Hoe plan je een huttentocht
Huttentochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Huttentochten
08/18/2023
9 min

Zo plan je een huttentocht

08/18/2023
9 min

‘s Morgens wakker worden van de geklingel van koebellen. De hele dag lopen over slingerende bergpaadjes met panoramisch uitzicht. Na een heerlijke maaltijd een liveshow van de zonsondergang op de bergtoppen bekijken. Een huttentocht hoort absoluut op je bucketlist thuis. Of beter nog: in je agenda! Zo plan je een huttentocht.

Is een huttentocht plannen ingewikkeld?

Een huttentocht plannen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hoe vaker je zo’n tocht plant, hoe makkelijker het wordt. De eerste keer moet je alles nieuw ontdekken en kan het wat meer tijd kosten. Begin ruim op tijd met het plannen van je huttentocht. Zo plan je stressvrij en gemakkelijker, omdat de kans dat hutten al vol zitten kleiner is. Ik ga je met de stappen in dit artikel helpen om je huttentocht zo soepel mogelijk te plannen.

huttentocht-plannen

Zelf je huttentocht plannen, of een kant-en-klare boeken?

Houd je je liever alleen bezig met het uitzoeken en uitvoeren van een huttentocht? Boek een kant-en-klare huttentocht bij een reisorganisatie. Je kunt zo’n huttentocht in een groep met een gids maken, of zelfstandig uitvoeren. Een nadeel van geplande huttentochten, is dat deze vaak over veelbewandelde paden lopen. Plan ik mijn routes zelf, dan kom ik ook in de minder bekende gebieden met minder medewandelaars. Zo’n georganiseerde huttentocht is vaak niet zo heel veel duurder dan een volledig zelfstandige geplande huttentocht, en dus zeker goed om te overwegen.

gratis-gidsje-huttentochten-beginners

Mijn favoriete organisaties die groepshuttentochten met gids aanbieden:

Mijn favoriete organisaties die kant-en-klare en zelfstandig uitvoerbare huttentochten aanbieden:

Tip: vaak bieden lokale toeristenbureaus ook kant-en-klare arrangementen aan. Zo boekte ik de Nendaz Trekking via de lokale VVV.

huttentocht-plannen-tips(foto: simonkr via Getty Images)

Kies je reisgezelschap

Met hoeveel personen wil je je huttentocht gaan maken? Ga je alleen op pad, of met je partner? Of misschien met het hele gezin? En misschien gaat de hond ook mee? Alle voornoemde situaties zijn mogelijk. Ik voel me compleet veilig als ik solo een huttentocht maak, al kies ik dan wel vaak voor makkelijkere routes dan als ik met een vriendin op pad ga. Bang voor eenzaamheid hoef je sowieso niet te zijn, want in de hutten ontmoet je andere bergwandelaars. Vaak wordt je bij elkaar aan tafel gezet en leg je heel makkelijk contact. Mijn college Maaike deelde op haar platform tips voor een huttentocht met kinderen. Neem je ook je hond mee? Controleer dan vooraf of honden welkom zijn in de berghutten en welke regels er dan gelden.

Een periode kiezen

Tenzij je veel ervaring hebt met bergwandelen in de winter, zou ik ervoor kiezen om je huttentocht in de zomer te plannen. Veel berghutten zijn buiten het zomerseizoen ook gesloten. Hoe lang de hutten precies open blijven, hangt af van op welke hoogte ze liggen. Lager gelegen hutten blijven vaak langer geopend dan berghutten waarvan de toegangswegen al snel onder de sneeuw verdwijnen.

Gemiddeld loopt het huttenseizoen van half juni tot eind september. In juni en september kan een deel van jouw geplande route onder de sneeuw liggen, dus doe vooraf goed onderzoek. Ik ga zelf vaak vroeg of laat in het seizoen op pad, om de zomerse drukte te ontwijken. Zo had ik al regelmatig een slaapzaal helemaal voor mij alleen.

Kies voor je eerste huttentocht een periode waarin de kans op sneeuwvrije paden het grootst is.

tips-huttentocht-plannen

Een route kiezen

Het kiezen van een route vind ik het lastigste onderdeel van een huttentocht plannen. Niet omdat ik geen mooie routes kan vinden, maar omdat er zoveel keuze is. Weet je al welke regio je wilt bezoeken? Dan kun je Googlen naar ‘huttentocht [regio]’ of ‘hut to hut [regio]’.

Ik doe het vaak andersom. Ik zoek eerst een route die me aanspreekt, en kijk dan wel in welke regio ik terecht kom. Vaak kies ik voor minder bekende routes, die niet overal gepromoot worden. De Tour de Mont Blanc lijkt me bijvoorbeeld heel mooi, maar die zie ik zo vaak langskomen dat het me er waarschijnlijk te druk wordt.

Dit is waar ik routes vind:

Tip: reis je met een klein budget? Kies dan misschien niet voor Zwitserland. Ter vergelijking: in het Franse natuurgebied Vanoise betaalde ik 20 euro per nacht, waar ik in Zwitserland 90 euro betaalde.

plannen-huttentocht-routes

De route verder onderzoeken

Een belangrijk onderdeel van je huttentocht plannen: checken of je gekozen route wel echt geschikt voor jou is. Je wilt in de bergen geen onnodige risico’s lopen en dus geen te moeilijke wandelroute uitzoeken. Lees je daarom altijd goed in. Zoek daarbij naar ervaringsverhalen van mensen die de tocht ook echt gelopen hebben. Zitten er technische stukken in? Ligt er in jouw periode misschien nog sneeuw op de paden? Zijn de afstanden voor jouw niveau goed te doen?

Hutten zoeken en boeken

Kies je een bestaande route voor je huttentocht, dan is het niet moeilijk om hutten langs de route te vinden. Deze staan vaak met linkjes voor je aangegeven. Via de website van de individuele berghutten kun je dan je overnachting boeken.

Maak je, net als ik, graag zelf een route langs berghutten? Dan moet je iets meer moeite doen. Ik gebruik vaak de routeplanner van Komoot, waarop je de accommodaties op de kaart kunt weergeven. Je kunt ook gebruik maken van de overzichtspagina’s van de berghuttenverenigingen van Alpenlanden (zoals de SAC in Zwitserland en de FFCAM in Frankrijk).

Kijk bij het boeken van je hut of je korting krijgt als je NKBV-lid bent. De NKBV is de Nederlandse Alpenvereniging, waarvan je voor maximaal 55 euro per jaar lid wordt. Als lid krijg je tot 50% korting op geselecteerde hutten. Bij mij kon deze investering er bij één huttentocht van een week al uit.

→ Lees ook mijn artikel over berghutten vinden.

Tip: boek je berghutten zo vroeg mogelijk om de kans dat er plek voor je is te vergroten. Het is heel frustrerend als alle hutten langs de route beschikbaar zijn, behalve die halverwege. Dan kun je weer opnieuw beginnen met het plannen van je huttentocht.

hoe-huttentocht-plannen

Een wandelplan per dag maken

Weet je welke route je gaat lopen en waar je gaat overnachten? Dan ga je je wandelplanning in meer detail uitwerken. Ik gebruik hiervoor de meerdaagse routeplanner van Komoot. In het gelinkte artikel vind je een uitgebreid stappenplan. Ik zoek een GPX-bestand van de route en upload deze in de software. Vervolgens gebruik ik de meerdaagse routeplanner (Premiumfunctie) om de route in etappes te verdelen. Ik zoek per etappe de berghut waar ik ga overnachten en voeg die als eindpunt toe. Zo heb ik in een paar minuten een planning per dag. Ik kan dan precies zien hoeveel hoogtemeters, kilometers en uren ik moet wandelen. Je kunt voor elk deel van de route de moeilijkheidsgraad zien. Bekijk elke etappe nog even kritisch als een double check: past dit bij jouw skills en conditie?

Tip: sla deze dagetappes thuis al offline op, want onderweg en in de berghutten heb je vaak geen bereik.

Denk bij het plannen van je huttentocht na over plan-B’s

Het is natuurlijk fantastisch als je huttentocht helemaal volgens plan gaat. Het is helaas geen garantie dat dat ook echt zo gaat gebeuren. Daarom wil je je altijd voorbereiden en een plan B en plan C bedenken. Voor vertrek…

  • Vul je een EHBO-tasje met wat je mogelijk nodig hebt onderweg.
  • Breng je je EHBO-cursus op orde. Ik heb een wildernis-EHBO-cursus gevolgd, zodat ik weet wat ik in geval van nood moet doen tot de hulpdiensten arriveren.
  • Onderzoek hoe je de hulpdiensten kunt alarmeren. Welk nummer moet je bellen als je wel bereik hebt? Wat ga je doen als je geen bereik hebt? Lees ook dit NKBV-artikel. Ik heb zelf een GPS met noodknop mee voor zulke gevallen.
  • Werk je plan uit voor de thuisblijvers. Welke route loop je op welke dag? Waar ga je overnachten? Wat moeten ze doen als ze zich zorgen maken? Communiceer ook duidelijk dat je niet overal bereik zult hebben, en dat ze niet direct in paniek moeten raken als je niet opneemt of berichten niet beantwoordt.
  • Bekijk je route goed: wat zijn mogelijk uitwegen als er noodweer komt? Wat zijn alternatieve routes voor het geval er wat gebeurt?

plannen-huttentocht(foto: Liana Manukyan via Getty Images)

Reis naar je startpunt plannen

We zijn vaak geneigd om de auto naar onze vakantiebestemming in de bergen te nemen. Dat is echter niet altijd de handigste optie. Parkeren aan het startpunt is niet altijd makkelijk. Met het openbaar vervoer terug naar je auto reizen ook niet. Plus: wat heb je aan je auto als hij tijdens je hele huttentocht ergens stilstaat? Ik neem daarom liever de trein naar mijn bestemming. In de Alpenlanden is het openbaar vervoer in de bergen (‘s zomers) goed geregeld. Boek je internationale treintickets zo vroeg mogelijk voor de beste prijzen. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor nachttreinen, die vanuit Nederland naar steeds meer bergbestemmingen rijden.

Een paklijst maken

Maak bij het plannen van je huttentocht al snel een paklijst. Wat heb je allemaal nodig voor je huttentocht? Wat heb je al in huis, en wat moet je nog kopen? Gebruik deze paklijst ook vlak voor vertrek, om te controleren of je echt alles ingepakt hebt.

→ Lees ook: wat moet je mee op huttentocht?

plannen-huttentocht-alpen

Trainen voor je huttentocht

Hoe beter je traint voor je huttentocht, hoe makkelijker en leuker je het onderweg gaat hebben. Ik snap dat je misschien niet, net als ik, het grootste deel van het jaar in de bergen verblijft. Oefenen op bergpaadjes wordt in Nederland wat lastig, al kun je wel zoveel mogelijk hoogteverschil opzoeken. Denk aan het lokale viaduct of opgeknapte vuilnisstortplekken zoals de NAM-berg of de Kardingebult in het noorden van Nederland. Ook zonder hoogteverschillen kun je zo goed mogelijk trainen. Bouw je wandelkilometers op via een wandelschema, werk aan je wandeltechniek en maak je spieren sterk en soepel.

Ik publiceer ergens de komende maanden een artikel over trainen voor je huttentocht. Tot die tijd stuur ik je door naar deze infopagina en dit artikel over wandeltechniek.

→ Tip: ik gebruik(te) de meerdaagse wandeltraining van De Wandeltrainer om fit te worden voor mijn tochten.

hoe-kun-je-huttentocht-plannen

Last-minute weersvoorspelling kijken

Een aantal stappen bij het plannen van je huttentocht vinden last-minute en onderweg plaats. Je checkt voor vertrek uit je huis en uit de berghut of je alles hebt. Pak eventueel je paklijst er weer even bij. Controleer ook of je voldoende water en voeding voor de dag hebt.

Ook niet onbelangrijk: bekijk de weersvoorspelling. Gebruik een app zoals Bergfex of (mijn favoriet) Windy. Aan websites die niet specifiek het weer in de bergen kunnen voorspellen, heb je weinig. Je kunt onderweg altijd de huttenwaard naar de weersvoorspelling vragen.

Meer tips voor het plannen van je huttentocht

Ter afsluiting nog een aantal algemene tips:

  • sluit een reisverzekering af die ook ongevallen in de bergen dekt
  • boek je berghutten en openbaar vervoer zo vroeg mogelijk
  • vraag jezelf bij het plannen regelmatig af: past dit binnen mijn skills?
  • download mijn e-book Handboek Huttentochten met daarin alle informatie voor je huttentocht.

Heb jij een goede aanvullende tips voor het plannen van een huttentocht? Deel ze in de reacties onder dit artikel!

Reacties