arrow_drop_up arrow_drop_down
East Highland Way vs. West Highland Way
17 november 2019 

East Highland Way vs. West Highland Way

Ik liep zowel de West Highland Way als de East Highland Way. Twee prachtige lange afstand wandelroutes in de Schotse wildernis. Nu krijg ik vaak de vraag van mensen: welke is mooier? Tsja, dat is helemaal afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Dit is een overzicht van de East Highland Way vs. de West Highland Way.

 

De East Highland Way vs. de West Highland Way

West Highland Way East Highland Way
startpunt Glasgow / Milngavie Fort William
eindpunt Fort William Aviemore
afstand 154 km 132 km
wildkamperen toegestaan buiten management zones overal toegestaan
campings onderweg regelmatig weinig tot geen
drukte in hoogseizoen heel populair hele jaar door relatief rustig
honden toegestaan ja, m.u.v. Conic Hill in lammertijd ja, maar let op in gebieden met schapen
waterpunten onderweg regelmatig schaars
supermarkt / horeca onderweg regelmatig schaars
bewegwijzering goed aangegeven slecht/niet gemarkeerd

 

east-highland-way-vs-west-highland-way

East Highland Way of West Highland Way: kiezen is moeilijk!

Redenen om de East Highland Way te wandelen

Een groot voordeel van de East Highland Way vind ik dat je begint midden in de Hooglanden. Je loopt direct door prachtige natuur omgeven door bergen, terwijl je op de WHW eerst door parkjes en gecultiveerd boerenland loopt. De hoogteverschillen op de East Highland Way zijn kleiner dan die op de West Highland Way, waar je een aantal keer vrij steil een helling op moet lopen. Ook is de East Highland Way een stuk minder populair dan de WHW, dus ideaal voor rustzoekers. De EHW is slecht tot niet gemarkeerd, dus een routegids of -kaart is noodzakelijk om de weg te vinden (avontuur!). Neem voldoende eten en drinken voor meerdere dagen mee, omdat er (zeker in de eerste helft van de route) weinig punten zijn om je voedselvoorraden aan te vullen.

east-highland-way-waarom

Op de East Highland Way zie je vooral natuur en weinig mensen

Redenen om voor de West Highland Way te kiezen

De West Highland Way is natuurlijk niet voor niets zo populair. Waar ik de EHW gedurende de hele route mooi vind, vind ik de WHW in het zuiden ‘oké', maar meer naar het noorden heel mooi. Je moet eens in je leven door Glencoe gelopen zijn. Verder vond ik het leuk kennis te maken met medewandelaars, al lijkt de drukte in de zomer me echt too much. Deze route is van de twee meest geschikt voor mensen die 's nachts graag in een ho(s)tel of op een camping willen overnachten en gebruik willen maken van bagagetransport.  Alle praktische tips voor het wandelen van de West Highland Way zette ik in een ander bericht voor je op een rijtje.

west-highland-way-markering

De West Highland Way is goed gemarkeerd

 

 

De East Highland Way én de West Highland Way wandelen

Als je de tijd hebt, kun je de East Highland Way achter de West Highland Way aan plakken, aangezien het startpunt van de WHW gelijk is aan het beginpunt van de EHW. Je kunt ook halverwege de West Highland Way beginnen en zo alleen het (naar mijn mening) mooiste deel wandelen, waarna je door soortgelijk landschap doorloopt over de East Highland Way.

accommodatie-west-highland-way

Accommodatie genoeg langs de West Highland way

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies