Wandelroutes in Frans Catalonië: dit zijn mijn favorieten
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
05/27/2021
5 min

Wandelroutes in Frans Catalonië: dit zijn mijn favorieten

05/27/2021
5 min

Ik woonde deze winter in Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Canigó. Elke dag maakte ik in een wandeling in de regio, en volgde vele van de hier uitgezette wandelroutes. In dit blogbericht vind je mijn favoriete wandelroutes in Frans Catalonië.

Wandelroutes in Frans Catalonië – de regio Conflent

Ik woonde in de comarca (een soort subprovincie in Catalonië) Conflent, nabij het kleine stadje Prades. Ik heb in vijf maanden tijd zoveel mogelijk van de makkelijke tot gemiddeld moeilijke, bewegwijzerde routes gewandeld.

Een waarschuwing vooraf: vrijwel alle wandelroutes in het gebied worden met geel gemarkeerd. Het is niet moeilijk om ergens een afslag te missen, een paar kilometer later weer gele markering te zien en te denken dat je op de goede route zit… terwijl je eigenlijk op een andere route zit! Het is mij minstens zes keer gebeurd, en ik kijk toch best goed om me heen. Sla de GPX-routes voor de zekerheid op in je GPS apparaat of telefoon. Er zijn kaarten verkrijgbaar van dit gebied, maar daarop staan geen routes en niet alle wandelpaden ingetekend.

Geen van de wandelroutes die ik hier noem zijn heel technisch, en ze zijn allemaal het hele jaar door te bewandelen. Het kan hier erg warm worden en niet overal is schaduw, dus neem voldoende water mee op je wandeling. Trek stevige wandelschoenen aan, want de paden zijn vaak ongelijk. Wandelstokken kunnen met name op de afdalingen goed van pas komen om je knieën te ontlasten en je balans te houden.

Tip: geniet van een dagje kust en wandel langs de Côte Vermeille!

wandelen-in-frans-catalonie

Wandelroutes in Eus, het mooiste dorp van Frans Catalonië

Het dorpje Eus is tegen en op een heuveltop gebouwd, en behoort tot de Les Plus Beaux Villages van Frankrijk. Vanaf de bezoekersparkeerplaats in Eus beginnen diverse wandelroutes. Zorg dat je voor of na je wandeling ook een kijkje neemt in de smalle steegjes van het dorp, en struin door de ruïne van het kasteel op de heuvel. Vanaf alle wandelroutes die ik hieronder noem, heb je geweldig uitzicht op de grote berg Canigó.

Mijn favoriete wandelroutes die beginnen bij de bezoekersparkeerplaats bij de ingang van het dorp zijn:

  • 6.3 km lange Boucle de la grande Devesa (340m hoogteverschil)
  • 8.5 km lange Boucle de Coma (500m hoogteverschil, gaat naar het ‘spookdorp’ Coma)
  • 2.9 km lange Boucle du Simonet (de vlakste route van de drie)
eus-dorpje-frankrijk

Wandelroutes in Frans Catalonië vanaf Arboussols

In Arboussols hebben ze de organisatie van de wandelroutes beter aangepakt. Hier heeft elke circulaire wandelroute zijn eigen kleur! Wie op de gele wandelroute loopt, moet wel goed opletten, omdat de lange afstand wandelroute die door Arboussols loopt, ook geel gemarkeerd is. Maak eventueel een foto van het bord bij het startpunt om in de gaten te houden of je goed loopt.

  • gele route – Arboussols et le prieuré de Marcevol, 6.4 km (over de heuvelpaden naar de priorij en het schattige dorpje Marcevol)
  • blauwe route – Col de Guès et bois de pins, 6.8 km (door bossen naar de top van een heuvel, waar je zeker even van de route af moet wijken om op/over de top te kijken, want dat stuk is echt prachtig)
  • rode route – Les trois églises et la chapelle, 8 km (deels overlap met rode en blauwe route. Loopt door Marcevol, langs de priorij en de kapel Sainte Eulalie)
prieure-de-marcevol

Wandelen naar St. Martin du Canigou

Verscholen op een heuveltop in de bossen ligt de abdij St. Marti du Canigou. De abdij is heel netjes onderhouden en wordt bewoond door monniken, en is daarmee echt een plaatje uit een andere tijd. Je kunt een rondleiding volgen in de abdij en prachtige foto’s maken vanaf het uitzichtpunt (volg de routebordjes). Je bereikt de St. Marti du Canigou te voet vanuit Casteil. Volg de geel gemarkeerde wandelroute over een betonpad omhoog, en slinger door het bos aan de andere kant van de abdij weer naar beneden. Klik hier voor de routeinformatie (open de PDF voor Engelstalige informatie).

saint-martin-du-canigo

St. Martin du Canigou

 

Wandelroutes in Frans Catalonië vanaf Villefranche-de-Conflent

Ook Villefranche-de-Conflent behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk (Les Plus Beaux Villages) en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het middeleeuws vestingstadje moet je zeker bezoeken tijdens je verblijf in Frans Catalonië: wandel door de pittoreske straten binnen de oude stadsmuren en snuif de geschiedenis op. Vanaf Villefranche-de-Conflent begint een 9 kilometer lange wandelroute de berg op. Wandel langs de oude vesting op de heuvel en geniet vanaf de smalle paden van prachtige uitzichten. Je kunt deze route volgen via Komoot: klik hier voor de route.

Villefranche-de-Conflent-wandelen

Wandelen boven Villefranche-de-Conflent

 

Een lange afstand wandelroute langs de Canigo

Wie het beste van alle wandelroutes in Frans Catalonië wil ervaren, en daarbij vrijwel continu wil kunnen genieten van uitzichten op de Canigó, loopt de Itineraire des Belvederes in les Balcons Du Canigo. Deze 68 kilometer lange wandelroute loopt door de voorheuvels van de Canigó, de hoogste berg in de oostelijke Pyreneeën. Onderweg loop je door kleine dorpen, langs wijnvelden, door bossen en over open vlaktes. Een wandelroute die echt niet gaat vervelen!

wandelen-balcons-canigo

Wandelen in de voorheuvels van de Canigo

 

Meer wandelroutes in Frans Catalonië

Een overzicht van 68 gemarkeerde wandelroutes en bijbehorende informatie en GPX-bestanden vind je op deze website met alle wandelroutes in Conflent. Houd er rekening mee dat de ‘makkelijke’ routes niet altijd makkelijk zijn volgens Nederlandse begrippen. Vaak zitten er nog wel stevige klimmen over smalle paden in, maar ze zijn allemaal goed te doen voor mensen met hoogtevrees. De gemiddelde tot moeilijk routes zijn alleen geschikt voor mensen met bergwandelervaring. Bekijk voor vertrek altijd de weersvoorspelling en neem voldoende eten en drinken mee.

itineraire-des-belvederes-zwaarte

Reacties
Categorieën