Een lange afstands wandeling plannen doe je zo

Of je nou drie dagen of drie weken gaat lopen: een goede voorbereiding maakt het wandelen ontspannener en veiliger. Maar hoe doe je dat, zo'n lange afstand wandeling plannen? Ik deel in dit artikel de stappen die ik voor elke meerdaagse tocht neem. Voor de ene tocht heb je meer voorbereidingswerk dan voor de ander. Ga je drie dagen over het Pieterpad lopen, dan hoef je niet lang te puzzelen. Er is een routegids, er zijn voldoende accommodaties, supermarkten en horecagelegenheden onderweg en het landschap is niet heel ingewikkeld. Ga je een onbekendere wandelroute lopen, zet je je eigen wandelroute uit of ga je op pad in uitdagend terrein met weinig faciliteiten? Dan moet je meer tijd (en geduld) uittrekken voor je planning.

--> Niet zo dol op lezen en liever video's kijken? En/of wil je graag persoonlijke begeleiding bij je voorbereiding? Dan is mijn 6-weekse cursus wat voor jou!


Stap 1 in het plannen van een lange afstand wandeling: wat wordt je route?

Het voorbereiden op een lange afstand wandeling begint natuurlijk met weten welke route je wilt gaan lopen. Heb je nog geen route gevonden? Blader door mijn lijstje met meerdaagse wandeltochten en doe research op andere reisblogs. Ik blader vaak ook door de wandelgidsen van (online) boekenwinkel De Zwerver om minder bekende wandelroutes te vinden. Meer inspiratie:


Let op: (double) check of je route bij jouw vaardigheden past

Je wilt tijdens het lopen van je tocht natuurlijk niet onnodig in moeilijkheden komen. Controleer daarom altijd of de wandelroute die jij gekozen hebt bij jouw vaardigheden past. Zeker voor je eerste meerdaagse wandeltocht kun je beter een route kiezen die makkelijker is dan je normaal loopt, dan moeilijker. Ik heb het dan niet alleen over afstanden en hoogtemeters, maar ook over de moeilijkheid van de paden en de omstandigheden die je onderweg tegen kunt komen. Vermijd bijvoorbeeld winterse omstandigheden in de bergen als je daar geen training voor gehad hebt. (hier ga ik in mijn cursus dieper op in)

Een lange afstand wandeling plannen: ga je alleen of samen?

Ik loop ongeveer de helft van mijn meerdaagse wandeltochten alleen. De andere helft loop ik met een vriend(in). Beide manieren hebben voor- en nadelen. Wil ik echt even helemaal focussen op mezelf en de natuur, dan kan ik beter alleen op pad gaan. Wil ik vooral plezier maken en een maatje bij het uit de comfortzone gaan, dan kan ik beter iemand meenemen. Ben je nog nooit op meerdaagse wandeltocht geweest en vind je het (te) spannend om dat alleen te doen? Ga de eerste keer dan met een vriend(in) of een gids en medewandelaars op pad. Wil je toch alleen op pad? Bekijk mijn masterclass over alleen een meerdaagse wandeltocht maken.


Je lange afstand wandeling zelf plannen of het werk uit handen geven?

Voordat ik je uit ga leggen hoe ik mijn lange afstand wandeling verder plan, wil ik je even melden dat je dit werk ook helemaal uithanden kan geven. Er zijn organisaties zoals BookaTrekking en SNP Natuurreizen die kant-en-klare pakketten aanbieden. Zij doen dat voor bekende wandelroutes door heel Europa. Je legt de route dan wel zelfstandig af, maar zij boeken je accommodatie en eventueel transport. Je kan bij sommige wandelreizen ook gebruikmaken van bagagetransport

Wanneer loop je je lange afstand wandeling?

Doe bij het plannen van je tocht onderzoek naar de beste tijd om die route te lopen. Sommige meerdaagse wandelroutes liggen een deel van het jaar (deels) onder een pak sneeuw. Andere wandelroutes, zoals de Fisherman's Trail, zijn in de zomer misschien juist te heet. Voor populaire wandelroutes zoals de West Highland Way geldt dat de zomer de drukste periode is. Op zich niet erg, maar dan is accommodaties en wildkampeerplekken en rust vinden wel uitdagender. De beste tijd om een wandelroute af te leggen staat vaak in routegidsen en op officiële routewebsites. Kan je die info niet vinden of maak je je eigen route? Bekijk dan de gemiddelde weersomstandigheden per maand voor de bestemming die je in gedachten hebt.


Kamperen of overnachten in een ho(s)tel of berghut?

Heb jij ervaring met kamperen? Dan vind je het misschien leuk om na een lange dag wandelen te wildkamperen. Dat doe je natuurlijk alleen waar dat mag (zie Waar mag je wildkamperen in Europa?). Is wildkamperen je iets te avontuurlijk? Kijk of er campings langs je route liggen en of die geopend zijn in de tijd waarin jij gaat wandelen.

Heb je liever iets meer luxe en loop je als gevolg daarvan graag met minder bagage op je rug? Dan overnacht je in hostels, berghutten, bed & breakfasts of hotels langs de route. Dat doe ik met mijn liefde voor wildkamperen ook regelmatig. Het doet echt niets af aan je ervaring, het is alleen anders. Wil je weinig bagage op je rug dragen maar wel wat meer spullen mee dan alleen de basics? Kijk of je bagagetransport tussen je accommodaties kan regelen. Wandel je van berghut naar berghut? Lees ook mijn blogs en e-book over huttentochten maken.


Lees je in op internet en koop een reisgids

In dit digitale tijdperk is er bijna geen route of gebied waar online geen informatie over te vinden is. Ik vind het zelf altijd heerlijk overzichtelijk en rustig om een gedrukte routegids in handen te hebben. Is er een routegids beschikbaar voor de route die ik wil lopen, dan haal ik die zo snel mogelijk in huis. Ook als voorpret. 

Zo'n reisgids maakt het plannen makkelijker. Je leest er algemene info over de route en mogelijke uitdagingen onderweg. In de meeste gidsen staat ook een voorstel voor een etappe-planning (welk deel van de route je op welke dag aflegt). Vaak staan de supermarkten, restaurants en accommodaties langs de route per etappe genoemd.

Is er geen routegids beschikbaar? Dan moet je het uitzoekwerk zelf doen met bijvoorbeeld Google Maps en Komoot.


De etappes voor je lange afstand wandeling plannen

Het is goed om vooraf al te plannen welk deel van de route je wanneer af gaat leggen. Waar begin en eindig je met wandelen op elke dag? Dat is handig voor het boeken van accommodaties en voor het plannen hoeveel eten en drinken je mee moet nemen. Ik gebruik mijn favoriete navigatie-app voor het plannen van de etappes. Zie mijn tutorial meerdaagse wandelroutes plannen in Komoot. Het kan ook op andere manieren, maar dit gaat voor mij veruit het makkelijkst en snelst.

De vervolgstap: uitzoeken waar je eten en drinken kan inslaan en uitwerken hoeveel maaltijden je per plek moet verzamelen. Daarover meer in mijn e-book en cursus.

Tip: maak voor de veiligheid voor elke etappe ook een plan B. Mocht het weer zwaar tegenzitten (onweer bijvoorbeeld) of jouw lichaam niet meewerken, dan hoef je ter plekke (zonder internet en vaak met enige stress) niet nog eens te gaan bedenken wat je moet doen.

--> lees ook mijn blog over wandeltijd berekenen.


Heb je alles wat je nodig hebt?

Ook niet belangrijk in het plannen van een lange afstand wandelroute... controleren of je alles hebt wat je nodig hebt. Wat je precies nodig hebt, hangt af van waar en wanneer je gaat wandelen en hoe je gaat overnachten. In mijn gratis stappenplan voor meerdaagse tochten staat een voorbeeldpaklijst met wat op een gemiddelde tocht nodig is. Doe onderzoek naar wat op jouw locatie misschien nog extra nodig is, zoals een muggennet in Schotland of een lakenzak in berghutten. Onthoud: hoe lichter je tas, hoe comfortabeler je loopt. Kies dus zo licht mogelijke opties, maar zorg dat die opties wel van goede kwaliteit zijn en passen bij wat je gaat doen (een zomerslaapzak is lichter dan een winterslaapzak maar voldoet niet in de winter bijvoorbeeld).

Moet je nog e.e.a. aanschaffen? Bekijk mijn tips voor...


Meer leren over lange afstand wandeltochten plannen

Dit is in het kort hoe ik mijn lange afstand wandeltochten plan. Aanvullende informatie over bijvoorbeeld de moeilijkheid van een route bepalen, eten en drinken voorraad plannen en veiligheid onderweg vind je in mijn e-books en cursussen. Ik heb een praktisch e-book geschreven over het voorbereiden en wandelen van een meerdaagse wandeltocht. Dat is het Handboek voor je meerdaagse wandeltocht. Voor wandeltochten van berghut naar berghut heb ik een ander e-book geschreven: mijn Handboek Huttentochten. Aanvullend op die e-books heb ik een 6-weekse videocursus over voorbereiden op zo'n lange tocht, waarbij je mijn persoonlijke begeleiding krijgt. Ga je alleen op pad en vind je dat nog spannend? Bekijk mijn masterclass Alleen op meerdaagse wandeltocht.