trekkershut. Is deze hut volgeboekt of ligt je budget lager? Dan zou je ook in een trekkershut op Recreatiepark 't Zand kunnen overnachten.

--> Kamperen kan niet bij de trekkershut waar ik logeerde, maar wel een stukje verderop op het natuurkampeerterrein van Landgoed De Hoevens.

Dag 3: van Riel naar het beginpunt bij Baarle-Nassau

Na een heerlijk vers ontbijt (bij de trekkershut te reserveren voor 10 euro per persoon), strikken we onze veters en lopen we zo de bossen in. Door Riels Hoefke en over Landgoed de Hoevens. Het 190 hectare grote gebied bestaat uit graslanden, akkers, houtwallen, watertjes, lanen en historische boerderijen. Een typisch Kempisch coulisselandschap, zo lees ik op één van de bordjes. Deze etappe overlapt voor een deel met de Camino Brabant, te herkennen aan de rode markering met een wit schelpje.

trekkershutten-brabant

Eenmaal buiten het bos begint het naarste deel van deze tocht. Megastal na megastal doemt op langs de weg. Bij de één worden de varkens op transport gezet, bij de ander zijn de kippenschuren recent leeggehaald. Geen pretje om te zien, horen en ruiken en ik word er emotioneel en boos van. Ook op de andere dagen kom je grote veestallen tegen, maar hier loop je praktisch over het erf. Geen prettige afsluiting van deze prachtige tocht, hoewel de rest van de tocht terugkijkend voor dat deel compenseert.

Terug bij de auto trakteren we onszelf op een ijsje en een drankje op het terras van het Recreatiepark. Deze route heeft me het mooist en het lelijkste van Brabant en misschien Nederland in het algemeen laten zien. Ik heb blije herinneringen aan de trekkershutten in het groen en de fijne wandeluren door de bossen.


Ik heb geprobeerd de route om te leggen zodat je niet langs de megastallen komt. Hij wordt daardoor wat langer en je loopt meer kilometers over/langs de grote weg, maar zo heb je volgens mij (geen garantie) alleen op het eind megastallen. Dat is moeilijk te vermijden omdat deze langs de weg naar het startpunt liggen. Klik hier voor de alternatieve route.

Zelf deze route langs trekkershutten in Brabant wandelen?

Ik kan je deze wandelroute langs trekkershutten in Noord-Brabant van harte aanbevelen. Ik vond de afwisseling tussen boerenland en natuur heel fijn. Zoals ik onderweg al tegen mijn wandelmaatje opmerken: in de winter is deze wandeling waarschijnlijk minder mooi. Zonder het groen op de akkers is het er toch wel erg kaal vermoed ik. Het kan op een zonnige zomerdag behoorlijk warm worden en dan is een duik op de tweede dag echt heerlijk.

De etappes zijn allen 16 kilometer of langer. De routes zijn in te korten, maar dan loop je wel meer kilometers op of langs drukke(re) wegen. Je kunt Komoot gebruiken om de door mij aangegeven routes in te korten of om te leggen.

Bekijk hier de gehele collectie in Komoot. Schaf een regiopakket aan zodat je offline kunt navigeren.

--> Weet je niet hoe te navigeren met bovenstaande bestanden? Lees mijn handleiding Komoot.

wandelen-langs-trekkershutten-in-brabant

Wat mag je niet vergeten als je gaat wandelen langs trekkershutten in Brabant?

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je meeneemt op je trekkershuttentocht. Boek je een kampeerplek in plaats van een hut, dan heb je natuurlijk meer nodig (zie ook mijn gratis paklijst voor je wandelvakantie).

De belangrijkste dingen die ik meenam:

  • belangrijke passen zoals bankpas en rijbewijs
  • telefoon voor navigatie en powerbank om deze onderweg op te laden
  • waterdichte hoesjes en regenkleding
  • Vaude Brenta 36+6 liter rugzak
  • goede wandelschoenen die stevigheid bieden op het soms wat rulle zand van de wandelpaden
  • zwemkleding en sneldrogende, lichtgewicht handdoek
  • zonnebrandcrème, zonnebril en hoofdbescherming
  • voldoende drinkwater voor een warme dag wandelen
  • meerdere laagjes kleding om me aan te kunnen passen aan het weer
  • ontbijt (2x), lunch (3x), avondeten (2x) en snacks. Tip: in Chaam kun je boodschappen doen, zodat je op dag 1 minder mee hoeft te dragen

trekkershuttentocht-zuid-nederland

Een paar extra tips en opmerkingen

  • Honden zijn in beide trekkershutten helaas niet welkom (Ga je met je hond op pad? Dan kan ik mijn driedaagse route langs hondvriendelijke hutten en door hondenlosloopgebieden aanraden - ligt wel aan de andere kant van het land).
  • Bij de trekkershut van nacht twee mag je een vuurtje stoken. Neem zelf even aanmaakmateriaal en ingrediënten voor kampvuurbroodjes mee.
  • Voor 10 euro per persoon geniet je bij Kijk op de Kieck (overnachting 2) van een heerlijk vers ontbijtje in de ochtend.
  • Leg de route eventueel een beetje om als je onderweg graag meer horecagelegenheden tegen wilt komen.
  • In het restaurant op het start- en eindpunt verkopen ze ijs, patat en luxere maaltijden. Zo stap je met een goedgevulde maag weer in de auto naar huis.
  • Herhaling: de laatste etappe zoals ik hem gelopen heb, komt langs megastallen. Ik kan daar zelf heel slecht tegen (ben niet voor niets vegetarisch) en als dat ook voor jou geldt, kun je beter een omweggetje maken.

Ik zette deze route uit in samenwerking met Trekkershutten.nl en Natuurkampeerterreinen.nl, mijn go-to-websites voor overnachten in het groen in Nederland. Je hebt een natuurkampeerkaart nodig op de natuurkampeerterreinen te mogen overnachten.

Meer korte wandelavonturen in Nederland vind je in mijn blogs '2-daagse wandeling met overnachting in Nederland' en '2-daagse wandelroutes van Nivon'.

Reacties